Πιο συγκεκριμένα, βάσει της απόφασης οι προδιαγραφές για το Λαδοτύρι Μυτιλήνης τροποποιούνται ως εξής:
α) το κεφάλαιο της Μεθόδου Παραγωγής των Προδιαγραφών και συγκεκριμένα, την παράγραφο της τεχνολογίας παρασκευής του προϊόντος, ως εξής :
– «η ωρίμανση των τυριών γίνεται σε χώρους με υψηλή σχετική υγρασία, 85% περίπου και θερμοκρασία έως 16°C επί τρεις τουλάχιστον μήνες», αντί του ισχύοντος: «η ωρίμανση των τυριών γίνεται σε χώρους με υψηλή σχετική υγρασία, 85% περίπου και θερμοκρασία 12-16°C επί τρεις τουλάχιστον μήνες», και
– «Τα καλούπια είναι κυλινδρικά με πυθμένα και είναι πλεκτά από βούρλο ή άλλους αυτοφυείς θάμνους του νησιού ή από άλλο υλικό κατάλληλο για επαφή με τρόφιμα» αντί του ισχύοντος: «Τα καλούπια είναι κυλινδρικά με πυθμένα και είναι πλεκτά, από βούρλο ή άλλους αυτοφυείς θάμνους του νησιού»,
Β) τη συμπλήρωση του κεφαλαίου της Απόδειξης Προέλευσης στις Προδιαγραφές με τις διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται για την απόδειξη της καταγωγής,
γ) την επικαιροποίηση της οριοθετημένης ζώνης του κεφαλαίου 3 «Οριοθέτηση γεωγραφικής περιοχής», σύμφωνα με την ισχύουσα διοικητική διαίρεση, την επικαιροποίηση των στοιχείων των αρμόδιων αρχών ελέγχου του κεφαλαίου 7 «Φορείς ελέγχου», των στατιστικών στοιχείων σχετικά με το ζωικό κεφάλαιο και των μετεωρολογικών στοιχείων της οριοθετημένης ζώνης του κεφαλαίου 6 «Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή».
- Οι τροποποιημένες ενοποιημένες προδιαγραφές προϊόντος καθώς και η αίτηση τροποποίησης έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: https://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/POP-PGE/2021/prodiagrafes_ladotyri_mytilinis190225.pdf
Το επικαιροποιημένο Ενιαίο Έγγραφο έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: https://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/POP-PGE/2021/egrafo_ladotyri_mytilinis260225.pdf
Αναλυτικά τη σχετική απόφαση μπορείτε να δείτε εδώ.