Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δύο αδέρφια στην Κερκίνη τυροκομούν την «Κερκινέλα«», όπως λέμε Μοτσαρέλα

Και το όνοµα αυτού, «Κερκινέλα». Ένα ηµίσκληρο τυρί, από βουβαλίσιο γάλα, αρωµατισµένο µε βασιλικό, δυόσµο και ρίγανη, που τρώγεται και στη φυσική του µορφή, αλλά και ψητό -ως σαγανάκι- στη σχάρα.

Πίσω από την παρασκευή της νέας τυροκοµικής πρότασης που γευστικά δένει ιδανικά µε µαρµελάδα και γλυκά του κουταλιού, βρίσκονται τα αδέλφια Λευτέρης και Αδάµ Ξανθόπουλος, βουβαλοτρόφοι από το χωριό Οµαλό – Θρακικό, στις Σέρρες, οι οποίοι εµπνεύστηκαν τη συνταγή και ήδη η «Κερκινέλα» έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο περιζήτητα τυριά για την τοπική εστίαση. «Αποφασίσαµε να το ονοµάσουµε Κερκινέλα, λόγω της λίµνης Κερκίνη, όπου βόσκουν τα βουβάλια από τα οποία προµηθευόµαστε την πρώτη ύλη. Η ιδέα µας ήρθε από τη Μοτσαρέλα, καθώς το φηµισµένο ιταλικό τυρί πήρε το όνοµά του από τη Μόντσα», µας εξηγεί ο 43χρονος Λευτέρης Ξανθόπουλος.

Γεννηµένοι στη Γερµανία, παλιννόστησαν οικογενειακώς στη πατρογονική γη όταν ήταν ακόµη µικρά παιδιά. Ο πατέρας τους αγόρασε τα πρώτα 33 βουβάλια από διπλανό χωριό. «Μόλις ολοκλήρωσα τη στρατιωτική µου θητεία, µπήκα στο πρόγραµµα για νέους αγρότες και κτηνοτρόφους και ξεκίνησα επαγγελµατικά να ασχολούµαι µε τη βουβαλοτροφία», αναφέρει ο συνοµιλητής µας. Σηµείο καµπής για την οικογενειακή εκτροφή, ωστόσο, ήταν η περίοδος του κορωνοϊού. Ο συνδυασµός του covid, της έλλειψης εργατικών χεριών και της απουσίας ενδιαφέροντος για το βουβαλίσιο κρέας από το εµπόριο, τους έφερε µπροστά στο δίλληµα. «Αποφασίσαµε να ανοίξουµε στο χωριό ένα κρεοπωλείο και να καθετοποιήσουµε την εκµετάλλευση, µπαίνοντας και στη µεταποίηση και την εµπορία του βουβαλίσιου κρέατος. Ο κόσµος το αγκάλιασε. Ένα χρόνο µετά στήσαµε και µια οικοτεχνία», περιγράφει ο ίδιος.

Στα άμεσα αναπτυξιακά τους πλάνα επέκταση οικοτεχνικού τυροκομείου

Σήµερα η γκάµα των προϊόντων κρέατος και γάλακτος που διαθέτει η οικογενειακή εκµετάλλευση έχει αυξηθεί σηµαντικά και περιλαµβάνει από καβουρµά, σαλάµι, λουκάνικα και µπριζόλες µέχρι λευκό τυρί, γιαούρτι, διάφορα επιδόρπια, παγωτά και καζάν ντιπί, το φηµισµένο γλυκό από βουβαλίσιο γάλα, που µαζί µε την Κερκινέλα, είναι οι πιο εµπορικοί κωδικοί της επιχείρησης.

Μάλιστα το κοµµάτι των γαλακτοκοµικών – τυροκοµικών προϊόντων είναι αυτό στο οποίο τα δύο αδέλφια σκοπεύουν να ρίξουν, εφεξής, το βάρος για την περαιτέρω ανάπτυξη της εκµετάλλευσής τους. «Πάντα σκεφτόµαστε να βγάλουµε και άλλα προϊόντα. Υπάρχει ένα αλειφώµενο τυρί σαν το Φιλαδέλφεια, το τζατζίκι και το βούτυρο. Όµως όλα αυτά προϋποθέτουν νέες υποδοµές και εξοπλισµό», λέει ο ίδιος και αποκαλύπτει ότι στο πλαίσιο του αναπτυξιακού τους πλάνου, σχεδιάζεται επέκταση του οικοτεχνικού τυροκοµείου, ώστε να τους επιτραπεί να τοποθετήσουν τα προϊόντας τους, εντός και εκτός συνόρων.

«Υπάρχουν Έλληνες στη Γερµανία και τη Γαλλία, µε καταστήµατα, που εισάγουν ελληνικά προϊόντα. Όταν δοκίµασαν τα δικά µας έµειναν πολύ ευχαριστηµένοι και θέλουν να τα βάλουν στα ράφια τους», σηµειώνει ο 43χρονος Λευτέρης και τονίζει πως «όταν θα γίνει το νέο τυροκοµείο θα µπορώ να εισκοµίζω γάλα και από άλλους παραγωγούς» είπε.

Αναφορικά µε την επένδυση που θα απαιτηθεί για το νέο τυροκοµείο, θα ύψος της θα υπερβεί τα 120.000 ευρώ, θα υλοποιηθεί µε ίδια κεφάλαια και εκτός απροόπτου οι εργασίες για την κατασκευή των κτηριακών υποδοµών θα ξεκινήσουν µέσα στο 2025 µε στόχο να έχουν ολοκληρωθεί πριν βγει η χρονιά.

Στο µέλλον δεν αποκλείεται τα δύο αδέλφια να επεκτείνουν και τον βραχίονα του κρέατος, µέσω της δηµιουργίας ενός τυποποιητήριου και όλα αυτά να συνδυαστούν και µε ένα αναψυκτήριο και χώρο εστίασης, που θα λειτουργεί κάποιες ηµέρες της εβδοµάδας, ώστε ο επισκέπτης της Κερκίνης να µπορεί να δοκιµάζει τα βουβαλίσια προϊόντα τους.

 

Σχετικά Άρθρα

FARMING

Ανάπτυξη βρώσιμων films από αλεύρι τριτικάλε, εμπλουτισμένων με φυσικά συντηρητικά όπως η ναταμυκίνη, δείχνει τον δρόμο προς ένα βιώσιμο και ασφαλές μέλλον στη συσκευασία...

REPORTS

Τα τυριά τυρογάλακτος με εκχύλισμα ρίγανης του WHEYROMATIC αναμένεται ότι θα έχουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον δύο μήνες, έναντι του ενός που διαθέτει σήμερα παρόμοια...

FARMING

Η ανακύκλωση μαλλιού από πρόβατα αποτελεί μία φυσική, ανανεώσιμη και βιοδιασπώμενη λύση στον τομέα των οικοδομικών υλικών. Παρά τις τεχνικές και οικονομικές προκλήσεις, η...

REPORTS

Νέες προοπτικές εξαγωγών ανοίγονται για χώρες με ισχυρή γαλακτοπαραγωγή, όπως η Νέα Ζηλανδία, χάρη στο νέο πρόγραμμα διανομής γάλακτος στην Ινδονησία, γεγονός που δημιουργεί...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...