Το πρόγραμμα «Παραγωγή νέων τυριών – καινοτομίες στην παραγωγή και βελτίωση τυποποίησης-προώθησης- ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΤΥΡΙ– BEST CHEESE», παρουσιάστηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου Δρ. Γιώργο Σαμούρη, Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ- Δήμητρα. Η παρουσίαση έγινε στο παντοπωλείο Open Farm το οποίο λειτουργεί εντός των εγκαταστάσεων του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.
Όπως ανέφερε στην παρουσίαση ο Δρ. Γιώργος Σαμούρης, το έργο επιχειρεί να εμπλουτίσει τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων, με τα στοιχεία εκείνα που προσδίδουν τα τοπικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στα προϊόντα, διατηρώντας την ιδιαιτερότητά τους και την τοπική τους ταυτότητα και διασφαλίζοντας υψηλή προστιθέμενη αξία.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του έργου, οι συμμετέχοντας είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να βαθμονομήσουν τυριά από τρία τυροκομεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Τα τυριά που προσφέρθηκαν για τη γευσιγνωσία παρουσίασαν οι Έλενα Ζακχαίου από το Τυροκομείο Νιώτικο, ο Μάρκος Κορτιάνος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πάρου και ο Γιώργος Σέργης από την ΕΑΣ Νάξου. Το Τυροκομείο Ίου Νιώτικο παρουσίασε το νέο προϊόν, το τυρί Σκάρκος από αγελαδινό γάλα και 4 πιπέρια, το οποίο διατίθεται στο εμπόριο ύστερα από ωρίμανση τεσσάρων μηνών.
Η Λουκία Αικατερινιάδου, παλαιότερα Διευθύντρια Έρευνας στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών, παρουσίασε το ζήτημα της προστασίας των τοπικών φυλών ενώ ο Γιώργος Παλησίδης της εταιρείας Geogastronomy είχε την ευθύνη της διοργάνωσης της παρουσίασης του προγράμματος Best Cheese.
Με πληροφορίες από Dairynews.gr