Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Θωρακισμένη η κτηνοτροφία, όσο κρατάει το έθιμο της κουράς προβάτων και ανταμώνουν οι κουρευτάδες

Η φράση «τα πολλά χέρια είναι ευλογημένα», αποκτά κυριολεκτικά περιεχόμενο στην διαδικασία της κουράς των προβάτων, που είθισται να γίνεται στα τέλη της άνοιξης για να «ξαλαφρώσουν» τα ζώα από το τρίχωμα τους και να μην υποφέρουν από την καλοκαιρινή ζέστη.

της Μαρίας Γιουρουκέλη

Μιας δουλειάς που μπορεί να φαίνεται δύσκολη, όταν όμως γίνεται με την βοήθεια των συγχωριανών και φίλων μετατρέπεται σε γιορτή και ευκαιρία για σύσφιξη των σχέσεων και της αλληλεγγύης για την κτηνοτροφική κοινότητα.

Η Αgrenda, βρέθηκε για μία ακόμη χρονιά στο φιλόξενο αγρόκτημα του πολυδραστήριου πρόεδρου της ΕΘΕΑΣ και του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλου Σατολιά, στη Σκοτάνη Καλαβρύτων, καταγράφοντας το συναρπαστικό αυτό δρώμενο που αποτελεί κυριολεκτικά θεσμό. Εξάλλου, δεν είναι μόνο η διαδικασία του κουρέματος των προβάτων, αυτό το…αντάμωμα δίνει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν τους προβληματισμούς τους για τα τεκταινόμενα στο επάγγελμα τους.

Από πολύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου της 31η Μαΐου, είχαν μαζευτεί στην καλοκουρδισμένη κτηνοτροφική μονάδα Σατολιά που αποτελείται από περίπου 350 πρόβατα, οι «κουρευτάδες», ενώ παραδίπλα σιγομαγειρεύονταν στο καζάνι, που είχε στηθεί αχάραγα από την κυρά Τασία – μητέρα του Παύλου Σατολιά – η καθιερωμένη βραστή προβατίνα. Ένα κυριολεκτικά, λαχταριστό έδεσμα.

Νωρίς το μεσημέρι η διαδικασία του κουρέματος των προβάτων είχε τελειώσει, χάριν βέβαια των μηχανών αλλά και της νέας γενιάς που ανέλαβε δράση, ενώ αμέσως μετά περίμενε τους κουρευτές και τους υπόλοιπους καλεσμένους ένα πλούσιο γεύμα που είχε προετοιμαστεί υπό την «μπαγκέτα» της Βούλας, της συζύγου του Παύλου Σατολιά. Ψητά, πίτες, σουφλέ ζυμαρικών, ζυμωτό ψωμί, σαλάτες, κρασί, τσίπουρο, τυριά  και χειροποίητα γλυκά είχαν γεμίσει τα τραπέζια που είχαν στηθεί, με το φαγοπότι να κλείνει την όμορφη αυτή γιορτή και τους φιλόξενους οικοδεσπότες να ανανεώνουν το ραντεβού για «κούρο» για τον επόμενο χρόνο.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος την Κυριακή 1 Ιουνίου 2025 ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) στέκεται στη σημασία του «λευκού» χρυσού...

REPORTS

Στα 15,856 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών της ΑΜΦΙΓΑΛ για το 2024, νούμερο υπερδιπλάσιο των επιδόσεων του 2023, το οποίο είχε φτάσει στα...

REPORTS

Σε φάση μεγάλων ανακατατάξεων έχει εισέλθει τον τελευταίο καιρό ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας στη χώρα με το στοίχημα βέβαια να παραμένει ανοιχτό, καθώς η...

REPORTS

Ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας, έχοντας προσφέρει πολλά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου για χρόνια, σήμερα δείχνει να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Με δεδομένο ωστόσο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...