Η κτηνοτροφία στην ακριτική περιφέρεια της χώρας «πληρώνει» βαρύ τίµηµα, στο βωµό της ζωονόσου και εκπέµπει σήµα κινδύνου πως εάν δεν επιταχυνθούν οι αργόσυρτες διαδικασίες, η τεράστια «τρύπα», που έχει δηµιουργηθεί στο ζωικό κεφάλαιο, θα λάβει µόνιµα χαρακτηριστικά κι οι επιπτώσεις, τοπικά, εκτός από οικονοµικές, θα είναι και κοινωνικές.
Ήδη από τις 20 Αυγούστου του 2024, όταν και διαπιστώθηκε επίσηµα το πρώτο κρούσµα ευλογιάς σε εκτροφή στον Έβρο, έχουν πληγεί συνολικά 270 κοπάδια και έχουν σφαγιαστεί περίπου 65.000 – 70.000 ζώα, κυρίως πρόβατα, σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, µε συνέπεια ο κόσµος να µην µπορεί να κρύψει την απογοήτευσή του. «Η απώλεια είναι τεράστια. Το µεγαλύτερο πρόβληµα εντοπίζεται στον Έβρο, τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο κοµµάτι του νοµού και έπονται η Ροδόπη, η Καβάλα, η Ξάνθη και η Θάσος», επισήµανε στην Agrenda ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος ∆ηµόπουλος.
Πιο επιθετική 11 χρόνια µετά η ευλογιά
Ειδικά στην Καβάλα, µάλιστα, όπως µας ανέφερε ο ίδιος, από τα 39 κρούσµατα, που καταγράφηκαν µέχρι σήµερα, σε ισάριθµες εκτροφές, τα 33 εντοπίστηκαν σε κοπάδια από την περιοχή του Νέστου, στο τµήµα κάτω από την Εγνατία. «Η κτηνοτροφία, σε αυτή τη γειτονιά του νοµού µας έχει αποδεκατιστεί. Θανατώθηκαν, µέχρι τώρα, κοντά στα 10.000 ζώα, ενώ ακόµη χειρότερη είναι η εικόνα της κτηνοτροφίας στον Έβρο», είπε ο χαρακτηριστικά και έσπευσε να υπογραµµίσει ότι «αυτή τη φορά, σε σχέση µε το 2013-14, που ξαναζήσαµε την ασθένεια στην περιοχή, η ευλογιά είναι πολύ πιο επιθετική στις προσβολές και πιο θανατηφόρα, καθώς τότε, σε µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα, είχαν θανατωθεί, σε όλη την περιφέρεια, γύρω στα 25.000 – 30.000 ζώα».
Η ανησυχία είναι διάχυτη στα µέλη των 10 κτηνοτροφικών συλλόγων της περιοχής που βρίσκονται σε συνεννόηση, προκειµένου να δουν πώς θα αντιµετωπιστεί το πρόβληµα και ετοιµάζονται, µάλιστα, να στείλουν και σχετική επιστολή στο υπουργείο, ζητώντας, µεταξύ άλλων, να βγάλει γρήγορα την πρόσκληση για το πρόγραµµα ανασύστασης των κοπαδιών.
Oύτε 2 στους 10 δεν ξαναστήνουν κοπάδι
«Έχει παρατηρηθεί πως σε ανάλογες περιπτώσεις µόλις το 10%-15% των πληγέντων ξαναστήνουν τα κοπάδια τους, ενώ οι άλλοι εγκαταλείπουν. Με δεδοµένο ότι το πρόγραµµα που ανακοινώθηκε θα χρηµατοδοτεί το 100% της αξίας των ζώων ευελπιστούµε ότι θα ανεβάσουµε το ποσοστό αυτό στο 30%-40%, που θα ήταν όνειρο. Ιδιαίτερα µε κτηνοτρόφους οι οποίοι έχουν επενδύσει σε υποδοµές. ∆ιότι αν κάποιος έχει φτιάξει κτήρια και έχει αγοράσει και µηχανήµατα, είναι πιο εύκολο να πάρει την απόφαση να ξανακάνει ζώα» σηµείωσε και υπογράµµισε ότι «όλα αυτά, όµως, προϋποθέτουν ταχύτητες και χρήµατα. Έπρεπε να έχει αρχίσει το πρόγραµµα, ήδη και να δέχονται αιτήσεις και να υλοποιείται όσο πιο απλοποιηµένα γίνεται. Να νιώθουν κατά κάποιο τρόπο οι άνθρωποι αυτοί δεσµευµένοι. Γιατί, τον άλλον αν τον αφήσεις και του πεις ότι θα τρέξει το πρόγραµµα και ο χρόνος κυλάει, ένα – δύο – τρία χρόνια χωρίς να γίνεται κάτι -όπως συµβαίνει µε το πρόγραµµα για τους πληγέντες του Daniel, όπου ακόµη δεν έχει ενεργοποιηθεί- στο τέλος δεν θα έχεις ανταπόκριση. Θα πάει να κάνει µεροκάµατα σε άλλο επάγγελµα και δεν πρόκειται να γυρίσει στην κτηνοτροφία».
