Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Επεκτείνεται και στα προϊόντα από κατσικίσιο γάλα η οµάδα της Τυροσύρα

Μια οµάδα νεαρών κτηνοτρόφων και τυροκόµων, οι οποίοι ανέλαβαν το εγχείρηµα που ξεκίνησαν οι πατεράδες τους το 2013,  µετά τη διάλυση της συνεταιριστικής ΒΙΟΣΥΡ, αποτελεί σήµερα το έµψυχο δυναµικό της Τυροσύρα µε έδρα τον Βήσσα της Σύρου.

Σύµφωνα µάλιστα µε τον συντονιστή της προσπάθειας, Γιάννη Περρή, νέα είναι και η φιλοσοφία στη λειτουργία της µονάδας που εστιάζει στη λογική της ανάλυσης σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. Αυτό, µεταξύ άλλων, περιλαµβάνει ένα αυστηρό -και επιµεληµένο από ειδικό ζωοτέχνη- πρόγραµµα διατροφής µε συνεχείς καταγραφές, το οποίο βοηθά µεν τα ζώα να είναι πιο ήρεµα και παραγωγικά ενώ δίνει γάλα µε διαφορετικά χαρακτηριστικά ανάλογα µε την ώρα αρµεγής, το οποίο και αξιοποιείται σε διαφορετικά τυριά. Αντίστοιχη φιλοσοφία, που οδηγεί σε µια σταθερή ποιότητα παραγωγής και καλύτερο οικονοµικό αποτέλεσµα, διέπει και τη λειτουργία του τυροκοµείου, το οποίο διαχειρίζεται έναν τόνο γάλα την ηµέρα και εκτός από το εµβληµατικό Σαν Μιχάλη ΠΟΠ, παράγει επίσης τη Γραβιέρα Φραγκοσυριανή, Κοπανιστή ΠΟΠ, Ξινότυρο Παραδοσιακό σε διάφορες εκδοχές, Ανθότυρο, αγελαδινό βούτυρο. Επίσης στο πλαίσιο της επέκτασής της στο κατσικίσιο γάλα παρουσίασε µια Κατσικίσια Γραβιέρα (90% & 10% πρόβειο), από κοπάδια ελεύθερης βοσκής µε έντονο βοτανικό χαρακτήρα. Το τυρί ωριµάζει για πέντε µήνες και θα είναι περιορισµένης παραγωγής, στα 100 κεφάλια για το 2023. Επίσης παρουσιάστηκε µια εκδοχή της Φραγκοσυριανής µε αιγοπρόβειο γάλα, η οποία όταν δοκιµάστηκε το 2022 είχε πολύ θετικά αποτελέσµατα.

Στα άµεσα σχέδια της Τυροσύρα είναι η επένδυση για νέο εξοπλισµό που θα επιτρέψει την ενίσχυση της δυναµικής της µονάδας, η αύξηση της εισκόµισης σε 1,5 τόνους γάλα τη µέρα µέσω νέων συνεργασιών και αύξησης του ζωικού κεφαλαίου.

Φραγκοσυριανή αντί για Grana Padano

Σε διαδικασία πειραµατισµού και µε τη -δικής της έµπνευσης- γραβιέρα Φραγκοσυριανή µπήκε η Τυροσύρα, καθώς, όπως περιγράφει ο Γιάννης Περρής, «ο αρχικός κωδικός ήταν µε τέσσερις µήνες παλαίωσης. Στην πορεία βγάλαµε έναν νέο, µε οκτώ µήνες που θυµίζει λίγο την Παρµεζάνα αλλά είναι πιο γλυκό τυρί. ενώ δηµιουργήσαµε και ειδικό ωριµαντήριο. Ο κωδικός γνωρίζει ζήτηση από καλά εστιατόρια και delicatessen ενώ έχει απήχηση και στις εξαγωγές». Όπως ο ίδιος µάλιστα ανέφερε ένας εξαγωγέας της αµερικανικής αγοράς ζήτησε ποσότητες για ένα εστιατόριο που θέλει να αντικαταστήσει το Grana Padano µε Φραγκοσυριανή, γεγονός που φανερώνει τη δυναµική του εγχειρήµατος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μετατροπή του τυροκομείου της Τυροσύρας σε πλήρως επισκέψιμο.

Σχετικά Άρθρα

BRANDING

Τυριά που ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα με αγνές πρώτες ύλες από ντόπιους παραγωγούς παρασκευάζει εδώ και πάνω από 80 χρόνια το Τυροκομείο Μενιουδάκη.

REPORTS

Eναν δυναμικό και συνεχώς εξελισσόμενο κλάδο συνιστούν, ανεξαρτήτως μεγέθους, οι τυροκομικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την εμπειρία και της φετινής αναζήτησης της...

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...