Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είχε προηγηθεί τον περασμένο Αύγουστο η έναρξη της τρίμηνης περιόδου υποβολής ενστάσεων κατά της συγκεκριμένης καταχώρισης, η οποία παρήλθε χωρίς ενστάσεις.
Τα Χαλίτζια Τηλλυρίας είναι ένα λευκό μαλακό τυρί με τρύπες που παράγεται στην περιοχή Τηλλυρίας της Κύπρου και παρασκευάζεται από νωπό αιγινό γάλα. Αυτά ωριμάζουν μέσα σε άλμη ορού για τουλάχιστον σαράντα ημέρες από το χρόνο παραγωγής τους προτού να είναι διαθέσιμα προς κατανάλωση. Διατίθενται στην αγορά σε διάφανη συσκευασία που περιέχει πολλά τεμάχια τυριών μαζί, τα οποία καλύπτονται από άλμη ορού. Η γεύση τους χαρακτηρίζεται από μια υπόξινη φρεσκάδα, με άρωμα λεμονιού και ελαφρώς αλμυρή. Τα Χαλίτζια Τηλλυρίας μοιάζουν με μεγάλα λευκά θαλασσινά βότσαλα, στοιχείο που οφείλεται στο χαρακτηριστικό τους σχήμα, στο λευκό τους χρώμα και στις ακανόνιστου μεγέθους τρύπες στο εσωτερικό που προσδίδουν μια τραχιά όψη, παρόμοια με εκείνη που δημιουργεί η διάβρωση από τη θαλασσινή αλμύρα στα χαλίκια.