Από την άλλη πλευρά, πάλι, το κοπάδι δεν µπορείς να το ανασυστήσεις από τη µια στιγµή στην άλλη. Όπως επισηµαίνει ο κ. ∆ηµόπουλος, «θα κάνεις έξι µήνες µετά και το τελευταίο κρούσµα και εκεί πάλι, θα πρέπει στην αρχή, αφού απολυµάνεις, να βάλεις 10-20 ζώα ως «µάρτυρες» στο µαντρί, να παρέλθει ένας µήνας να δεις ότι δεν έχει µείνει αρρώστια µέσα και µετά θα εγκαταστήσεις όλο τον αριθµό ζώων», ανέφερε. Ο ίδιος πάντως έσπευσε να σηµειώσει πως «το παρήγορο είναι πως άρχισαν, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, να δίνονται οι αποζηµιώσεις µε ποσό αναφοράς τα 220 ευρώ, ανά ζώο, σε κτηνοτρόφους, για το χαµένο ζωικό κεφάλαιο».
Επείγει η ενίσχυση για ζωοτροφές, χωρίς σφαγές έμειναν οι κτηνοτρόφοι
Η ενεργοποίηση του προγράµµατος είναι µείζονα προτεραιότητα, αλλά δεν είναι η µοναδική. Πάρα πολύ σηµαντικό, όπως επισηµαίνεται, για τη στήριξη της κτηνοτροφίας είναι να δοθεί το συντοµότερο δυνατό µια στήριξη και στους παραγωγούς, οι οποίοι λόγω των απαγορεύσεων στις µετακινήσεις για την αναχαίτιση της ευλογιάς, δεν έχουν καταφέρει να σφάξουν τα αρνιά και τα κατσίκια τους.
«Ποιος θα πληρώσει αυτή τη ζηµιά; Γιατί το ζώο όσο πιο µεγάλο γίνεται χάνει την αξία του τελικά. Και εντάξει τα θηλυκά πες θα τα κάνεις µάνες και θα µεγαλώσεις το κοπάδι. Τα αρσενικά τί θα τα κάνεις; Θα τα φας;», διερωτάται ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας και µας θυµίζει πως «αυτοί οι άνθρωποι έχουν και χρέη. Χρωστάνε ζωοτροφές, µπορεί να έχουν κάνει επενδύσεις και να οφείλουν στις τράπεζες, ενώ και ο ΕΦΚΑ τρέχει, δεν σταµατά. Όταν, λοιπόν, σε αφήνει άνεργο πώς θα µπορέσεις να ανταπεξέλθεις σε όλα αυτά;».
Οι αδυναµίες του υπουργικού σχεδιασµού
Αιχµές, όµως, διατυπώνονται από τους κτηνοτρόφους της Μακεδονίας και της Θράκης και για άλλους χειρισµούς του υπουργείου, σε σχέση µε τη διαχείριση της ευλογιάς. Έχοντας την προηγούµενη εµπειρία, µε την εµφάνιση της ζωονόσου το 2013-14 και πως είχε αντιµετωπιστεί τότε, επιµένουν ότι από το υπουργείο έγιναν λάθη.
