Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Συντηρείται το 1,50 ευρώ στο πρόβειο γάλα, μπλόφες για μείωση σε ισχύ οι συμφωνίες

Τα ετήσια παζαρέµατα µε την τιµή του πρόβειου γάλακτος λαµβάνουν χώρα αυτές τις βδοµάδες, που η «αρµεγιά» κορυφώνεται, δίχως ωστόσο να περνούν τελικά οι µειώσεις στα τιµολόγια για τις µεγαλύτερες κυρίως µονάδες (>50 τόνους ετησίως), µε µόνη εξαίρεση την Κρήτη.

Η αγορά βέβαια γνωρίζει ότι το ελληνικό γάλα παρουσιάζει καλή ζήτηση, µεγάλα αποθέµατα δεν υπάρχουν, ενώ και τα καρτελάκια της Φέτας παραµένουν στα γνωστά επίπεδα από 10 ευρώ και πάνω στην εσωτερική λιανική, µε εξαίρεση κάποιες ολιγοήµερες προσφορές.  Κάπως έτσι, όπου ο Θεσσαλός κτηνοτρόφος αποκρίνεται αρνητικά στο ενδεχόµενο µείωσης κατά 2 µε 3 λεπτά το κιλό, οι τιµές µένουν ίδιες και απαράλλαχτες, όπως εξηγεί στην Agrenda ο Γιώργος Βαϊόπουλος, Πρόεδρος του Συνεταιρισµού Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας. «Έγιναν και γίνονται ακόµη προσπάθειες να δηµιουργηθούν τετελεσµένα ενόψει της επόµενης περιόδου στο 1,42 µε 1,48 ευρώ το κιλό, όµως η πραγµατικότητα είναι πως οι τιµές παραµένουν στο 1,45 µε 1,50 ευρώ το κιλό και αν θέλετε και την δική µου εκτίµηση, κάποια στιγµή ίσως δούµε και µικρή άνοδο», θα συµπληρώσει ο Γιώργος Βαϊόπουλος.

Παρόµοια κατάσταση επικρατεί στην Κεντρική Μακεδονία, όπου γίνεται προσπάθεια να υποχωρήσουν µερικά λεπτά οι τιµές για το πρόβειο γάλα στις µικρότερες µονάδες, µε τις µεγαλύτερες ωστόσο κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις να παραδίδουν πρώτη ύλη στο 1,42 µε 1,45 ευρώ το κιλό. Σε ανεπαίσθητα χαµηλότερα επίπεδα παραµένουν οι τιµές στη Φθιώτιδα, γύρω στο 1,40 ευρώ το κιλό, κατά γενική οµολογία 5 λεπτά κάτω συγκριτικά µε πέρυσι τέτοια εποχή.

Στη ∆υτική Ελλάδα, οι µεγάλες επιχειρήσεις αλλά και οι συνεταιριστικές δεν φαίνονται διατεθειµένες να διαφοροποιήσουν την κατάσταση το επόµενο διάστηµα, µε τις τιµές να παίζουν 1-2 λεπτά κάτω συγκριτικά µε την Θεσσαλία, στην ουσία στα ίδια επίπεδα µε την Κεντρική Μακεδονία. Σε Λέσβο και Πελοπόννησο, όπου οι µονάδες είναι κατά κανόνα µικρότερες, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις πωλήσεων πρόβειου γάλακτος και κάτω από 1,40 ευρώ το κιλό.

∆ιαφορετική είναι η εικόνα στην Κρήτη, η οποία δυστυχώς έχει αναπτύξει µια σηµαντική απόκλιση συγκριτικά µε τις τιµές στην Ηπειρωτική Ελλάδα, γύρω στα 20 µε 30 λεπτά το κιλό. Σαφώς, σηµαντικό ρόλο παίζει και η παραγωγική κατεύθυνση (δεν επιτρέπεται να παραχθεί Φέτα), αφού οι τυροκόµοι πάγια παρουσιάζουν το επιχείρηµα της µεγαλύτερης χρήσης προς παραγωγή σκληρών τυριών. Εδώ και κάποιο διάστηµα, οι τιµές στο πρόβειο γάλα κυµαίνονται από 1,10 έως 1,25 ευρώ το κιλό, µε σηµαντική απόκλιση από χωριό σε χωριό.

Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 1010 της Agrenda

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η διατήρηση των αυτόχθονων φυλών δεν αποτελεί απλώς μια αναγκαιότητα, αλλά μπορεί να αποκτήσει μια πιο ενδιαφέρουσα διάσταση για τους προβατοτρόφους, αποτελώντας ένα τρόπο...

REPORTS

Παρόλο που το ελληνικό γιαούρτι δεν είναι ακόμη εγγεγραμμένο ως προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), τα γιαούρτια που διατίθενται...

REPORTS

Η Περιφέρεια Δυτική Ελλάδα, το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών και ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση για τη...

REPORTS

Με όλο το φάσμα της κτηνοτροφικής δραστηριότητας καταπιάστηκε η εκδήλωση της Agrenda «Παγκόσμια διάσταση της ελληνικής κτηνοτροφίας και κριτήρια μετάβασης στη νέα εποχή», στο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...