Ο πρόεδρος & δ/νων σύμβουλος της Ρούσσας ΑΕ, κ. Αλέξανδρος Μποτός, υπογράμμισε, σε ό,τι αφορά το προϊόν, πως “έχει επέλθει μία ομαλοποίηση της αγοράς και όσον αφορά τις τιμές υπήρχε μία μικρή πτώση, η οποία αντικατοπτρίζει και την πτώση του κόστους παραγωγής του γάλακτος. Νομίζω ότι είμαστε σε ένα καλό στάδιο ισορροπίας και από δω και πέρα θα διαγραφεί μία καλύτερη πορεία για το προϊόν. Έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες για την προστασία του προϊόντος, υπάρχει αγορά, έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες από όλους τους εξαγωγείς, έχει βελτιωθεί η εικόνα του προϊόντος, έχει πάρει μία θέση γενικά στον χώρο των τυροκομικών. Μία θέση κοντά στα 3 πρώτα τυριά. Θα λέγαμε ότι κοντά στη μοτσαρέλα, τη γκούντα και το παρμιτζιάνο, το τέταρτο πιο αναγνωρίσιμο τυροκομικό προϊόν, αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά, είναι η φέτα. Πιστεύω ότι, από δω και πέρα, θα έχουμε μία ομαλή εξέλιξη κυρίως των τιμών για να μη χάσουμε θέσεις στο ράφι και όλα θα πάνε πολύ καλύτερα”.
Αλέξανδρος Μποτός, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος, Ρούσσας ΑΕ
Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, ο κ. Παύλος Σατολιάς, επεσήμανε ότι “τη μοναδικότητα της φέτας, που είναι ταυτοτική για τη χώρα μας, που είναι η ταυτότητα μας, δεν την έχει άλλο προϊόν”, καθώς “δεν μπορεί να έχει άλλος φέτα”. “Ήδη, πατάει σε 78 αγορές. Τα δύο τρίτα της παραγωγής εξάγονται. Στο πρώτο εξάμηνο του 24, έχουμε 7% αύξηση στις εξαγωγές ποσοτικά, όχι οικονομικά”, είπε και συνέχισε: “Πρέπει να έχουμε συνεταιριστικά σχήματα ισχυρά και την πολιτεία αρωγό να λύνει τα προβλήματα, τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, των εργατών, τα προβλήματα των θεμάτων της αγοράς. Η φέτα δεν κινδυνεύει στο εξωτερικό, αλλά εσωτερικά. Να έχουμε ένα πλαίσιο που δεν θα νιώθει ο καθένας ατιμωρησία και ο κάθε κατεργάρης που θα παίξει με το εθνικό αυτό προϊόν, το ΠΟΠ, να πάει στον πάγκο του. Είναι ένα μοναδικό προϊόν, που τα επόμενα χρόνια θα απογειωθεί αρκεί να προσέξουμε”.
Παύλος Σατολιάς, Πρόεδρος ΕΘΕΑΣ & Α.Σ. Καλαβρύτων
Από το Συνεταιρισμό Καρυάς Ολύμπου, ο παραγωγός Ιωάννης Καραγκόγκος, σημείωσε ότι η τιμή που έχει διαμορφωθεί φέτος στο γάλα, το οποίο χρησιμοποιείται για για την παραγωγή της φέτας, είναι κοντά στο 1,5 euro και πρόσθεσε: “Είμαστε ένα χωριό στον Όλυμπο, αποκλειστικά κτηνοτροφικό χωριό, 300 κατοίκων. Έχουν συνεργαστεί όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, εκμεταλλευόμενοι το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τις ομάδες παραγωγών και έχουμε στήσει στο συνεταιρισμό μας, που έχει σαν κύριο παραγόμενο προϊόν το αιγοπρόβειο γάλα. Είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή της φέτας. Συνεργαζόμαστε με τις γαλακτοβιομηχανίες για να προωθήσουμε το προϊόν μας, με τις εταιρείες ζωοτροφών για να παράγουμε το ποιοτικό προϊόν που ενδιαφέρει τις εταιρείες και χρόνο με το χρόνο, βήμα με το βήμα, προσπαθούμε να παρέχουμε στα μέλη μας όσο το καλύτερες συνθήκες για εργασία και όσο καλύτερο εισόδημα γίνεται για τις οικογένειές τους”.
Ιωάννης Καραγκόγκος, Γενικός Δ/ντής, Αγρ. Συνεταιρισμός Καρυάς Ολύμπου
Ο αντιπρόεδρος της ΒΙΟΖΟΚΑΤ και Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, σημείωσε ότι “από τα βασικά προβλήματα που έχουμε θίξει στο υπουργείο είναι το κομμάτι των ελέγχων στα σύνορα” και συνέχισε: “Όπως έχει αποδειχθεί, κατά συντριπτική πλειοψηφία, η ευλογιά, η διασπορά της ευλογιάς, προέρχεται από τις μετακινήσεις και τις αγωγές των ζώων, οπότε είναι φως φανάρι στο κράτος, τι πρέπει να κάνει πώς πρέπει να μεριμνήσει για να για να εξαλείψει το πρόβλημα. Οπότε ελπίζουμε όλοι μας να είμαστε τυπικοί και σοβαροί απέναντι στην αντιμετώπιση αυτής της νόσου. Το κομμάτι, για το οποίο οι παραγωγοί παραπονιούνται και έχουν δίκιο, αφορά το κόστος διατροφής, ότι αυξάνεται το κόστος της διατροφής των ζώων”.
Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, Αντιπρόεδρος, Βιοζωκάτ; Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών
Να σημειωθεί ότι τα βραβεία Αγρότης της Χρονιάς αποτελούν μια πρωτοβουλία της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας Agrenda, η οποία, σε συνεργασία με την Tsomokos Communication, συνέθεσαν τον καμβά της φετινής εκδήλωσης.