Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το τυρί ροκφόρ στρέφει τη Γαλλία ενάντια στη σήμανση της Nutriscore

Κατόπιν της επικαιροποίησης της Nutriscore τον Δεκέμβριο του 2023, η Υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας, Annie Genevard, αρνείται να υπογράψει την οδηγία για την εφαρμογή του νέου συστήματος επισήμανσης Nutri-Score στη χώρα μέχρι και σήμερα.

Το NutriScore, ένα σύστημα σήμανσης τροφίμων που στόχος του είναι να παρέχει διατροφικές πληροφορίες με απλό και γρήγορο οπτικό τρόπο, έχει υποστεί διάφορες αλλαγές και ανανεώσεις τα τελευταία χρόνια. Η επισήμανση που βρίσκεται μπροστά στη συσκευασία των τροφίμων και τα ταξινομεί μέσω ενός συνδυασμού χρωμάτων και γραμμάτων. Μέσω μιας πεντάχρωμης κλίμακας με εύρος από το Α με σκούρο πράσινο για τις πιο υγιεινές επιλογές έως το Ε με σκούρο κόκκινο για τις λιγότερο συνιστώμενες επιλογές ταξινομούνται τα τρόφιμα σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια. Μετά την επικαιροποίηση της Nutri-Score τον Δεκέμβριο του 2023, αυτή η επισήμανση παρουσιάζει αποκλίσεις σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και δεν έχει εφαρμοστεί ενιαία σε όλες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η χώρα προέλευσης του ιδρυτη της Nutriscore, η Γαλλία, η οποία μετά την επικαιροποίηση του αλγόριθμου σήμανσης τροφίμων, η Υπουργός Γεωργίας, Annie Genevard, δεν έχει υπογράψει την οδηγία για την εφαρμογή του νέου συστήματος επισήμανσης Nutriscore στη χώρα μέχρι και σήμερα, επειδή διαφωνεί με την ποιότητα που δίνεται σε ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα γαλλικής προέλευσης, όπως το εμβληματικό για τη γαλλική γαστρονομία τυρί ροκφόρ.

Δεν έχω υπογράψει ακόμα, δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν για να διορθωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της νέας επισήμανσης “, δήλωσε η Genevard στις 6 Μαρτίου σε μια ομιλία της στη Γερουσία, αναφερόμενη στην κακή βαθμολογία του ροκφόρ, που θεωρείται σήμα κατατεθέν της γαλλικής γαστρονομίας. Επιπλέον, η Υπουργός εξέφρασε την αντίθεσή της για το γεγονός ότι το αποκορυφωμένο γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υποβαθμιστεί στο νέο σύστημα αξιολόγησης NutriScore.

Χαμηλή βαθμολογία για τα τυριά δίνει η NutriScore

Το ροκφόρ είναι ένα προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά, οπότε η κατάταξη D ή E δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη για όποιον έχει ελέγξει ποτέ το διατροφικό πίνακα στο πίσω μέρος της συσκευασίας. Ωστόσο, η διαφάνεια της κατάταξης θα πρέπει να βασίζεται σε λογικά δεδομένα. Δεν είναι δυνατόν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα βιομηχανικά προϊόντα διατροφής που περιέχουν συντηρητικά να αποκτούν Α ή Β βαθμολογία, ενώ τα πολύ φυσικά τοπικά προϊόντα να στιγματίζονται.

Μετά τις αντιδράσεις κρατών, μεταξύ άλλων και η Ελλάδα- κυρίως για το ελαιόλαδο, λόγω της κατηγοριοποίησης των τροφίμων από το Nutriscore με βάση ελλιπή στοιχεία και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες, όπως η ωφέλειά τους για την υγεία ή η υψηλή διατροφική τους αξία, η προσπάθεια υποχρεωτικής οριζόντιας επιβολής του συστήματος Nutriscore στα 27 κράτη-μέλη φαίνεται να μην αποτελεί πλέον προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη δήλωση που να επιβεβαιώνει την πλήρη εγκατάλειψη του μέτρου, έγινε σαφές ότι η επέκταση του διατροφικού λογότυπου δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις της ΕΕ θα εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το Nutriscore σε εθελοντική βάση, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών που το έχουν ήδη υιοθετήσει.

Πληροφορίες από dairynews.today, infobae.com

Σχετικά Άρθρα

FARMING

Το γάλα που προορίζεται για την παρασκευή τυριού πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας όσον αφορά την υγιεινή του. Κατά την παραλαβή του γάλακτος...

BRANDING

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου έλαβε μέρος και φέτος στη Food Expo, κατορθώνοντας να κερδίσει τις εντυπώσεις και σε αυτήν την παρουσία της στη...

REPORTS

Το πρόγραμμα αφορά τη διερεύνηση, πρόληψη, επιτήρηση, έλεγχο και εκρίζωση ασθενειών των ζώων, σύμφωνα με τις εθνικές και ενωσιακές κτηνιατρικές διατάξεις. Η χρηματοδότηση και...

BRANDING

Οι διαδικασίες κατασκευής του νέου τυροκομείου αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον επόμενο μήνα. Το νέο τυροκομείο θα έχει δυνατότητα επεξεργασίας 100 τόνων γάλακτος ημερησίως,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...