Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Καταχωρήθηκε στον κατάλογο προϊόντων ΠΓΕ το τούρκικο γιαούρτι Silifke

Η Κομισιόν κατοχύρωσε το γιαούρτι Silifke από την Τουρκία στην λίστα με τα προϊόντα με Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), ενώ το “Ελληνικό γιαούρτι” μένει στάσιμο.

Το γιαούρτι Silifke, το οποίο καταχωρήθηκε για Γεωγραφική Ένδειξη από το Τουρκικό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων το 2022, και στη συνέχεια προωθήθηκε για ένταξη στον κατάλογο ΠΓΕ της ΕΕ από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Silifke.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Silifke, Nurettin Kaynar, ανέφερε ότι «Είναι μια εξέλιξη που θα ανοίξει το δρόμο για τους παραγωγούς μας και τους Τούρκους επιχειρηματίες. Το γιαούρτι που παράγεται στο Silifke θα εισέλθει πλέον στις ευρωπαϊκές αγορές και θα προσφέρει περισσότερα έσοδα και εισροή συναλλάγματος στη χώρα μας. Χάρη σε αυτή την εξέλιξη, οι παραγωγοί και οι επιχειρηματίες μας θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο».

Σύμφωνα με τον Kaynar στόχος είναι να συμμετάσχουν σε εκθέσεις στο εξωτερικό για να προωθήσουν το προϊόν και να διαθέσουν το γιαούρτι σε όλο τον κόσμο μέσω διεθνών προμηθευτών.

Κατά τον ίδιο, αυτό που κάνει το τουρκικό γιαούρτι να ξεχωρίζει είναι η πλούσια γεύση του και η μεγάλη διάρκεια ζωής του λόγω της διατροφής των αιγών και των βοοειδών με ενδημικά φυτά από την οροσειρά του Ταύρου, στη Σελεύκεια Ισαυρίας, giaστη Τουρκία.

Σε ανάρτησή του ο τεχνικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς «Μακεδνος», Θωμάς Μόσχος, επισήμανε πως «Η Ελλάδα εδώ και έναν χρόνο δεν έχει πράξει ούτε τα αυτονόητα».

Επίσης, ανέφερε πως πέρυσι στο πανελλήνιο συνέδριο γάλακτος υπήρχε σχετικό πάνελ για την κατοχύρωση ΠΓΕ του ελληνικού γιαουρτιού, όπου η θέση των βιομηχάνων ήταν να ληφθεί η ΠΓΕ για το ελληνικό γιαούρτι αλλά με εισαγόμενο γάλα, ενώ ο ΣΕΚ υποστήριζε να ληφθεί η ΠΓΕ αλλά με ελληνικό γάλα. «Παρουσιάσαμε τρόπους χρηματοδότησης, τρόπους υπολογισμού άνθρακα, επιπτώσεις, τρόπους ανάπτυξης και αύξησης της παραγωγής στα οποία όμως θα έπρεπε να συνεργαστούν κράτος-κτηνοτρόφοι-αγρότες-βιομήχανοι, αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό της ελληνικής παραγωγής γάλακτος, αλλά και παραγωγής και μεταποίησης ζωοτροφών» αναφέρει, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία.

Ο κ. Μόσχος συμπλήρωσε πως «Η Τουρκία δεν είναι καν στην ΕΕ και όμως κατάφερε να έχει γιαούρτι ΠΓΕ. Εμείς πάλι στην Ελλάδα έναν χρόνο, μετά παρά τις πιέσεις του ΣΕΚ, δεν μπορούμε ούτε να συζητήσουμε με βιομήχανους και κράτος και αυτό γιατί κανείς δεν θέλει να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να αναπτύξει την αγελαδοτροφία στην Ελλάδα, γιατί να το κάνει άλλωστε έρχεται η “Mercosur”, όπου θα μπορούμε να εισάγουμε χωρίς δασμούς ότι θέλουμε από λατινική Αμερική».

Προσπάθειες δίχως αντίκρισμα έως τώρα έχει κάνει και το Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο από το 2019 ξεκίνησε μία μελέτη για την ανάδειξη και την κατοχύρωση του «Ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόν «προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης-Π.Γ.Ε.».