«Τους είπαµε πως πρέπει να ανακοινώσουν έγκαιρα αποζηµιώσεις για τις ζωοτροφές, ώστε να κρατήσει ο κόσµος τα ζώα µέσα στο στάβλο και να µην βγαίνουν για βοσκή. Αυτό είναι το βασικό για να σταµατήσει η διασπορά. Όµως πώς να κρατήσει ο άλλος τα ζώα µέσα αν δεν έχει άλλες ζωοτροφές; Γιατί αυτές που υπήρχαν για το χειµώνα, τελείωσαν. ∆εν βγάζεις άκρη µαζί τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. ∆ηµόπουλος.
Σύµφωνα µε τον ίδιο από το ΥπΑΑΤ έγινε και δεύτερο σοβαρό λάθος, διότι πριν ακόµη αναχαιτιστεί πλήρως η ασθένεια, ανακοίνωσαν σχεδόν διπλασιασµό των αποζηµιώσεων, µε συνέπεια κάποιοι που ήταν κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης να µην είναι τόσο επιµελείς στην εφαρµογή µέτρων προστασίας για το κοπάδι τους και έθεσαν σε κίνδυνο και τους υπόλοιπους, καθώς εξελίχθηκαν σε κρίκο στην αλυσίδα µετάδοσης της ασθένειας.
Ο αιγοπροβατοτρόφος Γιάννης Κυριακούδης, από τη Θάσο, εν τω µεταξύ, θέτει στο τραπέζι και άλλα ζητήµατα, που έχουν ανακύψει ως απόνερα από την ευλογιά και την πανώλη λίγο νωρίτερα. «Όλα αυτά µε τις ζωονόσους έχουν επιφέρει καθυστερήσεις και προβλήµατα στην εφαρµογή του σχεδίου βελτίωσης που µου έχει εγκριθεί, µε συνέπεια να µη φτάνει ο χρόνος να το υλοποιήσω. Και φαντάζοµαι πως δεν είµαι ο µόνος που βρίσκοµαι σε αυτή τη θέση. Οπότε θα ήταν χρήσιµο να δοθεί µια παράταση έστω 3 µήνες για να µπορέσουµε να κλείσουµε τα σχέδια βελτίωσης ή άλλα προγράµµατα που τυχόν αξιοποιούνται από τοςυ κτηνοτρόφους, χωρίς να λαχανιάζουµε. Γίνονται χωρίς την γνώµη και την συγκατάθεσή σου ένα σωρό πράγµατα και την πληρώνεις στο τέλος ο ίδιος», εξηγεί ο κ. Κυριακούδης.
Ο ίδιος καυτηρίασε και την τακτική που ακολουθείται από τον ΕΛΓΑ, σε σχέση µε την ασφάλιση των εκτροφών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι δυνατό να κρατά ο ΕΛΓΑ από τον κάθε κτηνοτρόφο εισφορές για όλο το κοπάδι, ανεξαρτήτου ηλικίας ζώου και όταν έρθει η ώρα να τον αποζηµιώσει, γιατί, για παράδειγµα του σκότωσε κάποια ζώα ένας κεραυνός, να λέει πως όσα ήταν άνω των 6 ετών δεν τα αποζηµιώνει, µε το επιχείρηµα ότι δεν είναι παραγωγικά. Αυτό είναι µια τρέλα».
Θέμα: «Επικαιροποιημένες προτάσεις οικονομικής αποζημίωσης και μέτρων στήριξης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που επλήγησαν από την επιβολή μέτρων για την εξυγίανση του ζωικού τους κεφαλαίου και αυτών που επλήγησαν από τα μέτρα καραντίνας που ελήφθησαν από το ΥΠΑΑΤ, για την ευλογιά και την πανώλη των αιγοπροβάτων»
Αξιότιμε κ. Υπουργέ.
Με έγγραφό μας από τις 18/8/2024 σας παραθέσαμε τις προτάσεις μας ως κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜ-Θ, σχετικά με τις αποζημιώσεις και τα μέτρα που πρέπει να λάβει το ΥΠΑΑΤ για την Πανώλη αλλά και για τις αντίστοιχες ζωονόσους όπως η Ευλογιά, για την οποία ισχύει το ίδιο πρωτόκολλο, ώστε αυτές να μην έχουν οικονομικό καταστροφικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητά των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Δυστυχώς δεν τις λάβατε σοβαρά υπόψιν σας, με μοναδική βελτίωση στο υφιστάμενο τότε καθεστώς αποζημιώσεων για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου,την αύξηση του ποσού αναφοράς.
