Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σημαντικές εξελίξεις για τον ευρωπαϊκό γαλακτοκομικό τομέα στη συνάντηση της Luxlait

Μια ουσιαστική συνάντηση για τη χάραξη πολιτικής στον γαλακτοκομικό τομέα της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Luxlait στο Λουξεμβούργο.

Στο επίκεντρο της συνάτνησης στη Luxlait βρέθηκαν οι προκλήσεις και οι προοπτικές του ευρωπαϊκού γάλακτος, με τη συμμετοχή σημαντικών θεσμικών και παραγωγικών φορέων. Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γαλακτοκομίας (EDA) Albert De Groot, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα Christophe Hansen, η Anne Calteux από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Luxlait, Gilles Gerard.

Οι συζητήσεις κινήθηκαν γύρω από τέσσερα βασικά ζητήματα: τις μελλοντικές κατευθύνσεις της γεωργικής πολιτικής στην Ε.Ε., τη στρατηγική “European Dairy 2030”, τις εξελίξεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τη διεθνή εμπορική στρατηγική της Ένωσης. Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στη σημασία αυτών των θεμάτων για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της ευρωπαϊκής παραγωγής γάλακτος.

Ο Albert De Groot σημείωσε ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και επικεντρωμένη στο μέλλον, ενώ τόνισε την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενισχύσουν την οικονομική σταθερότητα των παραγωγών. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη σημασία της μείωσης των μεσαζόντων και της καθιέρωσης γραπτών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών και αγοράς, ειδικά στον τομέα του γάλακτος.

Η EDA, μέσα από την επίσημη τοποθέτησή της, υπογράμμισε τον ρόλο του διαλόγου ως βασικού εργαλείου για τον σχεδιασμό πολιτικής με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο. Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Hansen, στην πρώτη του θητεία ως υπεύθυνος για τη γεωργία στην Ε.Ε., δήλωσε ότι στηρίζει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία, την αυτάρκεια και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας.

«Ο διάλογος αυτός αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για έναν σύγχρονο και ισχυρό γαλακτοκομικό τομέα, ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο De Groot.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Γαλακτοκομίας παραμένει δυναμικά παρούσα στις εξελίξεις, επιδιώκοντας να διαμορφώσει πολιτικές που να στηρίζουν την παραγωγή και τους ανθρώπους της υπαίθρου, μέσα σε ένα απαιτητικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λιντς προχώρησαν στην δημοσιοποίηση μιας ψηφιακής εκδοχής του αρχαιότερου αγγλικού βιβλίου γύρω από το τυρί, το οποίο χρονολογείται κοντά...

REPORTS

Η ελληνική παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν τις εξαγωγές. Από τη μείωση της αυτάρκειας, έως τον ανταγωνισμό για την παραδοσιακή φέτα.

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Γαλακτοκομίας (EDA) απευθύνει έκκληση για μακροπρόθεσμη διατήρηση των Αυτόνομων Εμπορικών Μέτρων για το ουκρανικό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ώστε να...

REPORTS

Ο συνεταιριστικός γαλακτοκομικός κολοσσός της Ολλανδίας, FrieslandCampina, αναθεωρεί το μοντέλο τιμολόγησης γάλακτος από τους παραγωγούς της, επιλέγοντας να υιοθετήσει μια «εγγυημένη τιμή», η οποία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...