Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Επίσημα ΠΓΕ το Κασκαβάλι Πίνδου, ένταξη και στο μητρώο eAmbrosia

Την προσθήκη του ελληνικού τυριού«Κασκαβάλι Πίνδου / Kashkavali Pindou / Κασκαβάλ Πίνδου / Kashkaval Pindou» στο Μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) ενέκρινε επίσημα η ΕΕ. Αυτή η νέα ονομασία θα ενταχθεί στον κατάλογο των 3.619 προϊόντων που ήδη προστατεύονται, ο οποίος είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia.

Το «Κασκαβάλι Πίνδου / Kashkavali Pindou / Κασκαβάλ Πίνδου / Kashkaval Pindou» είναι ημισκληρό τυρί που παρασκευάζεται με την τεχνική της θερμαινόμενης τυρόμαζας. Έχει υπόλευκο έως κιτρινωπό χρώμα και κυλινδρικό σχήμα. Η γεύση του είναι ελαφρώς όξινη και λίγο αλμυρή, γεγονός που το διακρίνει από τα τυριά του ίδιου τύπου. Η τακτική προσθήκη αλατιού κατά τη διαδικασία παραγωγής και το χρησιμοποιούμενο γάλα, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και το ισχυρό και μεστό του άρωμα, συμβάλλουν στα γευστικά του χαρακτηριστικά.

Η περιοχή είναι η γενέτειρα βλαχόφωνων κτηνοτρόφων-νομάδων, οι οποίοι έχουν αναπτύξει έναν ιδιαίτερο τρόπο παραγωγής του τυριού «Κασκαβάλι Πίνδου / Kashkavali Pindou / Κασκαβάλ Πίνδου / Kashkaval Pindou», ο οποίος είναι απόλυτα προσαρμοσμένος στο δύσκολο και ορεινό ανάγλυφο της περιοχής, ενώ αποτέλεσε και τον κύριο λόγο για την κατάταξή του μεταξύ των κυριότερων προϊόντων της περιοχής και τη μεγάλη φήμη του.

Αυτή η νέα ονομασία θα ενταχθεί στον κατάλογο των 3619 προϊόντων που ήδη προστατεύονται, ο οποίος είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τη μεγάλη οικονομική, ιστορική και πολιτιστική σημασία της μετακινούμενης κτηνοτροφίας για την Ελλάδα, αλλά και την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης στον κλάδο της κτηνοτροφίας...

REPORTS

Με τυροκομικά προϊόντα που παράγουν κατά την εκπαίδευσή τους, για τα οποία εισέπραξαν ιδιαίτερα ευμενή σχόλια για τη γεύση και για την ποιότητα τους,...

BRANDING

Έπειτα από 7 χρόνια η Danone ανακοίνωσε ότι από αυτόν τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει σταδιακά να αποσύρει την ετικέτα Nutri-Score από τα γαλακτοκομικά και...

REPORTS

Τη σύσταση και λειτουργία της Εθνικής Γεωγραφικής Πληροφοριακής Βάσης Δεδομένων (ΕΓΠΒΔ) «Βοσκήσιμες Γαίες της Ελλάδας», προβλέπει υπουργική απόφαση, επάνω στην οποία θα πρέπει να...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...