Μετά από διάστημα 7 μηνών από την παρουσίαση κρουσμάτων Πανώλης και 5 μηνών από την παρουσίαση κρουσμάτων Ευλογιάς, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τις ζωονόσους, αλλά και αυτές που υποχρεώθηκαν σε τήρηση μέτρων καραντίνας, βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Κάναμε μεγάλη υπομονή, πειθαρχήσαμε στο πρωτόκολλο που εφαρμόζει η χώρα μας με βάση τις κοινοτικές οδηγίες για την εκρίζωση των συγκεκριμένων ζωονόσων, καταστρέφοντας ένα μεγάλο μέρος του πραγματικού ζωικού κεφαλαίου των αιγοπροβάτων, κυρίως της περιφέρειάς μας και τηρήσαμε όσο ήταν δυνατό και με τεράστιο οικονομικό κόστος τα μέτρα καραντίνας που επέβαλε το ΥΠΑΑΤ.
Οι αποζημιώσεις μετά την καταστροφή των ζώων ξεκίνησαν να δίνονται στους πρώτους κτηνοτρόφους στα τέλη του Δεκέμβρη.
Οι κτηνοτρόφοι αυτοί είναι άνεργοι, από τη μέρα που καταστράφηκαν τα ζώα τους, χωρίς εισόδημα βιοπορισμού των ιδίων αλλά και των οικογενειών τους και χωρίς μέριμνα για την απώλεια εισοδήματος την οποία προκάλεσαν οι αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ.
Οι υποχρεώσεις σε φορείς του δημοσίου και σε ιδιώτες τρέχουν ασταμάτητα, οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις όμως πολλών εκ των πλητόμενων κτηνοτρόφων από τις ζωονόσους, κόπηκαν άμεσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Για τους συναδέλφους που εφαρμόζουν μέτρα καραντίνας οι ζωοτροφές για το χειμώνα τελείωσαν και όσοι είχαν τη δυνατότητα χρεώθηκαν για να συνεχίσουν να τα ταΐζουν.
Τ’ αμνοερίφια έμειναν στους στάβλους, αφού απαγορεύθηκε να μεταφερθούν στα σφαγεία και δεν είναι πιά εμπορεύσιμα στην αρχική τους αξία, λόγω των μέτρων απαγόρευσης που επιβλήθηκαν.
Ταυτόχρονα το κόστος εκτροφής τους είναι δυσβάσταχτο.
Ανάλογα και τα προβλήματα στους συναδέλφους βοοτρόφους που πωλούν απογαλακτισμένα μοσχάρια σε μονάδες πάχυνσης, δεν τους δόθηκε άδεια μετακίνησης για να τα πωλήσουν και η συντήρησή τους είναι επιζήμια για τους κτηνοτρόφους.
Η αγορά των πανάκριβων απολυμαντικών για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου δυσβάσταχτη.
Ανακοινώσατε την πρόθεσή σας για προκύρηξη του μέτρου 5.2 ή τύπου 5.2, για την επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου με 100% επιδότηση, χωρίς καμία περαιτέρω ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης του μέτρου και τους όρους ένταξης.
Ποιος ευθύνεται κ. Υπουργέ που δεν έχει υλοποιηθεί το 5.2, ενάμιση χρόνο μετά τα καμένα του Έβρου και τις πλημμύρες της Θεσσαλίας και πως να δείξουμε εμπιστοσύνη στις εξαγγελίες σας;
Όσο για τους επαγγελματίες που κινούνται γύρω από την κτηνοτροφία, (αγρότες, εταιρίες ζωοτροφών, προμηθευτές κάθε είδους, σφαγεία, έμποροι, κ.α) καλύτερα να σας ενημερώσουν οι ίδιοι για τη ζημιά που έχουν υποστεί.
Μετά όλα τα παραπάνω αντιλαμβάνεστε κ.Υπουργέ, ότι η αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου, είναι μόνο ένα μικρό μέρος της ζημιάς που έχει υποστεί η κτηνοτροφία της πατρίδας μας και η οικονομική αλυσίδα γύρω από αυτή.
