Τα Χαλίτζια Τηλλυρίας, ένα λευκό μαλακό τυρί με τρύπες που παράγεται στην περιοχή Τηλλυρίας της Κύπρου, που βλέπει τα τελευταία χρόνια τη δημοφηλία του να αυξάνεται σημαντικά. Η αίτηση για την καταχώριση της ονομασίας «Χαλίτζια Τηλλυρίας ΠΓΕ» δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 18 Αυγούστου, εκκινώντας έτσι μία περίοδο τριών μηνών στη διάρκεια της οποίας θα μπορεί κανείς να υποβάλει ένσταση κατά της καταχώρισης, ενώ αν δεν υπάρξουν ενστάσεις θα ακολουθήσει η οριστικοποίηση της καταχώρισης.
Τα Χαλίτζια Τηλλυρίας είναι λευκά τυριά μαλακού έως ημίσκληρου τύπου που παρασκευάζονται από νωπό αιγινό γάλα που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία, πυτιά και αλάτι. Τα Χαλίτζια Τηλλυρίας ωριμάζουν μέσα σε άλμη ορού για τουλάχιστον σαράντα ημέρες από το χρόνο παραγωγής τους προτού να είναι διαθέσιμα προς κατανάλωση. Διατίθενται στην αγορά σε διάφανη συσκευασία που περιέχει πολλά τεμάχια τυριών μαζί, τα οποία καλύπτονται από άλμη ορού. Η γεύση τους χαρακτηρίζεται από μια υπόξινη φρεσκάδα, με άρωμα λεμονιού και ελαφρώς αλμυρή.
Όπως αναφέρεται στην αίτηση καταχώρισης, τα Χαλίτζια Τηλλυρίας μοιάζουν με μεγάλα λευκά θαλασσινά βότσαλα, στοιχείο που οφείλεται στο χαρακτηριστικό τους σχήμα, στο κατάλευκό τους χρώμα και στις ακανόνιστου μεγέθους τρύπες στο εσωτερικό που προσδίδουν μια τραχιά όψη, παρόμοια με εκείνη που δημιουργεί η διάβρωση από τη θαλασσινή αλμύρα στα χαλίκια. Η χρήση πληθυντικού αριθμού σχετίζεται με την οπτική εικόνα των θαλασσινών χαλικιών, η οποία αποτυπώνεται εντονότερα όταν τα τεμάχια των τυριών είναι μαζεμένα κοντά το ένα στο άλλο. Στην αίτηση τονίζεται εξάλλου ότι, προκειμένου να διατηρείται το ακανόνιστο σχήμα και η εύθρυπτη υφή του προϊόντος, είναι αναγκαίο να συσκευάζεται εντός της οριοθετημένης περιοχής της Τηλλυρίας, καθώς τυχόν μεταφορά και συσκευασία του εκτός αυτής αυξάνει τον κίνδυνο αλλοίωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του. Επιπρόσθετα, η συσκευασία εντός της οριοθετημένης περιοχής διασφαλίζει καλύτερη ιχνηλασιμότητα.