Στα καίρια σημεία της έκθεσης αυτής, η εκτίμηση της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου του μπλοκ, ειδικά στο πεδίο της αγελαδοτροφίας, εξαιτίας των πτωτικών πιέσεων που υπόκεινται οι τιμές του γάλακτος από τις αρχές του 2023, ενώ παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αυξημένη ζήτηση από την Κίνα και τις υπόλοιπες αγορές της Ασίας για γαλακτοκομικά προϊόντα, αγορές ωστόσο με ιδιαίτερες ευαισθησίες ως προς τις τιμές.
Σε γενικές γραμμές, η έκθεση της Κομισιόν, μιλά για αξιόλογες αντιστάσεις της κατανάλωσης σε γαλακτοκομικά προϊόντα απέναντι στο πληθωριστικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί, ωστόσο καταγράφει παράλληλα μια κόπωση λόγω των τιμών, που προς το παρόν μεταφράζεται με μια στροφή των καταναλωτών σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και λιγότερο premium επιλογές.
Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση, αν και περιγράφει ένα κλίμα διόρθωσης τιμών σε όλες τις παραμέτρους που διαμορφώνουν την αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων, στέκεται κυρίως σε περισσότερο ευρείας κατανάλωσης επιλογές, με βάση το αγελαδινό γάλα.
Πάντως, τόσο η διαφαινόμενη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, όσο και η ενεργοποίηση της ζήτησης από την Κίνα, θα μπορούσαν να στηρίξουν το στόχο αύξησης των ευρωπαϊκών εξαγωγών γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 2%, όσο ταυτόχρονα η ενδοκοινοτική ζήτηση παραμένει σταθερή για το υπόλοιπο του έτους.
Η Ασία για τη στήριξη της παγκόσμιας ζήτησης γαλακτοκομικών
Παγκοσμίως, η ζήτηση γαλακτοκομικών παρέμεινε ισχυρή το 2022 (πέραν της Κίνας) παρά τους πρωτεύον φόβους για πτώση που συνδέονται με αύξηση του παγκόσμιου πληθωρισμού και τις τιμές των εισαγωγών, οι οποίες (πέρα από το κόστος των εισροών) επηρεάστηκαν από το υψηλό κόστος ναύλων και την ισχύ του δολαρίου των ΗΠΑ. Ωστόσο, μερικές περιφερειακές διαφοροποιήσεις παρατηρήθηκαν, με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής (ιδιαίτερα την Αλγερία) να δείχνουν ανάπτυξη ενώ άλλες αναπτυσσόμενες χώρες (όπως η Αφρική) δυσκολεύονταν. Συγκεκριμένα, το ισχυρό δολάριο των ΗΠΑ έκανε τις εισαγωγές σε χώρες της Αφρικής πιο ακριβές. Αυτό θα μπορούσε να τους κάνει ευάλωτους το 2023, ενώ η άλλη ζήτηση θα μπορούσε να παραμείνει θετική, ειδικότερα στην αγορά της Ασίας με χαμηλότερο πληθωρισμό. Όσον αφορά την Κίνα, θεωρείται ότι τα αποθέματα που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια, τώρα είναι σε κανονικά επίπεδα. Σε συνδυασμό με την αφαίρεση της πολιτικής Zero-Covid, και με την υπόθεση επιστροφής της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και ορισμένη αγοραστική δύναμη, η Κίνα θα μπορούσε να ξεκινήσει εκ νέο την εισαγωγική της δραστηριότητα το 2023.
Οι τιμές των καταναλωτών για γαλακτοκομικά προϊόντα συνεχίζουν να αυξάνονται στην ΕΕ και μόνο η τιμή του βουτύρου έχει φτάσει το μέγιστο μέχρι στιγμής. Οι καταναλωτές σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούν οικονομικότερες επιλογές από το να μειώσουν την κατανάλωσή τους. Premium επώνυμα προϊόντα υποφέρουν περισσότερο. Η πίεση από λιανοπωλητές για χαμηλότερες τιμές είναι πιθανό να αυξήσει την πίεση των τιμών σε όλη την αλυσίδα.
