H Ισπανίδα κτηνίατρος Maria Remedios Carrasco (συμμετείχε εξ αποστάσεως στο συνέδριο και παρουσίασε εισήγηση στο ελληνικό κοινό) δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στον τομέα της υγιεινής τροφίμων και συμμετέχει στην ομάδα Red Española de Queserias de Campo y Artesanas. Η ομάδα αυτή (κτηνίατροι και κτηνοτρόφοι, τυροκομικές μονάδες και λιανέμποροι τροφίμων) ανήκει σε ένα ευρύτερο αντίστοιχο δίκτυο, το Farmhouse and Artisan Cheese & Dairy Producers European Network.
Στόχος του δικτύου, τόσο σε ισπανικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι να υλοποιήσουν τους νέους τους κανονισμούς ασφάλειας των τροφίμων στα τυροκομεία μικρής κλίμακας, βοηθώντας τα να ‘συναντήσουν’ ευρύτερα εμπορικά κοινά.
Ευελιξία κι όχι αυστηρότητα απέναντι στον παραγωγό
Όπως είπε η Ισπανίδα κτηνίατρος, η οποία συμμετείχε στο συνέδριο ‘Say cheese! Balkan cheese’ στην Τρίπολη μέσω τηλεδιάσκεψης με την εισήγηση ‘Ηow Food Safety Regulations can help the small-scale cheese dairies’, πριν από αρκετά χρόνια, τα ισπανικά τυροκομεία έκλειναν το ένα μετά το άλλο κι ένας από τους λόγους ήταν το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν τους αυστηρούς κανονισμούς ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εδώ και περίπου μια δεκαετία δημιουργήθηκε ο φορέας Red Española de Queserias de Campo y Artesanas με σκοπό να βάλει ένα τέλος στο κλείσιμο των μικρών τυροκομείων κι αυτό επετεύχθη χάρη σε μια σειρά πολιτικές, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονταν από την ίδια την ΕΕ. «Η ‘ευελιξία’ είναι μια νέα λέξη που εισήχθη στο λεξιλόγιο της ΕΕ όσο αφορά στη νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων προκειμένου από τη μια πλευρά να υπάρχουν ασφαλή τρόφιμα τα οποία όμως, από την άλλη, να μπορούν να πουληθούν στο ευρύ κοινό» είπε στην παρουσίασή της η Ισπανίδα ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων.
Ευελιξία κι όχι αυστηρότητα απέναντι στον παραγωγό
Όπως είπε η Ισπανίδα κτηνίατρος, η οποία συμμετείχε στο συνέδριο ‘Say cheese! Balkan cheese’ στην Τρίπολη μέσω τηλεδιάσκεψης με την εισήγηση ‘Ηow Food Safety Regulations can help the small-scale cheese dairies’, πριν από αρκετά χρόνια, τα ισπανικά τυροκομεία έκλειναν το ένα μετά το άλλο κι ένας από τους λόγους ήταν το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν τους αυστηρούς κανονισμούς ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εδώ και περίπου μια δεκαετία δημιουργήθηκε ο φορέας Red Española de Queserias de Campo y Artesanas με σκοπό να βάλει ένα τέλος στο κλείσιμο των μικρών τυροκομείων κι αυτό επετεύχθη χάρη σε μια σειρά πολιτικές, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονταν από την ίδια την ΕΕ. «Η ‘ευελιξία’ είναι μια νέα λέξη που εισήχθη στο λεξιλόγιο της ΕΕ όσο αφορά στη νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων προκειμένου από τη μια πλευρά να υπάρχουν ασφαλή τρόφιμα τα οποία όμως, από την άλλη, να μπορούν να πουληθούν στο ευρύ κοινό» είπε στην παρουσίασή της η Ισπανίδα ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων.
Οι παραγωγοί ξέρουν καλύτερα!
Οι νέοι κανονισμοί, οι οποίοι θεωρούνται πιο φιλικοί όσο αφορά την παραγωγή των μικρών τυροκομείων, δεν ορίζουν με αυστηρότητα το πως θα φτιαχτεί ένα τυροκομικό προϊόν αλλά το να είναι ασφαλές για τον καταναλωτή. «Στο παρελθόν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί ήταν πολύ ασφυκτικοί όσο αφορά ορισμένα τεχνικά ζητήματα όπως το πόσα τετραγωνικά μέτρα θα έπρεπε να είναι η μονάδα, το πόσο ύψος θα έπρεπε να έχει κ.λπ.» είπε η Maria Remedios Carrasco και εξήγησε: «Ο τωρινός κανονισμός είναι πιο …ευέλικτος. Δεν χρειάζονται τόσα έγγραφα τεκμηρίωσης καθώς πολλά έγγραφα αντικαταστάθηκαν από γενικές οδηγίες».
Όπως ενημέρωσε τους συνέδρους η Ισπανίδα κτηνίατρος η πιο πρόσφατη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να εισαχθούν τα μέτρα ευελιξίας σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες- μέλη και όλο και πιο έντονα. «Είναι μια αναγνώριση ότι μέχρι σήμερα οι κανονισμοί ήταν κάπως αναχρονιστικοί» σχολίασε.
Για παράδειγμα, στον νέο κανονισμό είναι πλέον επιτρεπτό να υπάρχει η παραγωγή των τυριών και το πλύσιμο των σκευών στον ίδιο χώρο, κάτι που δεν το επέτρεπε ο προηγούμενος κανονισμός. «Το πνεύμα του νέου κανονισμού είναι να αφεθεί να αποφασίσει ο παραγωγός που ξέρει καλύτερα τις διαδικασίες» είπε κλείνοντας η Maria Remedios Carrasco.
Πηγή: dairynews.gr