Γι’ αυτό κι εμείς αναρωτιόμαστε, ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ;
Ρητορικό το ερώτημα!
Ως χώρα της Ε.Ε., ως ευνομούμενη πολιτεία και ως πετυχημένη κυβέρνηση, βάζετε το χέρι στην τσέπη και πληρώνετε τη ζημιά, που εσείς προκαλέσατε!!!
Τόσο απλά!
Εμείς μάλιστα, αντιλαμβανόμενοι το μεγάλο κόστος της ζημιάς που έχουμε υποστεί, ζητάμε ν’ αποζημιώσετε τα ελάχιστα.
Σας παραθέτουμε παρακάτω τις προτάσεις μας, για να επιτευχθεί η ανάσχεση της άθλιας οικονομικής και ψυχολογικής κατάστασης που έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι, των πλητόμενων περιοχών της πατρίδας μας.
Η αποζημίωση για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου, με τιμή αναφοράς τα 220€ ανά ζώο, είναι χαμηλή σε σχέση με την αξία μεγάλης μερίδας ζώων και σίγουρα σε σχέση με τη ζημιά που προκαλείται σε μια ενεργή και παραγωγική κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
Για να είναι αποτελεσματική αυτή η αποζημίωση, θα πρέπει να συνοδεύεται με:
· Άμεση αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος της εκμετάλλευσης με 50€/ζώο, με την αποζημίωση αυτή να επαναλαμβάνεται σε περίπτωση πλήρους επανασύστασης του κοπαδιού, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την πρώτη καταβολή.
· Αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, για το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου.
· Πάγωμα για 3 έτη όλων των οφειλών και των ρυθμίσεων των κτηνοτρόφων, προς φορείς του δημοσίου.
· Άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, με τριετή περίοδο χάριτος αποπληρωμής, για οφειλές των κτηνοτρόφων προς ιδιώτες προμηθευτές.
· Άμεση προκύρηξη του μέτρου (τύπου 5.2), για την επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, με απλοποιημένες διαδικασίες και ξεκάθαρους όρους ένταξης. Ταυτόχρονα χρονοδιάγραμμα έγκρισης των αιτήσεων των κτηνοτρόφων και οδικός χάρτης ολοκλήρωσης του μέτρου, που θα συμβαδίζει με το
χρονοδιάγραμμα επανασύστασης που θα αποφασίσει η κτηνιατρική υπηρεσία.
· Χρηματοδότηση με άτοκο δάνειο για την αγορά ζώων, για όσους ενταχθούν στο μέτρο επανασύστασης ζωικού κεφαλαίου, με εγγύηση την έγκριση ένταξης σε αυτό.
· Άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, με τριετή περίοδο χάριτος, για όσους δεν μπορέσουν ή δεν θελήσουν να ενταχθούν στο μέτρο.
· Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης και ολοκλήρωσης του μέτρου 5.2, για τους δικαιούχους των καταστροφών από τον Daniel της Θεσσαλίας και τις φωτιές του Έβρου.
· Άμεση ενεργοποίηση της πλατφόρμας που αφορά την ανωτέρα βία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που μέχρι σήμερα είναι ανενεργή, για την ενεργοποίηση της πληρωμής των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τις ζωονόσους, λόγω ανωτέρας βίας, χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες και για όσο χρονικό διάστημα ορίσει η κτηνιατρική υπηρεσία ότι χρειάζεται, για την επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων.
Μέτρα μόνο για τους κτηνοτρόφους των περιοχών, που επλήγησαν άμεσα από την καραντίνα Πανώλης και Ευλογιάς, που έχει επιβάλλει το ΥΠΑΑΤ:
· Αποζημίωση αιγοπροβάτων για το κόστος ζωοτροφών με 1.5€/ζώο για κάθε μέρα απαγόρευσης βόσκησης .
· Αποζημίωση αμνοεριφίων για το κόστος ζωοτροφών με 1.5€/ζώο για κάθε μέρα απαγόρευσης σφαγής και ενίσχυση όταν επιτραπεί η για την κάλυψη της κατά κιλό μειωμένης τιμής του σφαγίου, σε σχέση με το μέσο όρο τιμής της χώρας, όταν η διαφορά αυτή υπάρχει.
