Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πιστοί στα τυριά τους οι Γάλλοι, εξελίσσουν την κατανάλωση τους

Από το πλόυσιο μπλε ροκφόρ μέχρι το κρεμώδες καμαμπέρ, ο μέσος Γάλλος αγοράζει 12,5 κιλά τυρί το χρόνο, αλλά οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν.

Από το πλόυσιο μπλε ροκφόρ μέχρι το κρεμώδες καμαμπέρ, ο μέσος Γάλλος αγοράζει 12,5 κιλά τυρί το χρόνο, αλλά οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν.

Το τυρί είναι συνώνυμο με τη Γαλλία, αλλά παρόλο που παραμένει ένα από τα πιο βασικά τρόφιμα, ο τρόπος που καταναλώνεται έχει αρχίσει να αλλάζει.

Η Fromagerie Quatrehomme είναι ένα εμβληματικό παριζιάνικο κατάστημα που άνοιξε τη δεκαετία του 1950 και πουλάει τυρί για περισσότερα από 70 χρόνια. Πωλεί περίπου 300 διαφορετικά είδη τυριών, από το κωνοειδές Boulette d’Avesnes που παρασκευάζεται με αγελαδινό γάλα στη βόρεια Γαλλία μέχρι μια τεράστια ποικιλία από κατσικίσια τυριά από την κοιλάδα του Λίγηρα, τις Άλπεις και άλλες περιοχές.

Όπως αναφέρει η Nathalie Quatrehomme ιδιοκτήτρια της fromagerie Quatrehomme ο παραδοσιακός τρόπος που καταναλώνεται στην Γαλλία το τυρί, είναι μετά το κυρίως πιάτο και πριν το επιδόρπιο. Αυτός ο τρόπος υποστηρίζει ότι εξελίσσεται. Πλέον σχεδόν κάθε πιάτο μπορεί να έχει τυρί και κρέας. Πλέον το τυρί μπορεί κανείς να το έχει και σαν ορεκτικό ή και σαν πρωινό. Ο τρόπος κατανάλωσης έχει αλλάξει πράγματι, και σύμφωνα με τη Nathalie αυτό είναι κάτι πολύ ωραίο.

Το 2022, η Γαλλία εξήγαγε τυρί αξίας περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και εισήγαγε τυρί αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον ΟΕΚ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Συμβούλιο Γάλακτος, το CNIEL, η γαλακτοβιομηχανία αντιπροσωπεύει επίσης σχεδόν 300.000 θέσεις εργασίας στη χώρα.

Και στο Fromagerie Quatrehomme, υπάρχει πολλή δουλειά, καθώς είναι ένα από τα λίγα τυροκομεία στο Παρίσι με δικό του κελάρι.

Στο κελάρι το προσωπικό προσέχει τα κεφάλια τυριού  απομακρύνοντας τα ανεπιθύμητα βακτήρια και φροντίζοντας τις κρούστες που πρέπει να γυρίζονται τακτικά. Ορισμένα μάλιστα βουρτσίζονται για να απομακρυνθούν τα ανεπιθύμητα βακτήρια.

«Τα βάζουμε στο κελάρι σε διαφορετικές τοποθεσίες, έχουμε διαφορετικά είδη κελαριών εδώ, εξαρτάται από την ωριμότητά τους. Κάποια τυριά χρειάζονται περισσότερη υγρασία, κάποια χρειάζονται περισσότερο ξηρή ατμόσφαιρα, κάποια τυριά πρέπει να συγκρατηθούν για να γίνουν πραγματικά «κονφί» ή κρεμώδη, κάποια τυριά πρέπει να πλυθούν. Έτσι προσαρμόζουμε τη φροντίδα μας στις διαφορετικές ανάγκες του τυριού», λέει η Quatrehomme.

Το Quatrehomme διαθέτει σήμερα πέντε καταστήματα σε όλο το Παρίσι, αλλά η συγκεκριμένη fromagerie στα σύνορα του 6ου και 7ου διαμερίσματος είναι η παλαιότερη και διαθέτει πιστή πελατεία.

«Ζω 20 χρόνια στη γειτονιά και το καλύτερο σημείο είναι εδώ. Αλλά πρέπει να σας πω ότι το καλύτερο σημείο δεν είναι μόνο για τη γειτονιά, δεν είναι καν για το Παρίσι, δεν είναι για τη Γαλλία, δεν είναι για την Ευρώπη, είναι το καλύτερο μέρος στον κόσμο. Εξαιρετικό τυρί, σοβαρά. Δεν θα μπορούσα να πάω πουθενά αλλού», λέει ένας πελάτης.

Οι Παριζιάνοι γνωρίζουν πολύ καλά τι θέλουν. Γαλλικά τυριά. «Τα γαλλικά τυριά είναι τα καλύτερα, σας διαβεβαιώνω. Έχουν γεύση. Έχουν πολύ μαλακή, κρεμώδη υφή, οπότε προφανώς θέλουμε να τα τρώμε κάθε μέρα», λέει ένας άλλος πελάτης.

«Είναι κάθε μέρα, είτε το μεσημέρι είτε το βράδυ, το βράδυ με μια πράσινη σαλάτα και στις 12 το βράδυ μετά από ένα καλό γεύμα το πίνω με ένα καλό Μπορντό», προσθέτει.

Τέσσερις γενιές της ίδιας οικογένειας πωλούν τυρί στο Quatrehomme.

Και σκοπεύουν να προμηθεύουν το Παρίσι με όσα Comte, Brie και Roquefort χρειάζεται για πολλές ακόμη γενιές.

Πηγή: euronews

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι, πιστή στο όραμά της να προβάλλει δυναμικά την ελληνική διατροφική κληρονομιά σε ολόκληρο τον κόσμο, επεκτείνει τις δραστηριότητές της...

REPORTS

Οι Γερμανοί καταναλωτές είναι δεκτικοί στο να δοκιμάσουν γαλακτοκομικά προϊόντα ακριβούς ζύμωσης, όπως δείχνει νέα έρευνα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Gottingen.

REPORTS

Η παραγωγή τυριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αυξηθεί κατά 1% εντός του 2024 και θα αγγίξει τους 10,5 εκατομμύρια τόνους, όπως δείχνει έρευνα της...

REPORTS

Η εκτεταμένη ξηρασία που επικράτησε πέρυσι στην Σικελία και η λειψυδρία που την συνοδεύσε έχει θέσει υπό τον κίνδυνο εξαφάνισης τα γηγενή κατσίκια «Girgentana»,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...