Ξεκίνησε το διακριτικό μασάζ στις μικρές μονάδες αγελαδοτροφίας της Κεντρικής Μακεδονίας για τα τιμολόγια Μαΐου, με τους υπεύθυνους πωλήσεων της μεταποίησης να διαμηνύουν πως έπεται μαχαίρι που θα φέρει τα επόμενα τιμολόγια από 2 μέχρι και 4 λεπτά κάτω από τα σημερινά επίπεδα, δηλαδή κάτω από τα 47 λεπτά το κιλό για τις μικρές μονάδες που παράγουν 1-1,5 τόνο γάλα τη μέρα. Βέβαια, δεν εντοπίζεται λόγος να συμβεί κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα βέβαια με το παρατηρητήριο της ΕΕ, στην Ελλάδα, η μέση τιμή Απριλίου υπολογίζεται στα 52,4 λεπτά το κιλό, δίχως να έχει μεταβληθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Αντίστοιχα, η μέση τιμή του αγελαδινού ενδοκοινοτικά διαμορφώνεται στα 46,3 λεπτά το κιλό, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτη σταθερότητα από τον Δεκέμβριο του 2023.
«Προς τι η μείωση λοιπόν που μας διαλαλούν; Εμείς πληρώνουμε μετρητά για τις ζωοτροφές και κείνοι δίμηνες επιταγές για το γάλα» θα εξηγήσει αγελαδοτρόφος από το Κιλκίς στην Agrenda. «Κάθε λίγο και λιγάκι κλείνει από μια μονάδα στην περιοχή και άλλη δεν ανοίγει. Το πρόβλημα δεν το έχουν μόνο οι μικρές φάρμες αλλά και οι μεγαλύτερες με 3 και 5 τόνους γάλα την ημέρα».
Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, κάποιοι αγοραστές διαμηνύουν πως αν δεν θέλουν οι μικρότεροι κυρίως αγελαδοτρόφοι να συνεργαστούν, τότε θα παραλάβουν περισσότερο ποσοστό πρώτης ύλης από Βουλγαρία και Ρουμανία, όπου λένε πως το αγελαδινό εμπορεύεται στα 43-44 λεπτά. Αν βέβαια κάποιος αναλογιστεί το επιπλέον κόστος μεταφοράς του γάλακτος και λοιπές επιβαρύνσεις, αποδεικνύεται πως αυτή η «απειλή» στερείται βαρύτητας.