· Αποζημίωση για την αφαίρεση κεφαλιών και εντόσθιων, από τα αμνοερίφια που σφάζονται.
· Άμεση έναρξη δυνατότητας σφαγής σε όλες τις περιοχές της περιφέρειάς μας, των εναπομεινάντων αμνοεριφίων, με ειδικά αυστηρά μέτρα, στα σφαγεία της περιφέρειάς μας, για να μη διαιωνιστεί η τεράστια οικονομική ζημιά, των αιγοπροβατοτρόφων.
· Άμεση άρση της απαγόρευσης μετακίνησης των απογαλακτισμένων μόσχων για πάχυνση με ειδικά αυστηρά μέτρα, για να μη διαιωνιστεί η τεράστια οικονομική ζημιά των βοοτρόφων αναπαραγωγής.
· Αποζημίωση για τα θηλυκά που κρατήθηκαν γι’ αναπαραγωγή, λόγω της απαγόρευσης σφαγής, με 50€/ζώο για τα άνω του 15% του κοπαδιού, που θεωρείται ποσοστό συνήθους αντικατάστασης.
· Αποζημίωση για το κόστος αγοράς απολυμαντικών.
Όλες οι παραπάνω προτάσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν ολοκληρωμένες και στο χρόνο που προτείνονται.
Οι επιπτώσεις από τα μέτρα καραντίνας και οι αποζημιώσεις που προτείνονται, αφορούν και τους κτηνοτρόφους που τα ζώα τους, παρά τα περιοριστικά μέτρα, νόσησαν και θανατώθηκαν.
Σχετικά με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν για οριζόντια αποζημίωση ζωοτροφών, σε όλη τη χώρα, σας επισημαίνουμε ότι δεν πρέπει ούτε να περνάει από το μυαλό σας.
Οι αποζημιώσεις θα πρέπει να είναι στοχευμένες και μόνο στις περιοχές που έχουν υποστεί πραγματική ζημιά οι κτηνοτρόφοι.
Κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος για πολιτική σπέκουλα και δημόσιες σχέσεις, πατώντας στην καταστροφή των κτηνοτρόφων της περιφέρειάς μας και όσων συναδέλφων από άλλες περιοχές έχουν υποστεί πραγματική ζημιά, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει.
Εμείς παρά την απαξιωτική σας συμπεριφορά μέχρι σήμερα, όπως και του αρμόδιου υφυπουργού κ. Κέλλα, αφού δεν μας κάνατε την τιμή να επισκεφθείτε την περιφέρειά μας για να συνομιλήσετε και ν’ αφουγκραστείτε τους φορείς των κτηνοτρόφων, σας καλούμε να επισκεφθείτε άμεσα την περιφέρειά μας, μαζί με το επιτελείο σας.
Όχι βιαστικά και πρόχειρα όπως συνηθίζετε, αλλά οργανωμένα και με υπομονή , όπως όταν επισκέπτεστε τη Θεσσαλία και την Κρήτη, πριν οι γόνιμες και εποικοδομητικές προτάσεις μας και η παροιμιώδη υπομονή μας, μετατραπούν σε θυμό και οργή!
ΥΓ1. Όταν δεήσετε, σε συνεργασία με τον υπουργό εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη, επανδρώστε το κέντρο εξωτικών νοσημάτων στον Έβρο και στείλτε μας κάμποσους κτηνιάτρους, μήπως και καταφέρουμε να σώσουμε κανένα κοπάδι από την Ευλογιά!
ΥΓ2. Μέσω της επιστολής μας αυτής, η οποία θα κοινοποιηθεί στα μέσα ενημέρωσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους κυβερνητικούς βουλευτές της περιφέρειάς μας, για το τεράστιο … ενδιαφέρον τους, για τα θέματα της
κτηνοτροφίας και για τις συνεχείς και αποτελεσματικές τους παρεμβάσεις! Όπως και την επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης και την πρόεδρό της κ. Ντόρα Μπακογιάννη για το ενδιαφέρον και την αγάπη τους!!!
«ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ, ΤΙ ΤΟΥΣ ΘΕΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ;»!!!
Με εκτίμηση
ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΜ-Θ