Στη Μεσσηνία ξεκίνησε το τελευταίο διάστημα μια σοβαρή προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της οινικής παραγωγής με την «κωδική ονομασία» Messinian Terroirs. Ο ίδιος τόπος όμως διαθέτει μια συνεπή παραγωγή τυροκομικών προϊόντων με δυνατή προσωπικότητα, βουτυρένια επίγευση και φτιαγμένα με δεξιοτεχνία εφάμιλη του ιστορικού βάθους του τόπου. Σφέλα ΠΟΠ, Φρουμαέλα, Γραβιέρα Ταϋγέτου και Κεφαλογραβιέρα Μεσσηνίας, η «συνταγή» για το πλατό που συνόδεψε ένα αξιέπαινο Fume Φιλέρι και μερικά από τα καλύτερα Chardonnay και Cabernet Sauvignon της Μεσσηνίας. Όλα αυτά τα συγκεντρώσαμε στην καρδιά του Συντάγματος, στον φιλόξενο χώρο του Brigante.
FILERI Fumé
Έντονη στιβαρή γεύση που δεν καλύπτεται
Από τη nestor wines, ένα κρασί που μπορεί να σταθεί κάλλιστα κοντά στα μεσσηνιακά τυριά είναι το Fileri Fumé. Ωριμάζει σε καμένο ξύλινο βαρέλι, γεγονός που του δίνει ένα χαρακτήρα καπνιστού και μία έντονη στιβαρή γεύση, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται από τα τυριά της Μεσσηνίας, τα οποία έχουν εξίσου έντονη γεύση, όπως για παράδειγμα η Φρουμαέλα.
ΑΣΤΑΚΟΣ ΛΕΥΚΟΣ
Εκρηκτικός συνδυασμός πολλαπλών γεύσεων
Από την astir winery, μία φρέσκια επιλογή που φέρνει έναν εκρηκτικό συνδυασμό πολλαπλών γεύσεων, μετά τη δοκιμή ενός μεσσηνιακού τυριού, όπως η Σφέλα. Επιτυγχάνει μία εξαιρετικά σπάνια και αρμονική μείξη δύο ξεχωριστών ποικιλιών, του Μοσχάτου και του Chardonnay. Η αρωματική σύνθεση και η έντονη επίγευση που αφήνουν οι δύο ποικιλίες, προσφέρουν μια αξέχαστη γευστική απόλαυση.
ΜΑΤΙ FORTUNA WHITE EDITION
Σώμα και λιπαρότητα που δίνει το Chardonnay
Από την astir winery, ένα κρασί που επιτυγχάνει την τέλεια ισορροπία στο γευστικό κομμάτι με τα τυριά της Μεσσηνίας. Το Chardonnay του δίνει τη λιπαρότητα και το σώμα που χρειάζεται για σταθεί δίπλα στη Φρουμαέλα.
ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ NAVARINO 1827 ΕΡΥΘΡΟΣ
Πικάντικη γεύση και ωραίο αρωματικό προφίλ
Το φρέσκο φρούτο που παραπέμπει σε φραγκοστάφυλο και βατόμουρο, το κέδρο και οι νύξεις καραμέλας βουτύρου συνθέτουν ένα ωραίο αρωματικό προφίλ. Η γεύση του είναι αρκετά πλούσια, με ευγενικές τανίνες και αρμονική οξύτητα, φρουτένιες γεύσεις και απαλά πικάντικη επίγευση. Έτσι γίνεται κατανοητό ότι χάρη στην πικάντικη γεύση του, το κρασί συμβαδίζει ιδανικά με τα μεσσηνιακά τυριά και πιο συγκεκριμένα με την Φρουμαέλα.
1827 ΛΕΥΚΟΣ
Βρίσκει το καλύτερο ταίρι στη Γραβιέρα
Ένα πολύ νόστιμο λευκό κρασί από Chardonnay και Ροδίτη. Τα εκφραστικά αρώματα και γεύσεις και η δροσερή οξύτητά του το καθιστούν ιδανικό ως απεριτίφ και συνδυάζεται άψογα με τη Γραβιέρα.
1827 ΡΟΖΕ
Μαζί με ένα πλατό μεσσηνιακών τυριών
Ένα ροζέ από Syrah που χτυπάει μια δύσκολη συγχορδία: Δροσερό στο στόμα, με νύξεις γλύκας, έντονο φρούτο αλλά και βάθος, με πολυπλοκότητα και ισορροπία.
KOTYLE ΛΕΥΚΟΣ
Ο πλούτος ψάχνει λιπαρά τυριά
Εκλεπτυσμένο Chardonnay από την περιοχή της Μεσσηνίας. Αν σας γοητεύουν ο πλούτος και τα αρώματα της δρυός στα λευκά κρασιά τότε αυτό είναι μία εξαιρετική πρόταση, που αναζητά πλούσια και λιπαρά φαγητά για να ταιριάξει, έχοντας στο μυαλό αυτό λοιπόν, τα τυριά της Μεσσηνίας αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό.
KOTYLE ΕΡΥΘΡΟΣ
Πληθωρικό με πικάντικη επίγευση
Στόμα γενναιόδωρο, ζουμερό και νόστιμο, με τανίνες αγέρωχες που εναρμονίζονται καλά με το σύνολο. Πληθωρικό, με οξύτητα που το υποστηρίζει και μεγάλης διάρκειας, πικάντικη επίγευση. Όλα παραπάνω καθιστούν σαφές το γεγονός ότι το κρασί αυτό μπορεί να ταιριάξει υπέροχα με ένα πλατό από μεσσηνιακά τυριά.
ΝΕΔΩΝ Cab. sauvignon
Ζωηρός χαρακτήρας
Από την BIOVIN ένα νεαρό σχετικά Cabernet Sauvignon, όπου λόγω του ζωηρού του χαρακτήρα, των πρωτογενών αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών του, καθίσταται ιδανικό ταίρι με κάποιο από τα πολλά τυριά της Μεσσηνίας.
ΡΟΔΟΣΤΟΜΑ
Ορυκτότητα και βοτανικότητα
η Μαλαγουζιά, μαζί με το Sauvignon Blanc στο χαρμάνι δίνουν την απαραίτητη ορυκτότητα και βοτανικότητα στην γεύση και ταιριάζουν υπέροχα με την αλμυρή και ελαφρά πικάντικη γεύση των μεσσηνιακών τυριών.
H αναγέννηση ενός αµπελώνα
Υψηλή τεχνογνωσία οινοποίησης, ένα ανεπτυγµένο τουριστικό προϊόν και ευγενείς ποικιλίες που έχουν ριζώσει βαθιά στα χώµατα της Μεσσηνίας διαµορφώνουν ένα terroir ικανό για πραγµατικά µεγάλα κρασιά. Αυτό τουλάχιστον διαπιστώθηκε από τους συµµετέχοντες στο πρώτο Messinia Terroirs Wine Festival, στον επιβλητικό χώρο του Navarino Agora, µε την παρουσία 10 οινοποιείων της Μεσσηνίας και υπό τον έµπειρο συντονισµό του Cellier. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Ιδρύµατος Καπετάν Βασίλη & Κάρµεν Κωνσταντακόπουλου µε στόχο την αναγέννηση ενός τόπου µε βαθιές ρίζες στην αµπελουργία.