Πίσω από την παρασκευή της νέας τυροκοµικής πρότασης που γευστικά δένει ιδανικά µε µαρµελάδα και γλυκά του κουταλιού, βρίσκονται τα αδέλφια Λευτέρης και Αδάµ Ξανθόπουλος, βουβαλοτρόφοι από το χωριό Οµαλό – Θρακικό, στις Σέρρες, οι οποίοι εµπνεύστηκαν τη συνταγή και ήδη η «Κερκινέλα» έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο περιζήτητα τυριά για την τοπική εστίαση. «Αποφασίσαµε να το ονοµάσουµε Κερκινέλα, λόγω της λίµνης Κερκίνη, όπου βόσκουν τα βουβάλια από τα οποία προµηθευόµαστε την πρώτη ύλη. Η ιδέα µας ήρθε από τη Μοτσαρέλα, καθώς το φηµισµένο ιταλικό τυρί πήρε το όνοµά του από τη Μόντσα», µας εξηγεί ο 43χρονος Λευτέρης Ξανθόπουλος.
Γεννηµένοι στη Γερµανία, παλιννόστησαν οικογενειακώς στη πατρογονική γη όταν ήταν ακόµη µικρά παιδιά. Ο πατέρας τους αγόρασε τα πρώτα 33 βουβάλια από διπλανό χωριό. «Μόλις ολοκλήρωσα τη στρατιωτική µου θητεία, µπήκα στο πρόγραµµα για νέους αγρότες και κτηνοτρόφους και ξεκίνησα επαγγελµατικά να ασχολούµαι µε τη βουβαλοτροφία», αναφέρει ο συνοµιλητής µας. Σηµείο καµπής για την οικογενειακή εκτροφή, ωστόσο, ήταν η περίοδος του κορωνοϊού. Ο συνδυασµός του covid, της έλλειψης εργατικών χεριών και της απουσίας ενδιαφέροντος για το βουβαλίσιο κρέας από το εµπόριο, τους έφερε µπροστά στο δίλληµα. «Αποφασίσαµε να ανοίξουµε στο χωριό ένα κρεοπωλείο και να καθετοποιήσουµε την εκµετάλλευση, µπαίνοντας και στη µεταποίηση και την εµπορία του βουβαλίσιου κρέατος. Ο κόσµος το αγκάλιασε. Ένα χρόνο µετά στήσαµε και µια οικοτεχνία», περιγράφει ο ίδιος.
Στα άμεσα αναπτυξιακά τους πλάνα επέκταση οικοτεχνικού τυροκομείου
Σήµερα η γκάµα των προϊόντων κρέατος και γάλακτος που διαθέτει η οικογενειακή εκµετάλλευση έχει αυξηθεί σηµαντικά και περιλαµβάνει από καβουρµά, σαλάµι, λουκάνικα και µπριζόλες µέχρι λευκό τυρί, γιαούρτι, διάφορα επιδόρπια, παγωτά και καζάν ντιπί, το φηµισµένο γλυκό από βουβαλίσιο γάλα, που µαζί µε την Κερκινέλα, είναι οι πιο εµπορικοί κωδικοί της επιχείρησης.
Μάλιστα το κοµµάτι των γαλακτοκοµικών – τυροκοµικών προϊόντων είναι αυτό στο οποίο τα δύο αδέλφια σκοπεύουν να ρίξουν, εφεξής, το βάρος για την περαιτέρω ανάπτυξη της εκµετάλλευσής τους. «Πάντα σκεφτόµαστε να βγάλουµε και άλλα προϊόντα. Υπάρχει ένα αλειφώµενο τυρί σαν το Φιλαδέλφεια, το τζατζίκι και το βούτυρο. Όµως όλα αυτά προϋποθέτουν νέες υποδοµές και εξοπλισµό», λέει ο ίδιος και αποκαλύπτει ότι στο πλαίσιο του αναπτυξιακού τους πλάνου, σχεδιάζεται επέκταση του οικοτεχνικού τυροκοµείου, ώστε να τους επιτραπεί να τοποθετήσουν τα προϊόντας τους, εντός και εκτός συνόρων.
«Υπάρχουν Έλληνες στη Γερµανία και τη Γαλλία, µε καταστήµατα, που εισάγουν ελληνικά προϊόντα. Όταν δοκίµασαν τα δικά µας έµειναν πολύ ευχαριστηµένοι και θέλουν να τα βάλουν στα ράφια τους», σηµειώνει ο 43χρονος Λευτέρης και τονίζει πως «όταν θα γίνει το νέο τυροκοµείο θα µπορώ να εισκοµίζω γάλα και από άλλους παραγωγούς» είπε.
Αναφορικά µε την επένδυση που θα απαιτηθεί για το νέο τυροκοµείο, θα ύψος της θα υπερβεί τα 120.000 ευρώ, θα υλοποιηθεί µε ίδια κεφάλαια και εκτός απροόπτου οι εργασίες για την κατασκευή των κτηριακών υποδοµών θα ξεκινήσουν µέσα στο 2025 µε στόχο να έχουν ολοκληρωθεί πριν βγει η χρονιά.
Στο µέλλον δεν αποκλείεται τα δύο αδέλφια να επεκτείνουν και τον βραχίονα του κρέατος, µέσω της δηµιουργίας ενός τυποποιητήριου και όλα αυτά να συνδυαστούν και µε ένα αναψυκτήριο και χώρο εστίασης, που θα λειτουργεί κάποιες ηµέρες της εβδοµάδας, ώστε ο επισκέπτης της Κερκίνης να µπορεί να δοκιµάζει τα βουβαλίσια προϊόντα τους.