Ένα τυρί που παράγεται από παστεριωµένο Συριανό αγελαδινό γάλα, το οποίο συλλέγεται υπό πολύ αυστηρές συνθήκες, από επιλεγµένα κοπάδια αγελάδων του νησιού ενώ ο χρόνος ωρίµανσής του διαρκεί από 4 έως 8 µήνες. ∆ηµιουργός η Τυροσύρα Τυροκοµική ΟΕ που ξεκίνησε το 2013, όταν µία µικρή οµάδα παραγωγών γάλακτος την ίδρυσε µε σκοπό την υποστήριξη της δραστηριότητας των µελών της µετά το κλείσιµο του κύριου συνεταιρισµού του νησιού. Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις στον Βήσσα Φοίνικα, όπου εφαρµόζεται σύστηµα HACCP, παράγεται µία γκάµα προϊόντων, από γάλα που παράγεται στη Σύρο, δηµιουργώντας ένα µοχλό ανάπτυξης για τον αγροτικό κόσµο και για την οικονοµία του νησιού. Στην γκάµα των προϊόντων της εντάσσονται µεταξύ άλλων η Γραβιέρα Φραγκοσυριανή, Κοπανιστή ΠΟΠ Κυκλάδων, Ξινότυρο σε διάφορες εκδοχές και Καλαθούνι.