Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Φυσική παράταση της διάρκειας ζωής στα λευκά τυριά άλμης προσθέτοντας κύμινο

Νέα έρευνα του Ιατρικού Πανεπιστημίου Βάρνας αναδεικνύει την αποτελεσματικότητα του αιθέριου ελαίου κύμινου ως φυσικό συντηρητικό για τα λευκά τυριά άλμης, ενισχύοντας τη διάρκεια ζωής και την ασφάλεια του προϊόντος.

Τα λευκά τυριά άλμης, είναι εμβληματικά των γαστρονομικών παραδόσεων των Βαλκανίων και της βορειοανατολικής Μεσογείου. Χαρακτηρίζεται από την παλαίωση σε άλμη για τη διασφάλιση της μικροβιακής ασφάλειας και των χαρακτηριστικών αισθητηριακών ιδιοτήτων.

Το φυτό Carum carvi L., γνωστό ως κύμινο, είναι δημοφιλές για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες. από την αρχαία Αίγυπτο. Αν και το κύμινο χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων ως αρωματική ουσία, η σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία περιορίζεται σε μελέτες για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες ως πρόσθετο τροφίμου ή συντηρητικό, ιδιαίτερα στα τυριά.

Πρόσφατες έρευνες έχουν επίσης αναδείξει τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του αιθέριου ελαίου κυμίνου. Αυτά τα ευρήματα ανοίγουν τον δρόμο για περαιτέρω εξερεύνηση του ρόλου του κύμινου στην προστασία των τροφίμων και των ζωοτροφών από την αλλοίωση και τη μόλυνση.

Το αιθέριο έλαιο κύμινου είναι πλούσιο σε μονοτερπένια

Μελέτη που δημoσιεύτηκε στο foods, αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα του αιθέριου ελαίου κύμινου. Το αιθέριο έλαιο κύμινου είναι πλούσιο σε καρβόνη (69,8%) και λιμονένιο (28,19%). Ως φυσικό συντηρητικό σε άλμη και λευκά τυριά άλμης, χρησιμοποιείται για την αντιμικροβιακή του δράση κατά του Escherichia coli και του Staphylococcus aureus.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε συγκέντρωση 0,12% (v/v), το αιθέριο έλαιο κύμινου ανέστειλε αποτελεσματικά τη μικροβιακή ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, καταστέλλεται πλήρως το E. coli ακόμη και υπό υψηλά φορτία μόλυνσης και μειώνεται σημαντικά το S. aureus εντός 24 ωρών. Η ελάχιστη βακτηριοκτόνος συγκέντρωση προσδιορίστηκε ως 0,25% (v/v) τόσο στο τυρί όσο και στην άλμη. Είναι σημαντικό ότι οι οργανοληπτικές αξιολογήσεις επιβεβαίωσαν ότι το αιθέριο έλαιο δεν έθετε σε κίνδυνο τις αισθητηριακές ιδιότητες, με το τυρί να διατηρεί άριστη ποιότητα σε γεύση και άρωμα.

Προσθήκη αιθέριου ελαίου κύμινου σε λευκό τυρί άλμης

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη δυνατότητα του αιθέριου ελαίου κύμινου ως φυσικό συντηρητικό για την παραγωγή και αποθήκευση τυριού. Μάλιστα προσφέρονται διπλά οφέλη, αυτά της μικροβιακής ασφάλειας και αυτά της αισθητηριακής ακεραιότητας. Η χρήση του σε τυριά, σύμφωνα με τους ερευνητές, ευθυγραμμίζεται με την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για φυσικές και βιώσιμες μεθόδους συντήρησης τροφίμων, υποστηρίζοντας την εφαρμογή του στη γαλακτοβιομηχανία.

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα

Πηγή: Ermenlieva, N., Stamova, S., Gramatikov, K., Nikolova, S. P., Tsankova, G., & Georgieva, E. (2025). Caraway Essential Oil as a Post-Preservative Agent in Low-Salt Cheese Brine. Foods14(8), 1297. https://doi.org/10.3390/foods14081297

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι οριζόντιοι δασμοί που επέβαλλε ο Ντόναλντ Τραμπ (10% σε όλους και 20% ειδικά για τα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 9...

REPORTS

Έχοντας ως οδηγό μία πρωτοποριακή μέθοδο με την οποία μπορεί κάποιος με ασφάλεια να διαπιστώσει εάν το ουίσκι είναι νοθευμένο ή και άλλα χαρακτηριστικά...

REPORTS

Έρευνα που μετατρέπει τον ορό γάλακτος, ένα υποπροϊόν της παραγωγής τυριού, σε μονοκυτταρική πρωτεΐνη (SCP) μέσω μικροβιακής ζύμωσης, προσφέροντας μια βιώσιμη και καινοτόμο λύση...

REPORTS

Το τυροκομείο Αρβανίτη, με έδρα τη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, συνεχίζει την ανοδική πορεία του, κλείνοντας το 2023 με κύκλο εργασιών 13,91 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 8,23%...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...