του Γιώργου Λαμπίρη
Τα αδέρφια της οικογένειας Χατζηζήση, Γιάννης, Ηλίας, Βασίλης και Μαρία ένωσαν τις δυνάµεις τους και ακολούθησαν την διαδροµή που ήδη είχε προετοιµάσει ο πατέρας τους, Νίκος.
Έτοιµες για λειτουργία οι επισκέψιµες εγκαταστάσεις
Αντικείµενο της επιχειρηµατικής τους δραστηριότητας είναι πρωτίστως η παραγωγή βιολογικού αγελαδινού γάλακτος, αλλά και η κρεατοπαραγωγή, ενώ έχουν δηµιουργήσει το δικό τους παραδοσιακό αγελαδινό γιαούρτι, το οποίο διακινείται στην τοπική αγορά.
Όραµά τους είναι, να λειτουργήσει η Φάρµα µε επισκέψιµες εγκαταστάσεις για το κοινό. Ήδη έχουν δηµιουργηθεί οκτώ διαµερίσµατα, στα οποία θα προσφέρεται διαµονή για τους επισκέπτες. «Θα µπορεί κάποιος που έρχεται κοντά µας, να δοκιµάζει µέλι, γάλα και άλλα προϊόντα από το χωριό, καθώς και να παρακολουθήσει την διαδικασία ανάπτυξης από τη στιγµή που γεννιέται ένα ζώο, το τάισµα και την περιποίηση, τις κινήσεις που πρέπει να γίνονται κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης, αλλά και εκείνες που αφορούν στην αντιµετώπιση µίας ασθένειας. Στόχος µας δεν είναι απλά να έρθει κάποιος ως επισκέπτης, αλλά να µάθει περισσότερα πράγµατα σε βάθος για τη δουλειά µας. Ακόµα και κάποιος που θα ήθελε να ασχοληθεί κάποια στιγµή µε την κτηνοτροφία, ούτως ώστε να του µεταδώσουµε ένα µέρος από τις γνώσεις µας», λέει ο Γιάννης Χατζηζήσης.
Αποκλειστική συνεργασία για το σύνολο της παραγωγής με τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία
Η παραγωγή τους επικεντρώνεται αποκλειστικά στο βιολογικό αγελαδινό γάλα, το σύνολο της παραγωγής του οποίου διοχετεύεται στα Ελληνικά Γαλακτοκοµεία. Η Φάρµα βρίσκεται σε απόσταση 80 χιλιοµέτρων από το εργοστάσιο της Γαλακτοβιοµηχανίας Όλυµπος, µε την εισκόµιση να γίνεται σε καθηµερινή βάση.
Όπως αναφέρει ο Γιάννης Χατζηζήσης, η οµάδα παραγωγών, Φάρµα ∆εσκάτης, συστάθηκε το 2018. Ωστόσο η οικογένεια Χατζηζηση διατηρούσε ήδη παρουσία στον τοµέα της γαλακτοπαραγωγής από το 1993. «Είναι µία δουλειά που την ξεκίνησε ο πατέρας µας και στη συνέχεια ασχοληθήκαµε και εµείς, τα παιδιά». Σπούδασε Επιχειρηµατική Γεωργία και Τεχνολογία Τροφίµων στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και όραµά του είναι να εκσυγχρονίζει διαρκώς τη δουλειά του, εκµεταλλευόµενος τα πλεονεκτήµατα της τεχνολογίας. «Έχουµε εγκαταστήσει σύγχρονα συστήµατα ελέγχου των ζώων, µε καινούργιο αµελκτήρα που µπορεί να εξετάζει κάθε παράµετρο που σχετίζεται µε την υγεία του κοπαδιού».
«Υπήρξαµε από τους πρώτους που κάναµε βιολογικό γάλα στην Ελλάδα, ενώ η συνεργασία µας µε τον όµιλο Ελληνικά Γαλακτοκοµεία διατηρείται σε βάθος ετών, από τα πρότερα χρόνια που είχε την ευθύνη της γαλακτοπαραγωγής αποκλειστικά ο πατέρας µας», λέει ο Γ. Χατζηζήσης.
Ανάπτυξη της ράτσας Holstein, επένδυση στο βιοαέριο και σε ροµποτικούς αµελκτήρες
Oι επενδύσεις είναι µία καθηµερινή διαδικασία, καθώς τα µέλη της οικογένειας Χατζηζήση δαπανούν κεφάλαια στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισµό των σταβλικών εγκαταστάσεων της Φάρµας. Τα ζώα που αναπτύσσουν στις εγκαταστάσεις τους ανήκουν στη φυλή Holstein. Επόµενο βήµα, η δηµιουργία µονάδας βιοαερίου για την ιδιοπαραγωγή ενέργειας από την κοπριά των ζώων, αλλά και η εγκατάσταση ροµποτικών µηχανών άλµεξης. «Η δηµιουργία της µονάδας παραγωγής βιοαερίου θα ξεκινήσει µέσα στο επόµενο εξάµηνο», εξηγεί ο παραγωγός