του Λεωνίδα Λιάμη
Το παράδοξο αυτό σχήµα -πρώτοι σε πληθυσµό και από τους ουραγούς σε αποδόσεις- αν µη τι άλλο καταδεικνύει εύγλωττα πως κάτι δεν πάει καλά. Ο τρόπος µε τον οποίο έχει στηθεί και αναπτυχθεί η γιδοτροφία στην Ελλάδα πάσχει, τουλάχιστον ως προς τον όγκο γαλακτοπαραγωγής των ζώων, σε σχέση µε τον υπόλοιπο ανταγωνισµό στην Ευρώπη.
Παραγωγικότητα σε γάλα υπο-οκταπλάσια της Γαλλίας
Αυτό το κάτι που δεν γίνεται καλά και µας κρατά πίσω σε έναν τοµέα που θεωρητικά έχουµε τα εχέγγυα να πρωταγωνιστούµε, ευελπιστεί να αλλάξει η Αµερικανική Γεωργική Σχολή, θέτοντας ήδη σε εφαρµογή ένα φιλόδοξο πλάνο που οδηγεί στην ενεργό εµπλοκή της µε το αντικείµενο της γιδοτροφίας σε εκπαιδευτική βάση, συνδυαστικά, µεταξύ άλλων µε την ορθολογικοποίηση της παρουσίας της στην αγελαδοτροφία.
«Ο τρόπος µε τον οποίο έχει αναπτυχθεί η γιδοτροφία, µε την εκτατική της µορφή, στα βουνά και στα λαγκάδια όπου ψάχνουν οι κτηνοτρόφοι να εγκαταστήσουν τις γίδες τους δεν αποδίδει µεγάλες παραγωγές. Η παραγωγικότητα είναι πάρα πολύ χαµηλή. Είναι υπο-τετραπλάσια της Ισπανίας και υπο-οκταπλάσια της Γαλλίας», εξηγεί ο διευθυντής του Αγροκτήµατος της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεόδωρος Καλλίτσης και προσθέτει πως στο πλαίσιο αυτό «έχουµε αποφασίσει να φτιάξουµε ένα Σχολείο εκπαίδευσης των νέων αγροτών στη γιδοτροφία, που είναι κλειδί, όπως και η προβατοτροφία, για την κτηνοτροφία στη χώρα µας. Είναι βασική κατεύθυνση, γιατί το πρόβειο και το γίδινο γάλα, είναι τα βασικά συστατικά στην παρασκευή φέτας και πολλών άλλων τυριών».
Με ζώα της φυλής Alpine
Η ιδέα πίσω από την πρωτοβουλία είναι να εκπαιδευτούν οι νέες γενιές κτηνοτρόφων σε ένα αντικείµενο απολύτως συµβατό µε τις ανάγκες της Ελλάδας, αλλά και της εξαγωγικής δραστηριότητας και γι’ αυτό έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες για την εγκατάσταση ενός κοπαδιού γιδιών. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε αλληλογραφία µε τη ∆ιεύθυνση Κτηνιατρικής, για να προσδιοριστούν οι υγειονοµικοί όροι που απαιτούνται. «Ο στόχος µας είναι να φτιάξουµε ένα κοπάδι που θα δίνει υψηλές παραγωγές και θα εκπαιδεύσει τους νέους αγρότες, στον καινούριο τρόπο γιδοτροφίας που θα πρέπει να ακολουθήσουµε στη χώρα», εξηγεί ο κ. Καλλίτσης και µας αναφέρει πως «η σκέψη είναι να πάµε στη φυλής Alpine, τα καφέ ζώα, τα οποία έχουν και υψηλή παραγωγή, αλλά και ικανοποιητικό ποσοστό στερεών, δηλαδή λιπαρών και πρωτεΐνης και να δουλέψουµε µε αυτά τα ζώα».
Ο αρχικός σχεδιασµός είναι να αποκτηθούν 250 ζώα και µετά, ανάλογα µε την εξέλιξη, ο αριθµός τους σταδιακά να αυξηθεί σε 500 – 600 γίδια. «Το κοπάδι ίσως να είναι εγκατεστηµένο εδώ το 2025. Κοιτάµε ό,τι έχει να κάνει µε τις αδειοδοτήσεις. Θα φέρουµε βελτιωµένα ζώα, µε υψηλή παραγωγικότητα για να δείξουµε στους νέους κτηνοτρόφους πώς πρέπει να είναι ένα κοπάδι µε γίδια», λέει ο συνοµιλητής µας.
Το µοντέλο που θα ισχύσει θα προσοµοιάζει σε αυτό που εφαρµόζει εδώ και χρόνια η Αµερικανική Γεωργική Σχολή µε την αγελαδοτροφία. «Πάντα θα έχουµε τα δικά µας ζώα, τη δική µας παραγωγή, το δικό µας γάλα, τα δικά µας προϊόντα γάλακτος. Είµαστε σχολείο πάνω από όλα. Άρα και το τυροκοµείο πρέπει να λειτουργεί για να εκπαιδεύει τους νέους τυροκόµους και η µονάδα γιαούρτης και το γαλακτοκοµείο», σηµειώνει ο κ. Καλλίτσης, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Σχολή θα προβεί και στην παρασκευή γαλακτοκοµικών προϊόντων µε γίδινο γάλα.