Η κατοχύρωση του προϊόντος ως Π.Γ.Ε. θα επιφέρει μια νέα δυναμική ανάπτυξης τόσο του πρωτογενούς τομέα της ελληνικής κτηνοτροφίας όσο και του τομέα της μεταποίησης και πιο συγκεκριμένα θα συμβάλλει στην Ανάδειξη της εγχώριας παραγωγής, μέσω της παραγωγής:

  • Ενός αναγνωρισμένου ποιοτικού προϊόντος, το οποίο χαρακτηρίζεται από μια μακρά παράδοση, ιστορία και φήμη και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη διατροφική κουλτούρα των Ελλήνων.
  • Διατήρηση των συνθηκών και τεχνικών παραγωγής σε υψηλά ποιοτικά επίπεδα.
  • Ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας. Ειδικότερα, των παραγωγών (κτηνοτρόφων) μεταποιητών και όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας του γιαουρτιού.
  • Διατήρηση και προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Στην έρευνα του ΓΠΑ μελετήθηκαν τα ιδιότυπα χαρακτηριστικά του «ελληνικού γιαουρτιού» ανά κατηγορία προϊόντος. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Παραδοσιακό «ελληνικό γιαούρτι».

Η παρουσία υμένα «πέτσας» στην επιφάνεια είναι μοναδική και δεν συναντάται σε κανένα είδος γιαουρτιού στον κόσμο. Έχει χαρακτηριστικό πλούσιο άρωμα και ελαφρά όξινη γεύση, που το διακρίνει από τα άλλα είδη γιαουρτιών.

  1. Συμπαγές «ελληνικό γιαούρτι»

Έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το παραδοσιακό, καθότι αποτελεί εξέλιξή του, με τη διαφορά που δεν φέρει υμένα στη επιφάνεια του, λόγω της εφαρμογής της ομογενοποίησης του γάλακτος κατά την παρασκευή του. Επίσης δεν περιέχει πρόσθετα ή άλλα συστατικά (σκόνη γάλακτος, πρωτεΐνες γάλακτος ή τυρογάλακτος, καζεϊνικά κ.α)

  1. Στραγγιστό «ελληνικό γιαούρτι»

Τόσο ο τρόπος παραγωγής του δηλαδή η στράγγιση με βαρύτητα (υφασμάτινες σακούλες, φυγοκέντριση), όσο και τα φυσικοχημικά χημικά και οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά (υψηλή πρωτεινοπεριεκτικότητα, πλούσια κρεμώδης και γεμάτη γεύση) προσδίδουν στο προϊόν τη χαρακτηριστική υφή, συνεκτικότητα και γεύση και το καθιστούν μοναδικό στη διεθνή αγορά.

Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών το «ελληνικό γιαούρτι» έχει αποκτήσει σημαντική φήμη και θεωρείται αυτή τη στιγμή ένα από τα σημαντικότερα γαλακτοκομικά προϊόντα όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Το γεγονός ότι ο όρος “Ελληνικό γιαούρτι” είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την Ελλάδα αποδεικνύεται και από το ότι οι παρασκευαστές απομιμήσεων προσπαθούν να θεμελιώσουν, ακόμα και με εικόνες, εικαστικές παραστάσεις κ.α., ένα σύνδεσμο μεταξύ του προϊόντος τους και της Ελλάδας, που όμως δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα, πόσο μάλλον με το στραγγιστό γιαούρτι. Είναι προφανές ότι η πρακτική αυτή είναι παράνομη καθότι παραπληροφορεί τον καταναλωτή, ενώ ενδεχόμενα βλάπτει και τη φήμη του αυθεντικού ελληνικού γιαουρτιού που παράγεται στην Ελλάδα.

Δείτε ΕΔΩ τον κανονισμό

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Είσοδο σε ένα νέο προϊόν στραγγιστού γιαουρτιού πραγματοποιεί η δραμινή γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ, η οποία ξεκίνησε την παραγωγή στραγγιστού με γεύση καρύδα.

BRANDING

Συνεχίζει τον αναπτυξιακό της σχεδιασµό η ΕΒΟΛ και η ΕΑΣ Βόλου, στην οποία υπάγεται η γαλακτοβιοµηχανία.

REPORTS

«Η παρασκευή του γιαουρτιού του µέλλοντος απαιτεί µια οµάδα εργαλείων του 21ου αιώνα: µηχανική µάθηση, επιστήµη του εντέρου και ένα… µυστηριώδες τεχνητό στοµάχι.

REPORTS

Την πρώτη της παρουσία στην αγορά της Μέσης Ανατολής μετρά εδώ και μερικές ημέρες η «Οικογένεια Μπέκα». Η πρότυπη τυροκομική μονάδα που παράγει προϊόντα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...