Ξεκίνησαν οι πληρωμές αποζημιώσεων προς τους κτηνοτρόφους για τα ζώα που θανατώθηκαν εξαιτίας της πανώλης και της ευλογιάς. Συγκεκριμένα χθες πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των Περιφερειών περίπου 5,7 εκ ευρώ. Όσον αφορά την αποζημίωση των κτηνοτρόφων των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου και Ροδόπης, για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου λόγω της ευλογιάς, θα πραγματοποιηθεί χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Το παραπάνω αποτελεί ένα ελάχιστο μέτρο στήριξης των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας, οι οποίοι πλήττονται ακόμα. Αυτή η ουσιαστική μεν, καθυστερημένη δε στήριξη των κτηνοτρόφων απήλθε έπειτα από τη κατάθεση πλαισίου προτάσεων από την ΠΕ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το Υπουργείο μετά από αυτό προχωρά στην καταβολή αποζημιώσεων για την ευλογιά σε όλους τους δικαιούχους ανεξαιρέτους σε Ροδόπη και Έβρο.
Σε σχετική ανακοίνωση του περιφερειάρχη, κ. Χριστόδουλου Τοψίδη, αναφέρεται πως επίκειται να οριστεί η μη υποχρεωτική προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την καταβολή των αποζημιώσεων για τους πληττόμενους κτηνοτρόφους και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η συγκεκριμένη απόφαση εντάσσεται στα μέτρα στήριξης που έλαβε η Κυβέρνηση έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές και αποτελεί μία ανακούφιση για τους κτηνοτρόφους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ζημιές που προκάλεσε η ευλογιά, να αποτραπεί η εγκατάλειψη του κτηνοτροφικού επαγγέλματος και οι κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν πολλαπλασιαστικές συνέπειες στην ύπαιθρο. Μέχρι τώρα έχουν θανατωθεί συνολικά 43.000 αιγοπρόβατα από την νόσο της ευλογιάς, δηλαδή 3.000 θάνατοι μέσα σε μια βδομάδα, με τις περισσότερες εστίες να βρίσκονται στον Έβρο και την Ροδόπη, γεγονός που καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης.
Παρόλα αυτά, η έλλειψη επαρκούς αριθμού κτηνιάτρων στην Περιφέρεια έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, με την έξαρση της νόσου στις περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να αποτελεί σοβαρή απειλή για την τοπική κτηνοτροφία, έναν από τους βασικούς πυλώνες της αγροτικής οικονομίας της περιοχής.
Σύμφωνα με τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, όπως ορίζονται από τον Ν. 3852/2010 και άλλες σχετικές διατάξεις:
- Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για την έρευνα και μελέτη κάθε θέματος που σχετίζεται με την υγιεινή κατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και την προστασία της υγείας των ζώων.
- Έχει αρμοδιότητα στον συντονισμό και την εποπτεία της εφαρμογής των προγραμμάτων υγείας ζώων.
- Είναι υπεύθυνη για τη μέριμνα για την επιζωοτιολογική διερεύνηση των νοσημάτων των ζώων, καθώς και για τη λήψη αναγκαίων μέτρων για την αποτροπή της μετάδοσής τους.
- Οφείλει να διενεργεί ελέγχους στις εγκαταστάσεις παραγωγής ζωοτροφών και στην διακίνηση και διάθεση των κτηνοτροφικών φαρμάκων, καθώς και να διασφαλίζει την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.
Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι αρκετοί κτηνοτρόφοι ήρθαν αντιμέτωποι με την καταστροφή της περιουσίας τους και το μέγεθος της αποζημίωσης, αν και ανάλογο των απωλειών, δύσκολα θα μπορέσει να κρατήσει τους ανθρώπους σε αυτό το επάγγελμα, ειδικά τους γηραιότερους. Μέχρι στιγμής, το υπουργείο δεν έχει αποσαφηνίσει ποιοι και πόσοι ακριβώς είναι οι δικαιούχοι, σε αυτό το πρώτο κύμα αποζημιώσεων. Ωστόσο το συνολικό κόστος που προκάλεσε το νόσημα, μαζί με τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, θα μπορέσει υπολογιστεί όταν ο κύκλος των επιζωοτιών κλείσει.