Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κρούσματα λιστερίωσης οδηγούν στο κλείσιμο τυροκομείου στο Τιρόλο της Αυστρίας

Δύο άτομα προσβλήθηκαν από λιστερίωση μετά την κατανάλωση μαλακού τυριού από τυροκομείο στο Τιρόλο της Αυστρίας, του οποίου τα προϊόντα διανέμονται σε έξι χώρες.

Περιστατικά λιστερίωσης καταγράφηκαν σε δύο άτομα μετά από κατανάλωση αυστριακού τυριού, με το ένα περιστατικό να εντοπίζεται στη Γερμανία και το άλλο στη Δημοκρατία της Τσεχίας. Ο Αυστριακός Οργανισμός Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (AGES) δήλωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Αυστρία, ωστόσο ανέλαβε να διερευνήσει αυτό το ξέσπασμα τροφιμογενούς ασθένειας που προκλήθηκε από το βακτήριο Listeria monocytogenes.

Το τυροκομείο από το Τιρόλο, με την ονομασία “Wilder Käser”, προχώρησε σε ανάκληση των προϊόντων του «Kleiner Stinker» και «Großer Stinker». Η ανάκληση καλύπτει όλες τις παρτίδες του “Kleiner Stinker” έως τις 24 Φεβρουαρίου 2025 και όλες τις παρτίδες τυριού “Großer Stinker” έως τις 10 Φεβρουαρίου 2025.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης, οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν ως μέρος της εσωτερικής διασφάλισης ποιότητας αποκάλυψε ότι τα γαλακτοκομικά του Wilder Käser, “Kleiner Stinker” και “Großer Stinker”, ήταν μολυσμένα με λιστέρια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλα τα δείγματα υπερέβαιναν σημαντικά το ευρωπαϊκό όριο των 100 CFU/g (αποικίες ανά γραμμάριο) για Listeria monocytogenes.

Τα προϊόντα διανέμονται σε έξι χώρες

Η εταιρεία έκλεισε επίσημα και ενημερώθηκαν οι έμποροι. Τα προϊόντα της εταιρείας ενδέχεται να μην διατίθενται πλέον στην αγορά. Ωστόσο, δεν αποκλείεται τα προϊόντα να εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα σε ιδιώτες ή στον κλάδο της εστίασης. Λόγω του υψηλού επιπέδου μόλυνσης από λιστέρια, οι αρχές συνιστούν τα προϊόντα να απορρίπτονται αμέσως ή να επιστρέφονται στα σημεία πώλησης.

Οι πληροφορίες σχετικά με το επικίνδυνο προϊόν διαβιβάστηκαν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μέσω του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (iRASFF).

Η περίοδος επώασης της λιστερίωσης είναι 1-4 εβδομάδες. Σε μια ήπια μορφή της νόσου, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης, όπως πονοκέφαλος και πυρετός. Εντούτοις, αυτή η ασθένεια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων, όπως μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι ή άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Πηγή: foodsafetynews.com

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...