Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στις Βρυξέλλες το αίτημα για το ΠΟΠ Τσαλαφούτι, αναρτήθηκε ο φάκελος προδιαγραφών

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία και δίνει το πράσινο φως για την αποστολή του Φακέλου Προδιαγραφών για το ΠΟΠ Τσαλαφούτι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς οριστική έγκριση.

Η εν λόγω απόφαση είναι η υπ’ αριθμ. 584/65380/3-3-2023 (AΔΑ: 9Δ7Ω4653ΠΓ-9ΨΩ) Απόφαση του Προϊστάμενου της Γενικής Δ/νσης Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Αποδοχή αιτήματος καταχώρησης της ονομασίας «ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ» ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ΠΟΠ στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ) της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Το αίτημα καταχώρησης θα διαβιβαστεί από τη Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του ΥΠΑΑΤ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για περαιτέρω εξέταση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, στην περίπτωση που ένας ενδιαφερόμενος εκκινήσει διαδικασία ενώπιον εθνικού δικαστηρίου σχετιζόμενη με το εν λόγω αίτημα, αυτό θα πρέπει να γνωστοποιηθεί άμεσα στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ προκειμένου εν συνεχεία να ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το 7ο τεύχος του Τυροκόμου

 

Ο προς έγκριση φάκελος περιγράφει το Τσαλαφούτι ως ένα εύγευστο, λευκό αλοιφώδες τυρί, με μαλακή-κρεμώδη υφή. Διαθέτει μια ελαφρώς γλυκιά γεύση και μια ελαφρά υπόξινη επίγευση, ως συνέπεια του έντονου όξινου χαρακτήρα του και ένα ελαφρύ άρωμα, χαρακτηριστικό των πτητικών τερπενίων και αλδεϋδών που εμπεριέχονται στα ντόπια βότανα που χρησιμοποιούνται στον εκτατικό τρόπο διατροφής των ζώων της περιοχής.

Ως οριοθετημένη γεωγραφική περιγραφή για την παραγωγή και τυποποίηση του τυριού «ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ / TSALAFOUTI» είναι οι ορεινοί όγκοι των Αγράφων, του Ορεινού Βάλτου, της Αργιθέας, του Ασπροποτάμου και των Τζουμέρκων και οι παρακείμενες σε αυτούς περιοχές. Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι το ορεινό ανάγλυφο που αντιστοιχεί στη Κεντρική-Νότια απόληξη της οροσειράς της Πίνδου, γνωστότερη ως οι ορεινοί όγκοι Αγράφων, Ορεινού Βάλτου, Αργιθέας, Ασπροποτάμου και Τζουμέρκων. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη παρουσία βουνών (πχ Τυμφρηστός, Παναιτωλικό, Αγραφιώτικα-Αργιθεάτικα, και Αθαμανικά Όρη γνωστά ως Τζουμέρκα), κοιλάδων και ποταμών (πχ Αγραφιώτης, Μέγδοβας, Αχελώος) και περιλαμβάνει υψόμετρα τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 2.000 μέτρα.

Ολόκληρος ο Φάκελος Προδιαγραφών για το ΠΟΠ Τσαλαφούτι είναι διαθέσιμος εδώ

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Έρευνα που μετατρέπει τον ορό γάλακτος, ένα υποπροϊόν της παραγωγής τυριού, σε μονοκυτταρική πρωτεΐνη (SCP) μέσω μικροβιακής ζύμωσης, προσφέροντας μια βιώσιμη και καινοτόμο λύση...

REPORTS

Το τυροκομείο Αρβανίτη, με έδρα τη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, συνεχίζει την ανοδική πορεία του, κλείνοντας το 2023 με κύκλο εργασιών 13,91 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 8,23%...

REPORTS

Το πρόγραμμα εξατομικευμένης εκπαίδευσης και πιστοποίησης για επαγγελματίες τυροκομικών προϊόντων της Whole Foods Market θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την εξαγωγή...

REPORTS

Στο πλαίσιο αδειοδότησης μεγάλων μονάδων αιγοπροβατοτροφίας, η κυβέρνηση της Κύπρου και το Υπουργείο Γεωργίας διαθέτει είκοσι έξι κρατικά και κτηνοτροφικά τεμάχια με στόχο την...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...