του Λεωνίδα Λιάμη
Μια καμπάνια προώθησης των προϊόντων του, προβάλλοντας το λογότυπο «100% αυθεντικό», σε μια απόπειρα να επικοινωνήσει τα στοιχεία εκείνα, τα οποία θεωρεί ότι τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό, ξεκίνησε φέτος το οικογενειακό, τυροκομείο 4ης γενιάς από τα Γρεβενά της οικογένειας Σιαφαρίκα. «Θέλω να διαφοροποιηθώ από τη βιομηχανία, που δουλεύει το μεγάλο τονάζ», τονίζει στον «Τυροκόμο» ο Βασίλης Σιαφαρίκας, ο οποίος από το 2012 πήρε στα χέρια του το τιμόνι της οικογενειακής τυροκομικής μονάδας.
Όπως εξηγεί ο συνομιλητής μας «το 100% αυθεντικό σημαίνει ότι το τυρί Φέτα, αλλά και όλα τα υπόλοιπα τυριά που έχουμε στην γκάμα μας, παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα που συλλέγεται από εκτροφές της Δυτ. Μακεδονίας, το οποίο παστεριώνεται στους 72οC, φυγοκεντρίζεται και καθαρίζεται στον κορυφολόγο για τυχόν υπολείμματα και δεν αποβουτυρώνεται ούτε 1%. Μένει όλο το λίπος αυτούσιο στην πρώτη ύλη, διότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε μέγιστη γεύση και όχι μέγιστη απόδοση, όπως κάνουν πολλές μεγάλες βιομηχανίες. Εγγυόμαστε λοιπόν ότι δεν χρησιμοποιούμε Ultra Filtration (U.F.) System, το μηχάνημα αυτό που κάνει με 2,5 κιλά γάλα ένα κιλό τυρί, δεν χρησιμοποιούμε πρωτεΐνη γάλακτος, ομογενοποιητή και δεν το νοθεύουμε με αγελαδινό ή συμπύκνωμα Γερμανίας ή άλλα φυτικά λιπαρά και έλαια».
Συνολικά το Τυροκομείο Σιαφαρίκα συνεργάζεται σήμερα με περίπου 55 εκτροφές, κυρίως από τα Γρεβενά, αλλά και από την Κοζάνη και την Καστοριά και κάθε χρόνο εισκομίζει και επεξεργάζεται γύρω στους 800-900 τόνους γάλα, πρόβειο, γίδινο και αγελαδινό από ζώα που ζουν και τρέφονται σε ορεινές περιοχές εντός του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου και της Βάλια Κάλντα.
Στην γκάμα των τυριών που παράγει περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, Κασέρι, Φέτα, Μανούρι, Αιγοπρόβειο Τσαντίλας, Χωριάτικο Κατσικίσιο Τσαντίλας, αλλά και Λευκό Αγελαδινό τυρί. Ορισμένα προϊόντα είναι βιολογικά, τα οποία άρχισε να τα παράγει τα τελευταία δύο χρόνια, ωθούμενος από κάποιους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους, που μετέτρεψαν τις εκτροφές τους σε βιολογικές και όπως τονίζει «ή θα προσαρμοζόμουν ή θα τους άφηνα», σημειώνει. Η παραγωγή προς το παρόν δεν είναι πολύ μεγάλη, παρότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις. «Θα μπορούσα να διπλασιάσω και να τριπλασιάσω τη δουλειά, αλλά μας συνθλίβουν κάποιοι νοθευτές, οι οποίοι εδώ και 20 χρόνια πουλάνε αγελαδινό συμπύκνωμα Γερμανίας για Φέτα. Δυστυχώς αυτές οι αθέμιτες πρακτικές καταστρέφουν τα μικρά τυροκομεία. Έχουμε φτάσει να δουλεύουμε με περιθώριο κέρδους 2% – 5%», τονίζει ο κ. Σιαφαρίκας.
Παρά τις δυσκολίες που περιγράφει, ο τυροκόμος εξακολουθεί να κάνει κινήσεις ανάπτυξης της οικογενειακής επιχείρησης. «Φέτος έχω ρίξει το βάρος κυρίως στην υγιεινή. Πιο αυστηρό πρόγραμμα καθαρισμού στις εγκαταστάσεις των συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων, στους οποίους έχω μοιράσει καθαριστικά και τσαντίλες», αναφέρει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ακολουθώντας τις επιταγές του πελατολογίου, ξεκινά, με πρώτη παρουσίαση στη φετινή FoodExpo, μεταξύ 15-18 Μαρτίου, την κυκλοφορία μιας νέας συσκευασίας Φέτας σε τάπερ 400 γρ. και σχεδιάζει για την επόμενη χρονιά να πάει και στα 200 γρ. Εδώ και λίγες εβδομάδες, επίσης, το Τυροκομείο έλαβε πιστοποίηση και για το ΠΟΠ τυρί «Ανεβατό» των Γρεβενών, το οποίο θα εντάξει άμεσα στην γκάμα του.