Το 2023, η σφαγή αγελάδων πιθανόν να αυξηθεί, ως αποτέλεσμα στη μείωση τιμών του νωπού γάλακτος , το οποίο θα μπορούσε επίσης να αποζημιωθεί αυξάνοντας την απόδοση γάλακτος (με την υπόθεση φυσιολογικών καιρικών φαινομένων). Παρά την μικρή μείωση των παραδόσεων γάλακτος στην ΕΕ (-0.2%), η διαθεσιμότητα επεξεργασίας μπορεί να παραμείνει σταθερή χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες γάλακτος. Η επεξεργασία τυριού και ορού γάλακτος αναμένεται να ευνοηθεί από τον κλάδο, λόγω της εξαγωγικής δύναμης που έχει η ΕΕ και να διατηρήσει σχετικά σταθερή εγχώρια κατανάλωση τυριού. Η παραγωγή βουτύρου και σκόνης γάλακτος θα μπορούσε να μειωθεί λόγω των μεγαλύτερων αποθεμάτων από το συνηθισμένο (του έτους 2022) που θα μπορούσε να καλύψει εν μέρει την αύξηση στις εξαγωγές και την εγχώρια χρήση.
Άρα, η κατανάλωση στην ΕΕ προβλέπεται να αντιμετωπίσει αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών σε χαμηλότερης ποιότητας προϊόντα, επηρεάζοντας την τιμή και όχι τον συνολικό όγκο. Η ανάκαμψη της ζήτησης εισαγωγών στην Κίνα θα ήταν σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη των εξαγωγών της ΕΕ.
Το 2022, η Ευρωπαϊκή παραγωγή τυριού «έπεσε» (-0.5%). Παγκοσμίως, η ζήτηση για τυρί παρέμεινε σταθερή, αυξήθηκε ακόμη στο Ηνωμένο Βασίλειο (ο παγκόσμιος μεγαλύτερος εισαγωγέας, +2% μέχρι το Νοέμβριο), στη Σαουδική Αραβία (+10%) και στις ΗΠΑ (+1%). Από την άλλη , υπήρχε μια χαμηλότερη ζήτηση από την Κίνα (από τους 6 καλύτερους εισαγωγείς του κόσμου, -17%). Οι εξελίξεις αυτές στήριξαν την πτωτική τάση που παρατηρήθηκε στις αποστολές τις ΕΕ(-3%). Στην εγχώρια αγορά, σημειώθηκε μερική υποβάθμιση των επιλογών των καταναλωτών για οικονομικότερα είδη τυριών, τα οποία υποστήριξαν μια σχετική σταθερότητα της χρήσης της ΕΕ, εν μέρει καλυμμένη από υπάρχοντα αποθέματα.
Το 2023, περισσότερο γάλα μπορούσε να διανεμηθεί σε παραγωγή τυριού και ορού γάλακτος, που πιθανόν να προσφέρει καλύτερη αξιοποίηση από άλλες ροές. Θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 0.7%, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη των εξαγωγών της ΕΕ (+2%), με την θεωρία σταθεροποίησης των αποστολών στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, ενώ η ζήτηση από την Κίνα θα μπορούσε να αυξηθεί. Η κατανάλωση στην Ευρώπη θα μπορούσε να αλλάξει σε σύγκριση με το περασμένο έτος (+0.2%). Η παραγωγή ορού γάλακτος στην Ευρώπη θα ωφεληθεί επίσης. Ενώ το 2022 οι εξαγωγές στην ΕΕ μειώθηκαν (-7.3%), κυρίως λόγω της ασθενέστερης κινεζικής ζήτησης , θα μπορούσαν να ανακάμψουν το 2023 , υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των αποστολών στην ΕΕ (5%). Σε αντίθεση με τις εξαγωγές της ΕΕ, η εγχώρια χρήση αυξήθηκε το 2022 (+2.4%), εκ της οποίας ένα μεγάλο μερίδιο συνήθως κατευθύνεται στις ζωοτροφές. Δεδομένης της πτώσης στις αγέλες γαλακτοπαραγωγής το 2023 και με την υπόθεση ότι μεμονωμένες αγορές θα μπορούσαν να στραφούν σε περισσότερα βασικά προϊόντα , θα είχε ως αποτέλεσμα μειωμένη δαπάνη σε εξειδικευμένη διατροφή, και η χρήση ορού γάλακτος στην ΕΕ θα μπορούσε να μειωθεί. (-0.5%).