Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε τροποποίηση των προδιαγραφών του Λαδοτυριού Μυτιλήνης προχωρά το ΥΠΑΑΤ

Σε τροποποίηση των προδιαγραφών του Λαδοτυριού Μυτιλήνης προχώρησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάνοντας δεκτό το αίτημα του Συλλόγου Τυροπαραγωγών Νομού Λέσβου με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει της απόφασης οι προδιαγραφές για το Λαδοτύρι Μυτιλήνης τροποποιούνται ως εξής:

α) το κεφάλαιο της Μεθόδου Παραγωγής των Προδιαγραφών και συγκεκριμένα, την παράγραφο της τεχνολογίας παρασκευής του προϊόντος, ως εξής :

– «η ωρίμανση των τυριών γίνεται σε χώρους με υψηλή σχετική υγρασία, 85% περίπου και θερμοκρασία έως 16°C επί τρεις τουλάχιστον μήνες», αντί του ισχύοντος: «η ωρίμανση των τυριών γίνεται σε χώρους με υψηλή σχετική υγρασία, 85% περίπου και θερμοκρασία 12-16°C επί τρεις τουλάχιστον μήνες», και

– «Τα καλούπια είναι κυλινδρικά με πυθμένα και είναι πλεκτά από βούρλο ή άλλους αυτοφυείς θάμνους του νησιού ή από άλλο υλικό κατάλληλο για επαφή με τρόφιμα» αντί του ισχύοντος: «Τα καλούπια είναι κυλινδρικά με πυθμένα και είναι πλεκτά, από βούρλο ή άλλους αυτοφυείς θάμνους του νησιού»,

Β) τη συμπλήρωση του κεφαλαίου της Απόδειξης Προέλευσης στις Προδιαγραφές με τις διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται για την απόδειξη της καταγωγής,

γ) την επικαιροποίηση της οριοθετημένης ζώνης του κεφαλαίου 3 «Οριοθέτηση γεωγραφικής περιοχής», σύμφωνα με την ισχύουσα διοικητική διαίρεση, την επικαιροποίηση των στοιχείων των αρμόδιων αρχών ελέγχου του κεφαλαίου 7 «Φορείς ελέγχου», των στατιστικών στοιχείων σχετικά με το ζωικό κεφάλαιο και των μετεωρολογικών στοιχείων της οριοθετημένης ζώνης του κεφαλαίου 6 «Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή».

  1. Οι τροποποιημένες ενοποιημένες προδιαγραφές προϊόντος καθώς και η αίτηση τροποποίησης έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: https://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/POP-PGE/2021/prodiagrafes_ladotyri_mytilinis190225.pdf

Το επικαιροποιημένο Ενιαίο Έγγραφο έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: https://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/POP-PGE/2021/egrafo_ladotyri_mytilinis260225.pdf

Αναλυτικά τη σχετική απόφαση μπορείτε να δείτε εδώ.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι παραγωγοί του κορυφαίου ιταλικού τυριού Pecorino Romano προειδοποιούν ότι σε περίπτωση αύξησης των δασμών ΗΠΑ είναι πιθανό να υπάρξει σημαντική μείωση των ετήσιων...

REPORTS

Την εύρεση εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος καταρροϊκού πυρετού σε εκτροφή αιγοπροβάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων ανακοίνωσε το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου.

REPORTS

Τρεις νέες λύσεις, που ενσωµατώνουν τεχνολογίες αιχµής µε καινοτοµία και φέρνουν τη γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία ένα βήµα πιο κοντά σε αυτό που το πιο δυναµικό...

REPORTS

Με πρώτη ύλη από τις ορεινές εκμεταλλεύσεις των 1.100 κτηνοτρόφων-παραγωγών του, ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων γράφει τη δική του ιστορία με αιχμή τη Φέτα ΠΟΠ.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...