της Μαρίας Γιουρουκέλη
Μιας δουλειάς που μπορεί να φαίνεται δύσκολη, όταν όμως γίνεται με την βοήθεια των συγχωριανών και φίλων μετατρέπεται σε γιορτή και ευκαιρία για σύσφιξη των σχέσεων και της αλληλεγγύης για την κτηνοτροφική κοινότητα.
Η Αgrenda, βρέθηκε για μία ακόμη χρονιά στο φιλόξενο αγρόκτημα του πολυδραστήριου πρόεδρου της ΕΘΕΑΣ και του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλου Σατολιά, στη Σκοτάνη Καλαβρύτων, καταγράφοντας το συναρπαστικό αυτό δρώμενο που αποτελεί κυριολεκτικά θεσμό. Εξάλλου, δεν είναι μόνο η διαδικασία του κουρέματος των προβάτων, αυτό το…αντάμωμα δίνει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν τους προβληματισμούς τους για τα τεκταινόμενα στο επάγγελμα τους.
Από πολύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου της 31η Μαΐου, είχαν μαζευτεί στην καλοκουρδισμένη κτηνοτροφική μονάδα Σατολιά που αποτελείται από περίπου 350 πρόβατα, οι «κουρευτάδες», ενώ παραδίπλα σιγομαγειρεύονταν στο καζάνι, που είχε στηθεί αχάραγα από την κυρά Τασία – μητέρα του Παύλου Σατολιά – η καθιερωμένη βραστή προβατίνα. Ένα κυριολεκτικά, λαχταριστό έδεσμα.
Νωρίς το μεσημέρι η διαδικασία του κουρέματος των προβάτων είχε τελειώσει, χάριν βέβαια των μηχανών αλλά και της νέας γενιάς που ανέλαβε δράση, ενώ αμέσως μετά περίμενε τους κουρευτές και τους υπόλοιπους καλεσμένους ένα πλούσιο γεύμα που είχε προετοιμαστεί υπό την «μπαγκέτα» της Βούλας, της συζύγου του Παύλου Σατολιά. Ψητά, πίτες, σουφλέ ζυμαρικών, ζυμωτό ψωμί, σαλάτες, κρασί, τσίπουρο, τυριά και χειροποίητα γλυκά είχαν γεμίσει τα τραπέζια που είχαν στηθεί, με το φαγοπότι να κλείνει την όμορφη αυτή γιορτή και τους φιλόξενους οικοδεσπότες να ανανεώνουν το ραντεβού για «κούρο» για τον επόμενο χρόνο.