Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι τυροκομικοί θησαυροί της Μεσσηνίας μαζί με έναν κοσμοπολίτικο αμπελώνα στο ποτήρι

Εγγύηση για ένα επιτυχές γευστικό ταίριασμα, ειδικά όταν το εγχείρημα περιλαμβάνει και κρασί, είναι η αναζήτηση προϊόντων από τον ίδιο τόπο.

Στη Μεσσηνία ξεκίνησε το τελευταίο διάστημα μια σοβαρή προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της οινικής παραγωγής με την «κωδική ονομασία» Messinian Terroirs. Ο ίδιος τόπος όμως διαθέτει μια συνεπή παραγωγή τυροκομικών προϊόντων με δυνατή προσωπικότητα, βουτυρένια επίγευση και φτιαγμένα με δεξιοτεχνία εφάμιλη του ιστορικού βάθους του τόπου.  Σφέλα ΠΟΠ,  Φρουμαέλα, Γραβιέρα Ταϋγέτου και Κεφαλογραβιέρα Μεσσηνίας, η «συνταγή» για το πλατό που συνόδεψε ένα αξιέπαινο Fume Φιλέρι και μερικά από τα καλύτερα Chardonnay και Cabernet Sauvignon της Μεσσηνίας. Όλα αυτά τα συγκεντρώσαμε στην καρδιά του Συντάγματος, στον φιλόξενο χώρο του Brigante.

FILERI Fumé
Έντονη στιβαρή γεύση που δεν καλύπτεται

Από τη nestor wines, ένα κρασί που μπορεί να σταθεί κάλλιστα κοντά στα μεσσηνιακά τυριά είναι το Fileri Fumé. Ωριμάζει σε καμένο ξύλινο βαρέλι, γεγονός που του δίνει ένα χαρακτήρα καπνιστού και μία έντονη στιβαρή γεύση, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται από τα τυριά της Μεσσηνίας, τα οποία έχουν εξίσου έντονη γεύση, όπως για παράδειγμα η Φρουμαέλα.

 

ΑΣΤΑΚΟΣ ΛΕΥΚΟΣ
Εκρηκτικός συνδυασμός πολλαπλών γεύσεων

Από την astir winery, μία φρέσκια επιλογή που φέρνει έναν εκρηκτικό συνδυασμό πολλαπλών γεύσεων, μετά τη δοκιμή ενός μεσσηνιακού τυριού, όπως η Σφέλα. Επιτυγχάνει μία εξαιρετικά σπάνια και αρμονική μείξη δύο ξεχωριστών ποικιλιών, του Μοσχάτου και του Chardonnay. Η αρωματική σύνθεση και η έντονη επίγευση που αφήνουν οι δύο ποικιλίες, προσφέρουν μια αξέχαστη γευστική απόλαυση.

 

ΜΑΤΙ FORTUNA WHITE EDITION
Σώμα και λιπαρότητα που δίνει το Chardonnay

Από την astir winery, ένα κρασί που επιτυγχάνει την τέλεια ισορροπία στο γευστικό κομμάτι με τα τυριά της Μεσσηνίας. Το Chardonnay του δίνει τη λιπαρότητα και το σώμα που χρειάζεται για σταθεί δίπλα στη Φρουμαέλα.

 

ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ NAVARINO 1827 ΕΡΥΘΡΟΣ
Πικάντικη γεύση και ωραίο αρωματικό προφίλ

Το φρέσκο φρούτο που παραπέμπει σε φραγκοστάφυλο και βατόμουρο, το κέδρο και οι νύξεις καραμέλας βουτύρου συνθέτουν ένα ωραίο αρωματικό προφίλ. Η γεύση του είναι αρκετά πλούσια, με ευγενικές τανίνες και αρμονική οξύτητα, φρουτένιες γεύσεις και απαλά πικάντικη επίγευση. Έτσι γίνεται κατανοητό ότι χάρη στην πικάντικη γεύση του, το κρασί συμβαδίζει ιδανικά με τα μεσσηνιακά τυριά και πιο συγκεκριμένα με την Φρουμαέλα.

