Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

«Στην οικογένεια άλλον τυροκόμο δεν είχαμε» – Η πορεία ενός κτηνοτρόφου από τη Κοζάνη προς το «κάτι παραπάνω»

Αγρότης, κτηνοτρόφος και τυροκόμος, με την τρίτη ιδιότητα να εξασφαλίζει την προστιθέμενη αξία στην σκληρή εργασία.

Στην οικογένεια άλλον τυροκόµο δεν είχαµε» λέει ο Άγγελος Παπαδόπουλος, 34 ετών σήµερα, που στο Βατερό Κοζάνης λειτουργεί εδώ και µια δεκαετία µια τυροκοµική µονάδα µε σταθερούς πελάτες τη µικρή λιανική από την ευρύτερη περιοχή, καθώς και ταβέρνες. Ένα πράγµα ξέρει να φτιάχνει πολύ καλά. Αιγοπρόβειο λευκό τυρί, το οποίο -αν και θα µπορούσε- δεν έχει πιστοποιήσει ακόµα ως Φέτα.

Φυσικά δεν είναι αυτή η µόνη του ενασχόληση. Περίπου 1.800 στρέµµατα µε δηµητριακά και τριφύλλια απαιτούν σε καθηµερινή βάση την προσοχή του. Είναι η βασική πηγή εφοδιασµού των ζωοτροφών που καταναλώνουν τα 600 πρόβατα τα οποία συντηρεί σταβλισµένα, κοντά στην τυροκοµική του µονάδα. Αγρότης, κτηνοτρόφος και τυροκόµος λοιπόν ο Άγγελος Παπαδόπουλος, ο οποίος αν και είχε στο dna του όλα τα εφόδια και τις προσλαµβάνουσες για τις δύο πρώτες ιδιότητές του, χρειάστηκε να προσπαθήσει και να µελετήσει πολύ για την τρίτη, η οποία έρχεται να εξασφαλίσει το κάτι παραπάνω, την προστιθέµενη αξία από την σκληρή εργασία στην οποία είναι µαθηµένος. «Το 2008 πήγα στη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων. Είχαµε τότε τον φόβο, µην πέσει χαµηλά η τιµή για το γάλα και χάσουµε στο τέλος ακόµα και το κοπάδι» θα πει. «Όλα αυτά που κάνω τώρα, τα έµαθα εκεί και επιστρέφοντας βάλαµε µπρος για το τυροκοµείο» συνεχίζει ο ίδιος, βλέποντας εκ των υστέρων ότι η άµυνα που αναζήτησε στις διακυµάνσεις της αγοράς δούλεψε και µάλιστα διπλά στο παρελθόν. «Όποτε η τιµή πέφτει, φτιάχνω παραπάνω τυρί» σηµειώνει.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ξεκίνησε τη διαδροµή της το 1952 και έκτοτε η εταιρεία ΡΟΥΣΣΑΣ ΑΕ ακολουθεί πιστά τις παραδοσιακές µεθόδους παραγωγής Φέτας και οµοειδών τυριών, ώστε να...

BRANDING

Τυριά που ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα με αγνές πρώτες ύλες από ντόπιους παραγωγούς παρασκευάζει εδώ και πάνω από 80 χρόνια το Τυροκομείο Μενιουδάκη.

REPORTS

Eναν δυναμικό και συνεχώς εξελισσόμενο κλάδο συνιστούν, ανεξαρτήτως μεγέθους, οι τυροκομικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την εμπειρία και της φετινής αναζήτησης της...

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...