Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του IKAR, ο πληθυσμός κοπαδιών ζώων που προορίζονται για παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων μειώθηκε εντός του περασμένου έτους κατά 250.000 με 300.000 χιλιάδες κεφάλια, ήτοι, σε ποσοστό, βρέθηκε περίπου 3-3,5% χαμηλότερα απ’ ότι το 2023. Εντούτοις, η αυξημένη παραγωγικότητα εν μέρει μετρίασε αυτήν την πτώση με τη μέση παραγωγή γάλακτος ανά αγελάδα στις αγροτικές επιχειρήσεις να αυξάνεται κατά 5,7% σε ποσοστό ρεκόρ 8,6 τόνων. Η εντυπωσιακή αυτή άνοδος της παραγωγής, όμως, μεταφράστηκε σε μια αύξηση της τάξεως μόλις 0,6% εντός του 2024, αγγίζοντας του 34 εκατ. τόνους, παρουσιάζοντας μια σημαντική πτώση έναντι της ανόδου ύψους 2,5% που σημειώθηκε το 2023.
Στο δεύτερο μισό του 2024 παρουσιάστηκε έντονος ανταγωνισμός, κυρίως ανάμεσα σε παραγωγούς παγωτών και κρεμών. Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή παγωτού αυξήθηκε κατά 18%, των υγρών κρεμών 15%, και τυριών 6%. Αντίθετα, η παραγωγή βουτύρου έπεσε κατά 2%, που σε συνδυασμό με κενά στη προμηθευτική αλυσίδα οδήγησε σε αύξηση των τιμών.
Το 2024 έφερε και τα χαμηλότερα αποθέματα βασικών γαλακτοκομικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια. Έτσι, η τιμή του βουτύρου (με 72,5% λιπαρά) βρέθηκε 1,7 φορές υψηλότερα από ότι το 2023, στα 8,58 ευρώ το κιλό. Το Φθινόπωρο, οι τιμές των τυροκομικών, αυξήθηκαν κατά 4%-8% έναντι των προ διετίας τιμών. Για το τρέχων έτος, οι αναλυτές της ρωσικής αγοράς αναμένουν πως οι τιμές των γαλακτοκομικών θα φτάσουν στην υψηλότερη τιμή τους μέχρι και την άνοιξη, χωρίς να αναμένεται ελάφρυνση των παραγωγών και των καταναλωτών. Με την προμηθευτική αλυσίδα να παρουσιάζει σημαντικά κενά και τα αυξημένα κόστη να αναμένεται να συνεχίσουν να ταλανίζουν τον κλάδα, είναι αρκετά πιθανό το σενάριο να χρειαστεί περισσότερη κρατική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των δυσκολιών.
Πληροφορίες από dairy news