Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Επισκέψιμο τυροκομείο από τους «αριστοτελικούς» της Σταθώρη Τυροκομική

Από τους πρώτους που αξιοποιούν το σήμα του επισκέψιμου τυροκομείου, οι άνθρωποι της Σταθώρη Τυροκομική, με τους έμπειρους τυροκόμους να ανοίγουν τις πύλες των εγκαταστάσεων τους για το κοινό στην Χαλκιδική σε έναν χώρο όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν, να δοκιμάσουν και να προμηθευτούν τα ακριβοθώρητα προϊόντα της μονάδας.

του Λεωνίδα Λιάμη

Mε ένα νέο λευκό τυρί, που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα, σε αναλογία περίπου 50%-50%, ενισχύει την «παλέτα» των προϊόντων της η τυροκοµική επιχείρηση Σταθώρη, από την Ιερισσό Χαλκιδικής. Το καινούριο προϊόν της µονάδας φέρει την επωνυµία «Αριστοτέλειον», παράγεται µε χειροποίητο τρόπο και σε ιδιαίτερο σχήµα, ενώ άρχισε να λανσάρεται στην αγορά το τελευταίο περίπου δίµηνο-τρίµηνο και ήδη καταγράφει ικανοποιητική υποδοχή από τους καταναλωτές.

«Είναι ένα τυρί από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, το οποίο σκεφτήκαµε να παράξουµε για τους καταναλωτές που δεν τρώνε το σκέτο κατσικίσιο τυρί, το Πετρωτό για το οποίο είναι φηµισµένο το τυροκοµείο µας, αλλά επιθυµούν κάτι πιο περιεκτικό σε λιπαρά και γλασσερό», εξήγησε στην Agrenda ο ιδιοκτήτης της τυροκοµικής µονάδας, Γιάννης Σταθώρης.

Ο ίδιος µας ανέφερε ακόµα πως το «Αριστοτέλειον» κυκλοφορεί στην αγορά σε συσκευασίες των 350 γραµµαρίων, καθώς επίσης σε δίκιλο, τετράκιλο και 10κιλο δοχείο, ενώ οι καταναλωτές µπορούν να το βρουν σε µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ, αλλά και σε ειδικά καταστήµατα, µε προϊόντα delicatessen.

«Ναυαρχίδα» του τυροκοµείου Σταθώρη, ωστόσο, παραµένει το τυρί «Πετρωτό», το οποίο παράγεται αµιγώς από κατσικίσιο γάλα και έχει αποσπάσει και πολλά βραβεία. Η µονάδα παρόλα αυτά παράγει περί τους 17-18 κωδικούς τυροκοµικών προϊόντων, µεταξύ των οποίων και ελαιοτύρια µε µαύρο και κόκκινο πιπέρι, µε ρίγανη, το καπνιστό και το απλό αγιοτύρι, η γραβιέρα µε ρίγανη, η απλή άκανθος και άλλα.

«Συνεργαζόµαστε µε περίπου 150 παραγωγούς κυρίως από Χαλκιδική και λίγους από κτηνοτροφικές εκτροφές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, που συνορεύουν µε το νοµό µας», εξηγεί ο ίδιος.

Παραδοσιακή τυροκόμηση με τη σπάνια πλέον μέθοδο της ανοικτής παστερίωσης

«Επεξεργαζόµαστε καθηµερινά γύρω στους 25 τόνους γάλα, αλλά ο βασικός όγκος είναι το κατσικίσιο γάλα», σηµειώνει ο κ. Σταθώρης, προσθέτοντας, επίσης, πως στο τυροκοµείο του απασχολεί και 25 άτοµα προσωπικό, παρότι βάσει δυναµικότητας η επιχείρησή του δεν θεωρείται µεγάλη µονάδα.

Ο λόγος για το αυξηµένο προσωπικό, όπως διευκρινίζει, έχει να κάνει µε το γεγονός ότι όλη η διαδικασία της τυροκόµησης γίνεται µε τρόπο παραδοσιακό, µε τη µέθοδο της ανοικτής παστερίωσης κι ως εκ τούτου απαιτούνται πολύ περισσότερο εργατικά χέρια.

«Η ανοικτή παστερίωση είναι ένα στοιχείο που µας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισµό. Είναι σπάνια πλέον τεχνική και ειδικά τα µεγάλα τα τυροκοµεία δεν τη χρησιµοποιούν», επισηµαίνει ο έµπειρος τυροκόµος και προσθέτει πως παρότι ανεβάζει το κόστος παραγωγής «δεν θέλουµε να το αλλάξουµε, διότι µας εξασφαλίζει ποιότητα και ο κόσµος µας έχει δείξει πως µας εµπιστεύεται. Κι αυτό είναι η καλύτερη επιβράβευση, η καλύτερη αµοιβή για εµάς», όπςω λέει.

Για τη συνεργασία του µε τους κτηνοτρόφους και κατά πόσο µπορούν µε τις συνθήκες που έχουν διαµορφωθεί στον κλάδο να παραµείνουν βιώσιµοι, ο κ. Σταθώρης παραδέχθηκε πως «οι τιµές του γάλακτος είναι ένα θέµα για τον κλάδο. Οι κτηνοτρόφοι παραπονιούνται και µε το δίκιό τους οι άνθρωποι. ∆εν το συζητούµε. Έχουν πέσει σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια, όµως αυτό συµβαίνει γιατί υπάρχουν αποθέµατα και η προσφερόµενη ποσότητα γάλακτος δεν µπορεί να απορροφηθεί».

Η επιχείρησή του, όπως µας ανέφερε, πληρώνει περίπου 80 λεπτά το πρόβειο γάλα και 50-53 λεπτά το κιλό το κατσικίσιο, ενώ η εξόφληση, ανάλογα την περίπτωση και τη συµφωνία, γίνεται από έναν έως και σε τρεις µήνες. «Το καλό είναι ότι υπάρχει εµπιστοσύνη των κτηνοτρόφων απέναντι στο τυροκοµείο. Ξέρουν ότι δεν θα χάσουν τα χρήµατά τους», σηµειώνει.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...