Ο λόγος για το προϊόν Κανιάκι το οποίο συνοδεύεται πια από το «Ορεινό Καπνιστό Κανιάκι µε πιστοποιηµένο ξύλο Μηλιάς από βιολογική καλλιέργεια». Το Κανιάκι παρασκευάζεται µε µια καινοτόµο διαδικασία, όπως πιστοποιεί και η Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων, από πρόβειο γάλα, µε πρόσµειξη λίγου γίδινου, σε αναλογία 90% και 10%. «Είναι µια νέα κατηγορία, για τα ελληνικά δεδοµένα, κίτρινου τυριού τετράµηνης ωρίµανσης, που τοποθετείται µεταξύ του κασεριού και της γραβιέρας και επιχειρεί να καλύψει κοµµάτι από το κενό που υπάρχει στην γκάµα των ελληνικών κίτρινων τυριών και σήµερα καταλαµβάνουν τα τυριά τύπου Gouda, Emmental ή Dirollo» εξηγεί ο Θωµάς Μόσχος, απόφοιτος της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων και γαλακτοκόµος της εκµετάλλευσης, στην οποία απασχολούνται επίσης ο κτηνίατρος δίδυµος αδελφός του Χρήστος, ο πατέρας του ∆ηµήτρης και άλλα 11 άτοµα προσωπικό. «Το καινοτόµο στοιχείο στην παρασκευή του προϊόντος είναι ότι µε την τεχνική που έχουµε αναπτύξει απλοποιείται η παραγωγική διαδικασία, η οποία επιτυγχάνεται χωρίς θερµική επεξεργασία σε µπασκί», εξηγεί ο κ. Μόσχος και τονίζει ότι «προηγήθηκαν πολύµηνοι πειραµατισµοί πριν καταλήξουµε στην πατέντα, την οποία κάνουµε κινήσεις κατοχύρωσής της στον Οργανισµό Βιοµηχανικής Ιδιοκτησίας».
Μια καθετοποιηµένη εκµετάλλευση
Η Φάρµα Μόσχου, η ιστορία της οποίας ξεκινά το 1876, είναι µία καθετοποιηµένη κτηνοτροφική εκµετάλλευση που διαθέτει και περίπου 1.000 στρέµµατα χωράφια στα οποία καλλιεργεί βιολογικά τριφύλλια, καλαµπόκια και σιτηρόβριζα, για τις ανάγκες της εκτροφής. Τα 1.200 πρόβατα και γίδια της ηµι-εντατικής εκτροφής βόσκουν στο βουνό «Κάνιακο», από όπου πήρε το όνοµά του και το νεότευκτο Κανιάκι, στο χωριό Φωτεινή Καστοριάς, όπου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις της εκµετάλλευσης της «Φάρµα Μόσχου», µε τον σύγχρονο στάβλο και το οικογενειακό τυροκοµείο, που κατασκευάστηκε το 2018 στην Πολυκάρπη Καστοριάς.
Πολυβραβευµένη εταιρεία
Χρυσό Βραβείο για το Κανιάκι και Ασηµένιο για το Καπνιστό Κανιάκι απέσπασε η Φάρµα Μόσχου στα φετινά Mediterranean Taste Awards. Στην «παλέτα» των τυριών της περιλαµβάνονται, επίσης, ένα λευκό από αιγοπρόβειο γάλα, για το οποίο αναµένεται πιστοποίηση «Φέτας», ένα κατσικίσιο, ένα κίτρινο τυρί τύπου Μπάτζος, βαρελίσιο λευκό και βαρελίσιο τύπου Μπάτζος ενώ στα πλάνα της οικογένειας είναι ένα καινοτόµο προϊόν αλοιφής γιαούρτης. Το επόµενο βήµα είναι το συσκευασµένο κρέας µε µπριζόλες και κιµάς από τα µοσχάρια ελληνικής κόκκινης φυλής όπως επίσης και πρόβεια και αρνίσια παϊδακια αλλά και ολόκληρα αρνιά.
Μια ιστορία που ξεκινά το 1876
Το 1876 ο Κωνσταντίνος Μόσχος βρέθηκε στην περιοχή της Καστοριάς, όπου ξεκίνησε µια µικρή φάρµα µε πρόβατα. Αυτή είναι και η αρχή για τη Φάρµα Μόσχου. Σε ό,τι αφορά την εµπορική διάθεση των προϊόντων της η «Φάρµα Μόσχου» εκτός από κάποια επιλεγµένα καταστήµατα λιανικής, κυρίως στην Καστοριά, έχει αναπτύξει και ένα δίκτυο µε τέσσερα ιδιόκτητα σηµεία πώλησης, στο Άργος Ορεστικό, την Καστοριά, τη Μεσοποταµία και τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα φέτος η επιχείρηση ξεκίνησε και franchise δίνοντας δύο άδειες, µία στη Θέρµη και µία στις Συκιές, µε τα τοπικά καταστήµατα να ξεκινούν τη λειτουργία τους αντίστοιχα µέσα στον Οκτώβριο και τον Νοέµβριο.