Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κερδίζει σε δημοφιλία το Ιαπωνικό τυρί Χοκάιντο, βάζει πλώρη για premium αγορές

Το τυρί Χοκάιντο, γνωστό για την εξαιρετική ποιότητά του, κερδίζει δημοτικότητα διεθνώς χάρη στις ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και τις σχολαστικές μεθόδους παραγωγής που εφαρμόζουν οι ντόπιοι τυροκόμοι.

Το νησί του Χοκάιντο, το βορειότερο από τα κύρια νησιά της Ιαπωνίας, είναι γνωστό για τα γαλακτοκομικά του προϊόντα, από το κρεμώδες γάλα και το τσιζκέικ, έως τις τάρτες τυριού και τα σνακ με γεύση τυριού που έχουν γίνει δημοφιλή στους τουρίστες που το επισκέπτονται.

Ενώ πλέον το τυρί του Χοκάιντο μπορεί κανείς να το βρει στα περισσότερα σουπερμάρκετ πολυτελείας, σπάνια το επιλέγουν όταν πρόκειται για πιατέλες τυριών, με τα γαλλικά και τα ιταλικά τυριά να παραμένουν πιο δημοφιλή. Αυτό πάντως δεν οφείλεται στην έλλειψη ποιότητας.

Το δροσερό κλίμα του Χοκάιντο, με τους μακριούς, σκληρούς χειμώνες και τα ήπια καλοκαίρια, δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για τη γαλακτοπαραγωγή. Οι απέραντες, εύφορες πεδιάδες παρέχουν άφθονο χώρο για να βόσκουν οι αγελάδες, οι οποίες παράγουν γάλα υψηλής ποιότητας για την παρασκευή τυριών.

Οι γαλακτοπαραγωγοί του νησιού δίνουν προτεραιότητα στην καλή διαβίωση των ζώων, διασφαλίζοντας ότι οι αγελάδες τους είναι υγιείς και δεν είναι αγχωμένες. Αυτό επηρεάζει την ποιότητα του γάλακτος τους και, κατά συνέπεια, την ποιότητα του τυριού.

Η τυροκομία στο Χοκάιντο άρχισε να ευημερεί στα τέλη του 19ου αιώνα, καθώς οι έμπειροι δυτικοί γαλακτοκόμοι εισήγαγαν τις τεχνικές τους στο νησί.

Σήμερα στο νησί παρασκευάζεται μια ευρεία γκάμα τυριών, από εκδοχές παραδοσιακών ευρωπαϊκών τυριών όπως το Καμαμπέρ και το Γκούντα μέχρι τοπικές ποικιλίες.

«Διαπιστώνω ότι πολλοί άνθρωποι στην Ιαπωνία προτιμούν τα μαλακά, ελαφριά τυριά, όπως η μοτσαρέλα, το μασκαρπόνε, το καμαμπέρ, ακόμη και το επεξεργασμένο τυρί», λέει η Kaila Imada, αγγλίδα συντάκτρια του περιοδικού Time Out Tokyo. «Ακόμα και όταν πηγαίνεις στο Χοκάιντο, αυτά τα πιο μαλακά τυριά είναι πιο διαδεδομένα στα καταστήματα σε σχέση με τα σκληρά, παλαιωμένα τυριά, τα οποία είναι αυτά που συνήθως βρίσκεις σε μια σανίδα σερβιρίσματος τυριού».

Ένα από τα πιο διάσημα είδη τυριού στο Χοκάιντο είναι το Καμαμπέρ, το οποίο έχει κρεμώδη υφή και πλούσια γεύση συγκρίσιμη με εκείνη του αντίστοιχου γαλλικού τυριού. Αυτό το τυρί επωφελείται από το περιβάλλον της περιοχής και τις σχολαστικές μεθόδους παραγωγής.

Ένα άλλο προϊόν ονομάζεται απλά τυρί Χοκάιντο – ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται συχνά για διάφορους τύπους ημίσκληρων και σκληρών τυριών που παράγονται στο νησί και είναι γνωστά για τη χαρακτηριστική τους γεύση και υφή.

Η δημοτικότητα του τυριού Χοκάιντο έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της τοπικής κατανάλωσης και της ζήτησης για εξαγωγές. Τα τυριά του νησιού παρουσιάζονται πλέον σε πολυτελή εστιατόρια και καταστήματα γκουρμέ σε όλη την Ιαπωνία και σε όλο τον κόσμο.

Τα φεστιβάλ και οι αγορές τυριών στο Χοκάιντο προσελκύουν τουρίστες που επιθυμούν να δοκιμάσουν τα τυριά, ενισχύοντας περαιτέρω τη βιομηχανία.

Στο The Blue Room, στο ξενοδοχείο The Tokyo Edition Toranomon, το μενού περιλαμβάνει μενού με ποικιλία τυριών από το Χοκάιντο.

