Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Aποδίδει η «μεταμόρφωση» του κτηνοτρόφου σ΄ έναν τυροκόμο

Προστιθέμενη αξία και αισθητή μείωση του επιχειρηματικού ρίσκου προσφέρει η οικοτεχνική τυροκόμηση στον επαγγελματία κτηνοτρόφο, σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν σε πρόσφατη διαδικτυακή ημερίδα σε προβατοτρόφους της Λήμνου από το τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας της Φλώρινας, για την ίδρυση, λειτουργία και ανάπτυξη οικοτεχνικού τυροκομείου στις προβατοτροφικές τους μονάδες.

Την παρουσίαση του θέματος «Ζωοτεχνική συμβουλευτική για την ίδρυση, λειτουργία και ανάπτυξη οικοτεχνικού τυροκομείου σε προβατοτροφικές μονάδες», στο πλαίσιο του έργου «Terra Greaca Small farm to Market», επιμελήθηκε και πραγματοποίησε ο Δημήτρης Ρουκάς M.Sc., Τεχ. Γεωπόνος, υποψήφιος διδάκτορας στην επιστήμη της «Ζωοτεχνίας» στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και επιστημονικός συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Η ημερίδα είχε ως σκοπό να ενημερώσει όσους ενδιαφέρονται ή συνδέονται με τον κλάδο της ζωικής παραγωγής (προβατοτρόφοι, σύμβουλοι, επιστήμονες Ζωικής Παραγωγής, κτηνίατροι παραγωγικών ζώων κ.τ.λ.) για τη δυνατότητα που προσφέρει η οικοτεχνική τυροκόμηση στον επαγγελματία κτηνοτρόφο, ιδρύοντας ένα οικοτεχνικό τυροκομείο. Όπως εξηγήθηκε, η δημιουργία του μπορεί να γίνει σ’ ένα πολύ μικρό μέρος στο χώρο της εκμετάλλευσής του, μετατρέποντάς το σε μια μικρή μεταποιητική μονάδα ιδιοπαραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Η «μεταμόρφωση του κτηνοτρόφου σ΄ έναν τυροκόμο», δίνει προστιθέμενη αξία στην κτηνοτροφική του παραγωγή, μειώνοντας παράλληλα το επιχειρηματικό ρίσκο.

Στην παρουσίαση έγινε αναφορά στα βήματα που θα πρέπει να ακολουθεί ο επαγγελματίας κτηνοτρόφος για να ιδρύσει και να αναπτύξει, στην κτηνοτροφική του εκμετάλλευση, μικρής κλίμακας παραδοσιακό τυροκομείο, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο και τις σύγχρονες υγειονομικές απαιτήσεις. Καθώς το οικοτεχνικό τυροκομείο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και η λειτουργία του εξαρτάται άμεσα από την παραγωγικότητά της, αναλύθηκαν οι ζωοτεχνικές μεταβλητές και παράμετροι που επηρεάζουν την παραγωγικότητα του οικοτεχνικού τυροκομείου. Επίσης έγινε αναλυτική αναφορά στα διαθρωτικά χαρακτηριστικά της εκτροφής των ζώων, μιας και αυτή αντικατοπτρίζεται στα ιδιοπαραγώμενα γαλακτοκομικά προϊόντα της οικοτεχνικής τυροκόμησης. Ακόμη παρουσιάστηκαν τα διαθρωτικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τη λειτουργία του οικοτεχνικού τυροκομείου και επιδρούν στην παραγωγή και την προώθηση των προϊόντων του. Αναλύθηκαν οι παράμετροι τις οποίες οφείλουν να προσέξουν οι κτηνοτρόφοι ώστε να δημιουργήσουν μια βίωση οικοτεχνική μονάδα περνώντας από την κτηνοτροφική παραγωγή σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο του τρόπου ζωής τους.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το 7ο τεύχος του Τυροκόμου

 

Στο τέλος της διάλεξης πραγματοποιήθηκε διάλογος με τους ενδιαφερόμενους, τεθήκαν ερωτήματα, δόθηκαν απαντήσεις και μέσα από την καταρτισμένη παρουσίαση έγινε άρση πολλών προβληματισμών ως προς το εγχείρημα της οικοτεχνικής τυροκόμησης.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προώθησης των οικοτεχνικών τυροκομείων στη Λήμνο και της συμβουλευτικής υποστήριξης προς τους κτηνοτρόφους του νησιού. Το εγχείρημα είναι μέρος της δράσης για τη δυνατότητα, ίδρυσης, λειτουργίας και ανάπτυξης οικοτεχνικών μονάδων, του προγράμματος «Terra Graeca Small Farm to Market». Στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση των παραγωγών και η δημιουργία ευκαιριών για τους νέους. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Αν με ρωτούσες πώς μεγάλωσα, θα σου έλεγα… «με ψωμί και τυρί». Δίνει κι αυτό μια διάσταση των τυριών στην ανθρώπινη διατροφή, στο πέρασμα...

REPORTS

Μετά τη Ρουµανία και τη Βουλγαρία, η Κύπρος γίνεται η τρίτη χώρα που η «Ελληνικά Γαλακτοκοµεία» αποκτά παραγωγική µονάδα.

REPORTS

Ο συνδυασμός ενός καλού κρασιού με το κατάλληλο τυρί είναι μια συνήθεια που δεν γνωρίζει σύνορα, και για αυτό έχει την τιμητική της, με...

REPORTS

Η ΗΠΕΙΡΟΣ Βιολογική Φέτα ΠΟΠ έλαβε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το χρυσό βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Monde Selection Quality Awards, αλλά και την σπουδαία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...