Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μικρές ιστορίες ζωής και πολύ μεράκι κρύβει το boutique τυροκομείο της Ιθάκης

«Τυροκοµώ µόνο το γάλα της Ιθάκης. Η ποιότητά του είναι τέτοια που δεν θέλω να το ανακατέψω µε άλλα, αν και είναι πολύ λίγο, ωστόσο είναι εξαιρετικής ποιότητας, καθώς τα ζώα ταΐζονται µε ελάχιστα φυράµατα και ζουν ελεύθερα», ξεκαθαρίζει ο τυροκόµος του µικρού αλλά εµβληµατικού νησιού του Ιονίου, Χρύσανθος Καραβίας. Ο ίδιος βέβαια γεννήθηκε στη Σαντορίνη όπου µετοίκισε στις αρχές του 20ού αιώνα η οικογένειά του, αφήνοντας πίσω την Ιθάκη. Κι εκείνος παρά το γεγονός ότι εµπλεκόταν επαγγελµατικά µε τον τουρισµό και δεν είχε ουδεµία σχέση µε την τυροκοµία, αποφάσισε να επιστρέψει στις ρίζες του, δηµιουργώντας το δικό του τυροκοµείο και ονοµατίζοντάς το Ithaca’s Poem.

Από τότε µέχρι σήµερα µε πολλή έµπνευση και ακόµη περισσότερη επιµονή η γκάµα του boutique τυροκοµείου εµπλουτίστηκε µε πολύ ιδιαίτερους κωδικούς, µε πιο πρόσφατους τη Γραβιέρα Λαζαρέτο µε ελληνικό καφέ και το µπλε τυρί Evmeos. Όπως ο ίδιος διηγείται: «Ξεκίνησα να κάνω τυριά µε βότανα. Ήθελα να διαφοροποιηθώ από τους Κεφαλονίτες και τους άλλους Επτανήσιους. Άλλα τυριά πρασίνιζαν, σε άλλες περιπτώσεις έσκαγε το τυρί, αλλά µάθαινα», γι’ αυτό κάθε τυρί του Χρύσανθου Καραβία έχει να διηγηθεί τη δική του µοναδική ιστορία. Σηµειώνεται ότι τα τυριά Ithaca’s Poem ταξιδεύουν στην Αθήνα σε πολλά σηµεία πώλησης, στη Σαντορίνη και στην Ιθάκη. Επίσης φτάνουν επιλεγµένα στη Γερµανία, στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στις Βρυξέλλες.

Ένα Λαζαρέτο µε ελληνικό καφέ

Στην γκάµα τυριών του Χρύσανθου Καραβία ανήκει  η αιγοπρόβεια Γραβιέρα Λαζαρέτο, η οποία µέχρι πρόσφατα διατιθόταν σε απλή έκδοχη και 24µηνης παλαίωσης, ενώ πρόσφατα προστέθηκε και ένας πρωτότυπος κωδικός µε ελληνικό καφέ. Επίσης το τυροκοµείο Ithaca’s Poem διαθέτει το λευκό αιγοπρόβειο ωρίµανσης Τσεµπέρης, το λευκό κατσικίσιο (Γ)Ιδάκι και το Κάτσενο από το γάλα του οµώνυµου προβάτου της Ιθάκης, το οποίο αποτελεί µία αρχαία συριακή ράτσα που έφτασε στο νησί την εποχή του Οδυσσέα.  Στις πιο πρόσφατες δηµιουργίες του ανήκει και το µπλε τυρί Evmeos.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η ΟΛΥΜΠΟΣ χαράζει εδώ και χρόνια τον δικό της δρόµο στην παραγωγή φρέσκων προϊόντων χωρίς να υποχωρεί σε όποιες δυσκολίες µπορεί να προκύ-ψουν. Αυτός...

REPORTS

Πέρασαν 2,5 έτη από την εξαγγελία και 1,5 χρόνο από όταν εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στο Gov.gr και ακόμα δεν έχει πιστωθεί...

BRANDING

Με έξι βραβεία έφυγαν τέσσερα προϊόντα της ΗΠΕΙΡΟΣ από τους παγκόσμιους διαγωνισμούς Great Taste Awards 2024 και Global Cheese Awards 2024, ανάμεσα στα οποία...

REPORTS

Το 1978, δηµιουργήθηκε µια πρότυπη µονάδα µεταποίησης του ντόπιου Ρεθυµνιώτικου γάλακτος σε γνήσια και αγνά τυροκοµικά προϊόντα. Ο Παντελής Τζουρµπάκης έχοντας στο πλευρό του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...