Τελευταίο παράδειγµα, η επένδυση τον περασµένο Ιούλιο της γαλακτοβιοµηχανίας «Όµηρος», η οποία εξαγόρασε την κυπριακή A. Hadjipieris Ltd και σχεδιάζει επενδύσεις 30 εκατ. εντός της επόµενης πενταετίας. Το επενδυτικό πλάνο του πρώτου βήµατος, της Όµηρος ύψους 5 εκατ. ευρώ, αφορά στην άµεση επέκταση και τον εκσυγχρονισµό των υφιστάµενων εγκαταστάσεων, µε στόχο την παραγωγή 5.500 τόνων ΠΟΠ Χαλλουµιού ετησίως, ενώ η εταιρεία προχωρά και στην αγορά βιοµηχανικής γης, µε στόχο την ανέγερση, εντός της ερχόµενης τριετίας, νέου υπερσύγχρονου εργοστασίου µε δυνατότητα παραγωγής 12.000 τόνων.
Σηµειώνεται πάντως πως το πρώτο βήµα απόβασης στην Κύπρο είχε γίνει το 2016 από -την πρόσφατα εξαγορασθείσα από την Ελληνικά Γαλακτοκοµεία- «∆ωδώνη» µε το εργοστάσιο στον Άγιο Σίλα. Ακολούθως, η Ελληνικά Γαλακτοκοµεία δραστηριοποιείται στο νησί από τον Αύγουστο του 2022, κάνοντας το πρώτο βήµα της στην παραγωγή Χαλλουµιού ΠΟΠ µε την εξαγορά του 49% της βιοµηχανίας γαλακτοκοµικών προϊόντων «Κουρούσιης». Στη συνέχεια το 2024 προχώρησε στη δηµιουργία ενός νέου εργοστασίου στο Τσέρι, σε µία επένδυση πέραν των 70 εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ∆ωδώνη, ο όµιλος των αδελφών Σαράντη αναµένεται να ενδυναµώσει περαιτέρω την παρουσία του στην κυπριακή αγορά γαλακτοκοµικών προϊόντων, δεδοµένου ότι οι πωλήσεις της στο νησί υπολογίζονται σε περίπου 35 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ παράγει περίπου 9.000 τόνους Χαλλουµιού ΠΟΠ.
Η ενοποίηση των δύο εταιρειών όπως όλα δείχνουν θα γίνει µετά από τον Σεπτέµβριο του 2025 -αφού δηλαδή δοθεί η σχετική έγκριση από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισµού για την εξαγορά της ∆ωδώνης από τον όµιλο των αδελφών Σαράντη. Στην παρούσα φάση στις πρώτες θέσεις της κυπριακής αγοράς Χαλλουµιού ΠΟΠ βρίσκονται τρεις τοπικές εταιρείες και η ενοποίηση των άλλων δύο θα διαµορφώσει ένα ισχυρό µέγεθος που θα βρεθεί αρχικά στην τέταρτη θέση. Αξίζει να σηµειωθεί ότι το εν λόγω τυροκοµικό προϊόν -µεταβαλλόµενης σύνθεσης, από 15% ως και 25% αιγοπρόβειου γάλακτος, ανάλογα µε την περίοδο και το υπόλοιπο αγελαδινό- είναι κατ’ εξοχήν εξαγώγιµο προϊόν. Παλαιότερα το 50% των εξαγωγών του κατευθυνόταν στη βρετανική αγορά, αλλά πλέον εξάγεται περίπου το 30% και το υπόλοιπο 70% εξάγεται στις αγορές των Ηνωµένων Πολιτειών, της Αυστραλίας και των Αραβικών χωρών.
Με αξία 475 εκατ. αυξάνει µερίδια
Το µέγεθος της παγκόσµιας αγοράς Χαλλουµιού ΠΟΠ εκτιµήθηκε σε 475,0 εκατ. δολάρια το 2023 και αναµένεται να αυξηθεί µε σύνθετο ετήσιο ρυθµό ανάπτυξης (CAGR) 9,6% από το 2024 έως το 2030, σύµφωνα µε την Grand View Research.
Το Χαλλούµι ΠΟΠ είναι ένα ηµίσκληρο τυρί που παραδοσιακά παρασκευάζεται από µείγµα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος µε υφή που του επιτρέπει να ψήνεται ή να τηγανίζεται χωρίς να χάνει το σχήµα του. Έχει βαθιές ρίζες στη µεσογειακή διατροφή και τον πολιτισµό, αποτελώντας βασικό τρόφιµο εδώ και αιώνες ενώ είναι ευέλικτο στις γαστρονοµικές εφαρµογές.