Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στα καλύτερα τυριά του Τυροκόμου το Λαδοτύρι ΠΟΠ Αργένου

Σε µία από τις καλύτερες εκδοχές του το γαστρονοµικό σήµα κατατεθέν του νησιού της Λέσβου παράγεται στο Τυροκοµείο Αργένου, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τη δεκαετία του 1950 στο οµώνυµο ηµιορεινό χωριό της Λέσβου, ανάµεσα στο Μόλυβο και στη Συκαµνιά.

Σήµερα τη λειτουργία του και την παραγωγή αυθεντικών τυριών της Μυτιλήνης συνεχίζει η τρίτη γενιά,  τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Νίκος Κουτσουκτώνης. Η πρώτη ύλη προέρχεται από τις περιοχές Άργενος, Λεπέτυµνος και Συκαµνιά από κοπάδια που βόσκουν σε ένα φυσικό, πλούσιο περιβάλλον, µέσα στην καρδιά του βουνού, σε ένα κλίµα που έχει τόσο την αιγαιοπελαγίτικη αύρα όσο και τον βουνίσιο αέρα, γεγονός που δίνει χαρακτήρα στα προϊόντα του τυροκοµείου, τη φηµισµένη του Γραβιέρα Μυτιλήνης, η οποία παράγεται µε τον παραδοσιακό τρόπο, τη Φέτα ΠΟΠ, Ανθότυρο και Βούτυρο. Όπως προαναφέρθηκε, το Τυροκοµείο Αργένου ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από περίπου 70 χρόνια, τη δεκαετία του ’50, από τον Νίκο Κουτσουκτώνη, στα µέσα του 1980 πέρασε στα χέρια του γιου του Μπάµπη, ο οποίος το 2000 έφτιαξε το νέο τυροκοµείο, ενώ το 2003 ο γιος του, Νίκος, σπούδασε στη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων, εφαρµόζοντας µαζί µε τον πατέρα του όσα είχε διδαχθεί ενώ σήµερα τρέχει το τυροκοµείο µαζί µε τον αδελφό του Κωνσταντίνο, παράγοντας 40 τόνους τυρί το χρόνο.

Σχετικά Άρθρα

BRANDING

Τυριά που ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα με αγνές πρώτες ύλες από ντόπιους παραγωγούς παρασκευάζει εδώ και πάνω από 80 χρόνια το Τυροκομείο Μενιουδάκη.

REPORTS

Eναν δυναμικό και συνεχώς εξελισσόμενο κλάδο συνιστούν, ανεξαρτήτως μεγέθους, οι τυροκομικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την εμπειρία και της φετινής αναζήτησης της...

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...