Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με το δικό τους ζωοτροφάδικο οι κτηνοτρόφοι Δυτικής Θεσσαλίας

Με δικές τους ποιοτικές ζωοτροφές παρασκευασµένες από επιλεγµένες α’ ύλες, που θα διατίθενται σε τιµές ανταγωνιστικότερες του εµπορίου, θα µπορούν να ταΐζουν τα κοπάδια τους, από την άνοιξη του 2025, τα µέλη του Συνεταιρισµού Αγελαδοτρόφων και Αιγοπροβατοτρόφων της ∆υτικής Θεσσαλίας. Η σύγχρονη µονάδα παραγωγής pellet ζωοτροφών, που κατασκευάζει η οργάνωση παραγωγών εδώ και περίπου ένα χρόνο, µπαίνει στην τελική ευθεία και σύντοµα θα αρχίσει να λειτουργεί. «Πιστεύουµε το Μάρτιο του 2025 να πάµε σε δοκιµαστική λειτουργία και µέσα στον Απρίλιο να έχουµε και την κανονική παραγωγή, για να µπορέσουµε να στηρίξουµε τα µέλη µας να διατηρήσουν βιώσιµες τις εκτροφές τους», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού, Γιώργος Βαϊόπουλος και υπογράµµισε ότι σε πλήρη λειτουργία το ζωοτροφάδικο θα παράγει 10 τόνους προϊόντος την ώρα, σε µια γραµµή πλήρως αυτοµατοποιηµένη, από την παραλαβή των πρώτων υλών, έως και την τελική συσκευασία στην παλέτα.

«Τις πρώτες ύλες θα τις αγοράζουµε, αφού πρώτα θα τις επιλέγουµε πολύ σχολαστικά, για να αποφεύγουµε προβλήµατα αφλατοξινών και να διασφαλίζουµε την ποιότητα των ζωοτροφών, ώστε να γνωρίζει το κάθε µέλος µας µε τί ταΐζει τα ζώα του. Ταυτόχρονα, όµως, όσα µέλη µας καλλιεργούν καλαµπόκι ή δηµητριακά θα µπορούν να τα φέρνουν στο συνεταιρισµό και να παίρνουν την παραγωγή τους», µας εξήγησε ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού, προσθέτοντας πως «το νέο εργοστάσιο ανήκει στα 400 ενεργά µέλη µας, που έχουν καταλάβει ότι παίρνοντας φύραµα από αυτό θα είναι σαν να έχουν ένα µικρό φυραµατάδικο στην κτηνοτροφική τους µονάδα».

Αυτή τη στιγµή τα µέλη του συνεταιρισµού, αλλά και οι περίπου 200 συνεργαζόµενοι παραγωγοί από την περιοχή, διαθέτουν ένα ζωικό κεφάλαιο που προσεγγίζει τα 100.000 αιγοπρόβατα και υπάρχουν και κάποιες εκτροφές µε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.

«Εργαλείο» ανάπτυξης της τοπικής κτηνοτροφίας

«Το εργοστάσιο θα είναι ένα εργαλείο για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην περιοχή µας και θα κρατά κάποιες ισορροπίες στις τιµές, σε σχέση µε το εµπόριο. Η συνέλευση θα είναι αυτή που θα καθορίζει την τιµή και ένα ποσοστό κέρδους, τέτοιο που να µπορεί να αποπληρωθεί η δόση στην τράπεζα και όχι για να κάνουµε περιουσία», εξηγεί ο κ. Βαϊόπουλος, διευκρινίζοντας πως το ύψος της επένδυσης θα ανέλθει στα 4,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 55% το επιδοτεί το Ταµείο Ανάκαµψης, το 20% καλύπτεται από δανεισµό και το υπόλοιπο είναι ίδια κεφάλαια.

Το επόµενο σχέδιο του Συνεταιρισµού είναι να δηµιουργήσει υποδοµή συλλογής δηµητριακών, µαζί µε ένα ξηραντήριο. «Η απόφαση έχει ληφθεί και στο επόµενο πρόγραµµα που θα βγει θα είµαστε έτοιµοι να καταθέσουµε φάκελο και να διεκδικήσουµε την έγκρισή του», είπε και σηµείωσε πως το πλάνο είναι να δηµιουργηθούν αποθηκευτικοί χώροι δυναµικότητας 5.000 τόνων σε σιλό και το ξηραντήριο.

Αιγοπρόβειο: ∆εν δουλεύει ο ανταγωνισµός

Για τις τιµές στο γάλα, ο κ. Βαϊοπουλος ανέφερε πως στο αγελαδινό τα νέα είναι καλά φέτος, καθώς το προϊόν, για τα µέλη του συνεταιρισµού που παράγουν γύρω στους 7.000 – 8.000 τόνους ετησίως, πληρώνεται µε 52-53 λεπτά το κιλό, µε τάσεις ανόδου. Στο πρόβειο η κατάσταση διαφέρει. «Θέλουν οι γαλατάδες σώνει και καλά οι τιµές να µειωθούν σε σχέση µε πέρυσι. Αποθέµατα δεν υπάρχουν, όλοι θέλουν γάλα, αλλά µεταξύ τους δεν χτυπιούνται. ∆εν δουλεύει ο ανταγωνισµός µε λίγα λόγια. Φαίνεται πως υπάρχει συνεννόηση κυβέρνησης και τυροκόµων να µειωθεί στο ράφι η τιµή της φέτας κατά 30-40 λεπτά και θα ξεκινά αυτό από τον κτηνοτρόφο µε µείωση 5 λεπτά στο γάλα για να πάει στη φέτα στα 40 λεπτά. Αυτό θα δούµε εφεξής και όποιος επιβιώσει», είπε ο συνοµιλητής µας, προσθέτοντας, πάντως, πως η οργάνωση πάει καλά, θα έχει κέρδη και το 2024 περίπου 500.000 ευρώ, ενώ ο τζίρος της θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...