Αλλεπάλληλα είναι τα χτυπήματα που έχει δεχθεί η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τους τελευταίους 5-6 μήνες, λόγω των ζωονόσων πανώλης και ευλογιάς. Συνεπώς, επόμενο ήταν το ΥπΑΑΤ να προβεί σε άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν χάσει το κοπάδι τους από τις ζωονόσους. Συγκεκριμένα, μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν καταβληθεί οι πρώτες αποζημιώσεις στη Κομοτινή, καθώς αυτές τις μέρες γίνεται η αποστολή των φακέλων από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς το αρμόδιο υπουργείο.
Ο κ. Κώστας Δουνάκης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Έβρου, μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής, τονίζοντας πως «Ο εγκλεισμός τόσων μηνών έχει εξαντλήσει τα χειμερινά αποθέματα των κτηνοτρόφων και δεν μας απαντά το υπουργείο σχετικά με αυτή τη μέριμνα, μια και απαγορεύεται και η διακίνηση των ζωοτροφών». Συνεχίζει προσθέτοντας ότι «για τον κτηνοτρόφο που χάνει το κοπάδι του και είναι άνεργος θα πρέπει να προβλεφθεί να λαμβάνει από τον πρώην ΟΑΕΔ ένα επίδομα για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του τις οικογενειακές και τις οικονομικές. Δυστυχώς προς στιγμήν δεν μπορεί να απαντήσει το υπουργείο σε αυτό το συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα». Επιπλέον εξέφρασε την επιφύλαξή του για την υλοποίηση από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης του προγράμματος 5.2 και για τις ζωονόσους, όπως είχε γίνει και με τους πυροπαθείς που επιθυμούσαν να αντικαταστήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο.
Στο μεταξύ, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας τόνισε πως η κυβέρνηση θα παλέψει να μην μπει η Ανατολική Μακεδονία & Θράκη σε πρόγραμμα εμβολιασμού, διότι υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο θα υποβάθμιζε κατά πολύ τον κλάδο της Κτηνοτροφίας στην περιοχή και τα παράγωγα προϊόντα. Επίσης ο κ. Κέλλας σημείωσε πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας -de minimis-.
Τέλος, φαίνεται ότι το ΥπΑΑΤ ανταποκρίθηκε στο αίτημα των κτηνοτρόφων για ενεργή συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σχετικά με την υγεία των παραγωγικών ζώων, όπως προβλέπεται από τον μέχρι τώρα ανενεργό Κανονισμό ΕΕ 2016/429, και εξέφρασε την πρόθεσή του να το εξετάσει περαιτέρω.