 

1827 ΛΕΥΚΟΣ
Βρίσκει το καλύτερο ταίρι στη Γραβιέρα

Ένα πολύ νόστιμο λευκό κρασί από Chardonnay και Ροδίτη. Τα εκφραστικά αρώματα και γεύσεις και η δροσερή οξύτητά του το καθιστούν ιδανικό ως απεριτίφ και συνδυάζεται άψογα με τη Γραβιέρα.

 

1827 ΡΟΖΕ
Μαζί με ένα πλατό μεσσηνιακών τυριών

Ένα ροζέ από Syrah που χτυπάει μια δύσκολη συγχορδία: Δροσερό στο στόμα, με νύξεις γλύκας, έντονο φρούτο αλλά και βάθος, με πολυπλοκότητα και ισορροπία.

 

KOTYLE ΛΕΥΚΟΣ
Ο πλούτος ψάχνει λιπαρά τυριά

Εκλεπτυσμένο Chardonnay από την περιοχή της Μεσσηνίας. Αν σας γοητεύουν ο πλούτος και τα αρώματα της δρυός στα λευκά κρασιά τότε αυτό είναι μία εξαιρετική πρόταση, που αναζητά πλούσια και λιπαρά φαγητά για να ταιριάξει, έχοντας στο μυαλό αυτό λοιπόν, τα τυριά της Μεσσηνίας αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό.

 

KOTYLE ΕΡΥΘΡΟΣ
Πληθωρικό με πικάντικη επίγευση

Στόμα γενναιόδωρο, ζουμερό και νόστιμο, με τανίνες αγέρωχες που εναρμονίζονται καλά με το σύνολο. Πληθωρικό, με οξύτητα που το υποστηρίζει και μεγάλης διάρκειας, πικάντικη επίγευση. Όλα παραπάνω καθιστούν σαφές το γεγονός ότι το κρασί αυτό μπορεί να ταιριάξει υπέροχα με ένα πλατό από μεσσηνιακά τυριά.

 

ΝΕΔΩΝ Cab. sauvignon
Ζωηρός χαρακτήρας

Από την BIOVIN  ένα νεαρό σχετικά Cabernet Sauvignon, όπου λόγω του ζωηρού του χαρακτήρα, των πρωτογενών αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών του, καθίσταται ιδανικό ταίρι με κάποιο από τα πολλά τυριά της Μεσσηνίας.

 

ΡΟΔΟΣΤΟΜΑ
Ορυκτότητα και βοτανικότητα

η Μαλαγουζιά, μαζί με το Sauvignon Blanc στο χαρμάνι δίνουν την απαραίτητη ορυκτότητα και βοτανικότητα στην γεύση και ταιριάζουν υπέροχα με την αλμυρή και ελαφρά πικάντικη γεύση των μεσσηνιακών τυριών.

 

H αναγέννηση ενός αµπελώνα

Υψηλή τεχνογνωσία οινοποίησης, ένα ανεπτυγµένο τουριστικό προϊόν και ευγενείς ποικιλίες που έχουν ριζώσει βαθιά στα χώµατα της Μεσσηνίας διαµορφώνουν ένα terroir ικανό για πραγµατικά µεγάλα κρασιά. Αυτό τουλάχιστον διαπιστώθηκε από τους συµµετέχοντες στο πρώτο Messinia Terroirs Wine Festival, στον επιβλητικό χώρο του Navarino Agora, µε την παρουσία 10 οινοποιείων της Μεσσηνίας και υπό τον έµπειρο συντονισµό του Cellier. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Ιδρύµατος Καπετάν Βασίλη & Κάρµεν Κωνσταντακόπουλου µε στόχο την αναγέννηση ενός τόπου µε βαθιές ρίζες στην αµπελουργία.

 

 

Σχετικά Άρθρα

BRANDING

Τυριά που ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα με αγνές πρώτες ύλες από ντόπιους παραγωγούς παρασκευάζει εδώ και πάνω από 80 χρόνια το Τυροκομείο Μενιουδάκη.

REPORTS

Eναν δυναμικό και συνεχώς εξελισσόμενο κλάδο συνιστούν, ανεξαρτήτως μεγέθους, οι τυροκομικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την εμπειρία και της φετινής αναζήτησης της...

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...