«Μετά από πολυάριθμες γευστικές δοκιμές με διάφορους τοπικούς παραγωγούς στην Ιαπωνία, συναντήσαμε μερικούς καλούς τυροκόμους από το Χοκάιντο και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε μαζί τους», λέει ο Satoru Takeuchi, αρχιμάγειρας στα ξενοδοχεία Toranomon και Ginza του The Tokyo Edition.

Εκτός από το πιο δημοφιλές Καμαμπέρ, το μενού περιλαμβάνει μπλε τυρί, Mimolette και ιαπωνικές ποικιλίες τυριού Kashiwa και παλαιωμένο τυρί Nasuno.

Το μπλε τυρί είναι εξαιρετικά κρεμώδες, με λιγότερο έντονη μυρωδιά από το γαλλικό ή το δανέζικο, και το Mimolette έχει τις νότες φρούτων και ξηρών καρπών των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τυριών, αλλά είναι πιο ήπιο.

Το Nasuno θα μπορούσε εύκολα να μπερδευτεί με κατσικίσιο τυρί, καθώς η επιδερμίδα του είναι καλυμμένη με κάρβουνο, αλλά είναι φτιαγμένο από αγελαδινό γάλα και ωριμάζει για 10 ημέρες. Είναι σφιχτό και έχει θρυμματισμένη υφή, με πλούσια γεύση που ακολουθείται από μια μέτρια όξινη επίγευση.

«Το τυρί Kashiwa του Χοκάιντο είναι μια σκληρή ποικιλία που πήρε το όνομά της από το kashiwa – ή ιαπωνική αυτοκρατορική βελανιδιά – ένα δέντρο που είναι ενδημικό στο Χοκάιντο. Το τυρί είναι μια διασταύρωση μεταξύ Gruyère και Emmental και έχει μια ελαφριά πικάντικη γεύση και απαλή υφή. Το τυρί Kashiwa μοιάζει λίγο με το Comté», λέει ο Takeuchi, κατονομάζοντας ένα άλλο δημοφιλές γαλλικό τυρί. Ο ίδιος μάλιστα έχει μεγάλες ελπίδες για το μέλλον του κλάδου.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την προώθηση των παραδοσιακών τυριών της Ιαπωνίας σε διεθνές επίπεδο;

«Τα γαλακτοκομικά προϊόντα από το Χοκάιντο είναι αρκετά γνωστά, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο για το τυρί να γίνει γνωστό διεθνώς, καθώς υπάρχουν ήδη τόσοι πολλοί καθιερωμένοι παραγωγοί τυριών σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Γαλλία και η Ιταλία», λέει η Imada.

«Ίσως ένας τρόπος να καταφέρουν οι Ιάπωνες τυροκόμοι να κάνουν το τυρί τους να ξεχωρίσει στην αγορά είναι να επικεντρωθούν σε αυτό που ήδη κάνουν καλύτερα, που είναι η κατηγορία των μαλακών τυριών».

Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει. Το Camembert της γαλακτοβιομηχανίας Takanashi κέρδισε το χάλκινο βραβείο στην κατηγορία του στη Γαλλία το 2023 στο Mondial du Fromage – μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές εκθέσεις της γαλακτοβιομηχανίας.

Η Ιαπωνία εγκαινίασε διετή βραβεία τυριών το 2014 με αποστολή την αξιολόγηση της ποιότητας των εγχώριων φυσικών τυριών. Τα βραβεία θα διεξαχθούν για έκτη φορά φέτος τον Οκτώβριο. Το Camembert της Takanashi κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στα βραβεία το 2022.

«Το τυρί Χοκάιντο παρασκευάζεται από εξαιρετικούς τυροκόμους που χρησιμοποιούν υψηλής ποιότητας υλικά από την περιοχή και η ποιότητά του είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και περιμένω να πάει ακόμα πιο μακριά» αναφέρει o Takeuchi.

Πηγή: South China Morning Post

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Θα μπορούσε κανείς να πει πως η καλύτερη διαφήμιση για ένα ντόπιο προϊόν αποτελεί η προβολή του σε μια δημοφιλή σειρά που παίζει σε...

REPORTS

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως να συνθέτουν μία χημική ένωση που βρίσκεται στο μύκητα του μπλε τυριού η οποία έχει αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

REPORTS

Το βιολογικό τυρί Witheridge που παρασκευάζεται από την Nettlebed Creamery στέφθηκε Ανώτατος Πρωταθλητής στα Virtual Cheese Awards 2024.

REPORTS

Ο Pierre Brisson ιδρυτής του πρώτου μουσείου τυριού στη Γαλλία είναι ένας άνθρωπος παθιασμένος με το τυρί και ότι έχει να κάνει με αυτό....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...