Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Χρηματοδότησή ύψους 13 εκατ. στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων για τεχνολογική ανάπτυξη και στήριξη παραγωγών

Κομβικός ο ρόλος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων σε περιόδους κρίσης της κτηνοτροφίας, ο οποίος πάνω από 60 χρόνια στηρίζει τους κτηνοτρόφους και μεριμνά για την προσφορά ποιοτικών και παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων στο τραπέζι του καταναλωτή.

Το 1963 σηματοδότησε την απαρχή του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, με το 1972 να είναι η επίσημη ίδρυσή του, γράφοντας μια μοναδική ιστορία στον τομέα της τυροκομίας. Σήμερα, ο Συνεταιρισμός συλλέγει καθημερινά φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα από τους 1.150 κτηνοτρόφους του, για να παραχθεί με παραδοσιακό τρόπο, η εξαιρετική φέτα ΠΟΠ Καλαβρύτων, η οποία ηγείται στην αγορά. ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προμηθευτές επώνυμης φέτας των σούπερ μάρκετ, ελέγχοντας το 15-20% της αγοράς, τόσο ως προς την αξία όσο και ως προς την ποσότητα, σημειώνοντας επιτυχίες και στο εξωττερικό.

Ο κοινωνικός ρόλος του Συνεταιρισμού είναι καθοριστικός για την περιοχή, καθώς στηρίζει το εισόδημα των 1.150 κτηνοτρόφων-μελών του και συμβάλλει στη διατήρηση των κτηνοτροφικών τους µονάδων που δίνουν ζωή στην περιοχή των Καλαβρύτων. Χάρη στη σταθερή κερδοφορία του, ο Συνεταιρισμός ενισχύει την τοπική οικονομίας µε συνεχείς επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και συστήματα ποιότητας και ελέγχου.

Αυτή την περίοδο, ο Συνεταιρισμός υλοποιείται ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 13 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από τα προγράμματα μεταποίησης (δράση 4.2.1) και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία αναμένονται να ολοκληρωθούν το επόμενο εξάμηνο και περιλαμβάνουν δράσεις για την ανάπτυξη του Συνεταιρισμού, τόσο σε επίπεδο τεχνολογικού εξοπλισμού όσο και παραγωγών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η επιδότηση κτηνοτρόφων για την απόκτηση αυτόματων αρμεκτηρίων, έργο ύψους 1 εκατ. ευρώ, καθώς και ένα πρόγραμμα πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σύντομα.

Ο Συνεταιρισμός, παράλληλα, επενδύει στην πράσινη τεχνολογία, με την εισαγωγή νέου τεχνολογικού εξοπλισμού, όπως τα ρομποτικά συστήματος για την κοπή του τυρογάλακτος, καθώς και τη σύγχρονη μονάδα παραγωγής ζωοτροφών. Συγχρόνως, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και η μονάδα παραγωγής βιοαερίου καλύπτουν μέρος των ενεργειακών αναγκών, ενώ η μονάδα βιολογικού καθαρισμού συνεχώς εκσυγχρονίζεται.

Αξιοποιώντας τη σταθερή ανάπτυξη και της ισχυρής θέσης που έχει κατακτήσει στην ελληνική αγορά, ο Συνεταιρισμός έχει ήδη ξεκινήσει να επενδύει σε στρατηγικές εξωστρέφειας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ενταχθεί σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα προώθησης που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σαουδική Αραβία.

Στόχος αποτελεί η ενίσχυση του Συνεταιρισμού, με την σταδιακή ένταξη και άλλων παραγωγών της περιοχής που έχουν διάθεση να συμβάλλουν στην ανάπτυξή του. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων κ. Παύλος Σατολιάς και πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) σε ρεπορτάζ του ΟΤ «Οι Συνεταιρισμοί πρέπει και μπορούν να έχουν θέση στην ελληνική οικονομία, λειτουργώντας ισορροπητικά, παρεμβατικά, ολοκληρώνοντας το ρόλο τους», επισημαίνοντας ότι «το συνεταιριστικό παιχνίδι δεν χάνεται, παρά τα όσα έχει περάσει, με τις παθογένειες και τα προβλήματα. Υπάρχουν ευτυχώς Συνεταιρισμοί στην Ελλάδα, αρκετοί μπορώ να πω, και είναι και μέλη μας στην ΕΘΕΑΣ, που δείχνουν αυτό το δρόμο. Μέσα από αυτό το δρόμο θα κινηθούμε, καθώς η λύση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι τα υγιή συνεταιριστικά σχήματα, μεγαλύτερα ή μικρότερα, τα οποία θα δίνουν στον παραγωγό μέρος της προστιθέμενης αξίας και στον καταναλωτή ποιοτικά και μοναδικά προϊόντα».

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...