Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το καμάρι της Νάξου στις διεθνείς λεωφόρους, επενδύσεις και δυναµική εξωστρέφεια για τη Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ

Η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ είναι, αναµφίβολα, η «ναυαρχίδα» της παραγωγής και το πιο µεγάλο καµάρι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών Νάξου.

Ήταν εν έτει 1955, όταν κάποιοι από τους αγροτοκτηνοτρόφους της Νάξου θέλησαν να φτιάξουν το δικό τους τυρί, λόγω του ότι η αγελαδοτροφία αναπτυσσόταν τότε γοργά και η παραγόµενη ποσότητα γάλακτος αυξανόταν. Άρχισαν, λοιπόν, να συγκεντρώνουν το γάλα τους, ενώ η τότε ΕΑΣ Νάξου τούς παρείχε την τεχνογνωσία. Έτσι προέκυψε η Γραβιέρα Νάξου. Μάλιστα, επειδή το προϊόν κέρδισε τους καταναλωτές και η παραγωγή µεγάλωνε, η ΕΑΣ Νάξου προχώρησε (1996) στην πιστοποίηση της Γραβιέρας Νάξου ως προϊόν Προστατευόµενης Ονοµασίας Προέλευσης.

Η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ είναι σκληρό τυρί, µε υποκίτρινο χρώµα, λεπτή, ξηρή επιδερµίδα, συµπαγή ελαστική µάζα, µικρές διάσπαρτες οπές, φίνο άρωµα, γλυκιά, λεπτή γεύση και πολύ χαρακτηριστική επίγευση κι εδώ και χρόνια έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα δύο σπουδαιότερα προϊόντα του µεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων (σ.σ. το άλλο η Πατάτα Νάξου ΠΓΕ) και ένα από τα κορυφαία ελληνικά τυριά, ενώ είναι ιδανικό για όλες τις χρήσεις (επιτραπέζιο, για τρίψιµο, για σαγανάκι, κ.λπ).

Η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ της ΕΑΣ Νάξου παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά µέγιστο, µε προσθήκη πυτιάς. Είναι η µοναδική ελληνική γραβιέρα µε βάση το αγελαδινό γάλα που έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν ΠΟΠ. Επίσης, είναι πλούσια σε ασβέστιο, καθώς, για να παραχθεί ένα κιλό, χρησιµοποιούνται 11 κιλά γάλα.

Πολλαπλές διεθνείς διακρίσεις

Τέλος, η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις, εγχώριες και διεθνείς. Μερικές από αυτές είναι το Χρυσό Βραβείο Γεύσης στο Φεστιβάλ Ελληνικών Τυριών (2011), το Χρυσό Βραβείο στον διαγωνισµό Taste Olymp Awards (2017, 2020) και τα δύο Αστέρια στον ∆ιαγωνισµό Ανώτερης Γεύσης στο iTQi των Βρυξελλών (2015, 2016 και 2018).

∆ύο νέα τυροκοµεία

Στην πεδινή Νάξο στην περιοχή του Γλινάδου δίπλα στο υφιστάµενο κατασκευάζεται το νέο υπερσύγχρονο τυροκοµείο της ΕΑΣ Νάξου. Το σύνολο της επένδυσης ανέρχεται σε 7,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,9 εκατ. επιδοτούνται από τη δράση 4.2.1 του ΠΑΑ.Το τεράστιο αυτό έργο θα ολοκληρωθεί µέχρι το τέλος του 2023 σύµφωνα µε τον πρόεδρο της ΕΑΣ ∆. Καπούνη. Στη φαρέτρα της επιχείρησης µπαίνει ένα ακόµα προϊόν, το τυρί ΠΟΠ Αρσενικό, και για το σκοπό αυτό η ΕΑΣ προχωράει στη δηµιουργία ενός ακόµα τυροκοµείου µικρής κλίµακας στην ορεινή Νάξο.

Δημήτρης Καπούνης

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ξεκίνησε τη διαδροµή της το 1952 και έκτοτε η εταιρεία ΡΟΥΣΣΑΣ ΑΕ ακολουθεί πιστά τις παραδοσιακές µεθόδους παραγωγής Φέτας και οµοειδών τυριών, ώστε να...

REPORTS

Η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ είναι, αναµφίβολα, η «ναυαρχίδα» της παραγωγής και το πιο µεγάλο καµάρι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών Νάξου

BRANDING

Τυριά που ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα με αγνές πρώτες ύλες από ντόπιους παραγωγούς παρασκευάζει εδώ και πάνω από 80 χρόνια το Τυροκομείο Μενιουδάκη.

REPORTS

Eναν δυναμικό και συνεχώς εξελισσόμενο κλάδο συνιστούν, ανεξαρτήτως μεγέθους, οι τυροκομικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την εμπειρία και της φετινής αναζήτησης της...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...