Το πλήγμα είναι ισχυρό για την τοπική βουβαλοτροφία, γιατί το να χαθούν ακόμη και 5.000, 10.000 ή και 20.000 ευρώ, όπως συνέβη, για αυτές τις εκτροφές είναι ο κόπος και το έσοδο που θα αλλάξει το πρόσημο όλης της χρονιάς.
Πέρα από το οικονομικό «φέσι» όμως, το πρόβλημα μεγεθύνεται και από το γεγονός πως εφεξής προκύπτει και αδυναμία αξιοποίησης του βουβαλίσιου γάλακτος, καθώς ο τυροκόμος είχε σχεδόν μονοπώλιο, ελλείψει άλλης εναλλακτικής λύσης για την απορρόφησή του, με συνέπεια να υποσκάπτεται η μελλοντική βιωσιμότητα των εκτροφών.
Παράπλευρες απώλειες, ωστόσο, καταγράφονται και για τον τριτογενή τομέα της Κερκίνης, καθώς δημιουργείται κενό στα ράφια των τοπικών και όχι μόνο (συνεργασίες υπήρχαν και σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα από το τυροκομείο) καταστημάτων λιανικής, τα οποία δεν έχουν πλέον από πού να προμηθευτούν τα βουβαλίσια γαλακτοτυροκομικά προϊόντα για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση από τους επισκέπτες της περιοχής.
Ανησυχητικά μηνύματα εδώ και τρεις μήνες
Καθυστερήσεις στις πληρωμές υπήρχαν πάντα, όπως αναφέρθηκε στο Agronews και στην Agrenda, από πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες για την υπόθεση, σε σημείο ώστε -με κυλιόμενες υποσχέσεις του τύπου θα σε εξοφλήσω την επόμενη εβδομάδα ή τον επόμενο μήνα- έχουν ήδη συσσωρευτεί μεγάλα ανεξόφλητα ποσά προς τους βουβαλοτρόφους, τα οποία αντιστοιχούν, για κάποιους, σε πρώτη ύλη κοντά ενός έτους.
Ωστόσο, τους τελευταίους περίπου τρεις μήνες, τα σημάδια άρχισαν να γίνονται όλο και πιο δυσοίωνα, μέχρι που πριν από περίπου 15-20 ημέρες ο τυροκόμος τους ενημέρωσε πως δεν μπορεί να εξοφλήσει τα ποσά που τους χρωστούσε, με το επιχείρημα ότι κι ο ίδιος εξαπατήθηκε από εργολάβο που θα κατασκεύαζε το νέο του τυροκομείο.
Πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση μας αναφέρουν πως οι οφειλές ανά συνεργαζόμενο βουβαλοτρόφο ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ και πως σε πολλούς προτάθηκε -και κάποιοι το έπραξαν ενώπιων του αδιεξόδου στο οποίο περιήλθαν- να πάρουν εξοπλισμό από τη μονάδα, αντί ρευστού, προκειμένου να «πατσίσουν» με τα οφειλόμενα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, κατά τις ίδιες πηγές, το αντιμετωπίζουν περί τις 5-6 μεγάλες βουβαλοτροφικές εκτροφές, με συνολικά σχεδόν 1.200 ζώα, από τις οποίες η τυροκομική μονάδα εισκόμιζε γύρω στα 500-700 λίτρα γάλα την ημέρα, με συμφωνημένη τιμή στα 1,40 ευρώ το κιλό.
Ένα μέρος από αυτό το γάλα σήμερα οι βουβαλοτρόφοι προσπαθούν να διοχετεύσουν σε μικρές οικοτεχνίες που λειτουργούν γύρω από τη λίμνη Κερκίνη και το υπόλοιπο το αξιοποιούν στο θηλασμό των μικρών ζώων των κοπαδιών τους.
Η προσφυγή στη δικαιοσύνη φαίνεται να είναι στο τραπέζι, ως μια από τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι βουβαλοτρόφοι, αν και σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως μας αναφέρθηκε, δύσκολη βγαίνει άκρη σε ό,τι αφορά στην ανάκτηση των χαμένων χρημάτων, ενώ και τα έξοδα για τους νομικούς παραστάτες είναι μεγάλα, με αβέβαιο αποτέλεσμα.
Το timing, εν τω μεταξύ, κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση για τους βουβαλοτρόφους της Κερκίνης. Και αυτό γιατί η αναποδιά που τους έτυχε με τον τυροκόμο, ήρθε να προστεθεί σε μια περίοδο με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ να είναι σε έξαρση, με τις επιδοτήσεις για τις σπάνιες φυλές να μην έχουν δοθεί ακόμη και πολλές εκτροφές έχουν φτάσει στα όριά τους.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, το βουβαλίσιο κρέας, στο οποίο επίσης ποντάρουν για να έχουν βιώσιμες εκμεταλλεύσεις, αν και έχει ζωηρή ζήτηση από την αγορά, οι τιμές του δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από τα 4 έως και 5 ευρώ το κιλό, όταν την ίδια στιγμή, το μοσχαρίσιο, το οποίο έχει παραπάνω αποδόσεις σε κιλά και παρόμοια έξοδα με το βουβαλίσιο, πωλείται σήμερα στα 6,70-6,80 ευρώ το κιλό.
Να σημειωθεί πως η Agrenda και το Agronews επιχείρησαν να έρθουν σε επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη της τυροκομικής μονάδας προκειμένου να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα όσα του καταμαρτυρούνται, αλλά αυτό δεν στάθηκε τελικώς δυνατό.