του Γιάννη Ρούπα
Σύμφωνα με έκθεση της Allied Market Research που δημοσιεύτηκε στις 8 Μαρτίου, η παγκόσμια αγορά κατσικίσιου τυριού αποτιμήθηκε σε 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και αναμένεται να αγγίξει τα 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2032, καταγράφοντας CAGR 4,5% από το 2023 έως το 2032.
Η αγορά του κατσικίσιου τυριού παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη λόγω αύξησης της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με το κατσικίσιο γάλα. Σε αντίθεση με το αγελαδινό γάλα, το κατσικίσιο τυρί θεωρείται συχνά ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας σε λακτόζη και κάποιων επιπλέον θρεπτικών συστατικών.
Το κατσικίσιο τυρί περιέχει λιγότερη λακτόζη, καθιστώντας το πιο εύπεπτο για τα άτομα με δυσανεξία. Επιπλέον, περιέχει στατιστικά υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών και χαμηλότερα επίπεδα λίπους σε σύγκριση με ορισμένα τυριά από αγελαδινό γάλα, κάτι που κάνει κλικ σε καταναλωτές που τρώνε πολύ τυρί και αναζητούν μακροπρόθεσμα θρεπτικές γαλακτοκομικές επιλογές. Επιπλέον, η σταδιακή εισαγωγή επιλογών βιολογικού τυριού και κατσικίσιου τυριού υψηλής ποιότητας έχει επεκτείνει σημαντικά τις ευκαιρίες αγοράς στην αγορά κατσικίσιου τυριού.
Βάσει τύπου, το φρέσκο κατσικίσιο τυρί κατείχε το υψηλότερο μερίδιο αγοράς το 2022, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ των εσόδων της παγκόσμιας αγοράς, ενώ εκτιμάται ότι θα διατηρήσει την ηγετική του θέση καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης 10ετίας. Το φρέσκο κατσικίσιο τυρί έχει ένα ξεχωριστά πικάντικο και κρεμώδες γευστικό προφίλ που απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτών.
Η ευελιξία του κατσικίσιου τυριού σε διάφορες μαγειρικές εφαρμογές, όπως σαλάτες, ζυμαρικά, αλλά και ως τρόπος επάλειψης, έχει ενισχύσει περαιτέρω τη δημοτικότητά του. Επιπλέον, η αντίληψη περί φρεσκάδας και της καθαρότητας που συνδέεται με αυτό το τμήμα ευθυγραμμίζεται με τις σύγχρονες προτιμήσεις των καταναλωτών για φυσικά και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα μπορείτε να βρείτε εδώ