συνέντευξη στον Γιάννη Πανάγο
Τι σχεδιάζετε ως πρόεδρος της Εθνικής ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Φέτας;
Πιστεύω ακράδαντα ότι κάθε φορέας που ιδρύεται, θα πρέπει να έχει έδρα, υπόσταση και όραµα. Έτσι και η Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Φέτας θα πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία και ουσιαστικό ρόλο. Για αυτό προχωράµε στη δηµιουργία µόνιµης έδρας στη Λάρισα, η οποία θα αποτελέσει το «ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ». Εκεί θα µπορούν να συναντώνται κτηνοτρόφοι και τυροκόµοι, να συζητούν και να βρίσκουν λύσεις στα ζητήµατα που τους απασχολούν. Παράλληλα, στόχος µας είναι η Οργάνωση να εξελιχθεί σε φορέα που θα ελέγχει και θα προστατεύει το προϊόν µας σε παγκόσµια κλίµακα, διασφαλίζοντας την ποιότητα και την αυθεντικότητα της φέτας.
Πώς θα περιφρουρήσετε την ταυτότητα της Φέτας ως Προϊόντος Ονοµασίας Προέλευσης;
Η προστασία της ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ ως εθνικό προϊόν είναι αδιαπραγµάτευτη. Βασιζόµαστε στον αυτοέλεγχο των µελών µας, κτηνοτρόφων και τυροκόµων. Στο κοµµάτι της κτηνοτροφίας θα συνεργαστούµε στενά µε τον ΕΛΓΟ-∆ΗΜΗΤΡΑ για τον αυστηρό έλεγχο του γάλακτος. Όσον αφορά το τελικό προϊόν , που βρίσκεται ήδη σε πολλές χώρες του κόσµου, θα συνεργαστούµε µε εξειδικευµένες εταιρείες πιστοποίησης και ελέγχου, όπως συµβαίνει ήδη µε προϊόντα ΠΟΠ άλλων χωρών, π.χ. το χαλούµι στην Κύπρο, ώστε να πραγµατοποιούνται δειγµατοληψίες και να ενηµερώνεται η ∆ιεπαγγελµατική για τυχόν αποκλίσεις. Στόχος µας είναι να µην επιτρέψουµε καµία παραβίαση της ταυτότητας της ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ.
Αρκεί το γάλα που παράγεται στην Ελλάδα για να καλύψει η ζήτηση για Φέτα;
Η Ελλάδα παράγει περίπου 750.000 τόνους πρόβειο γάλα ετησίως, το οποίο κατευθύνεται κυρίως στην παραγωγή ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ και άλλων σκληρών τυριών. Θεωρητικά, αν όλο το γάλα πήγαινε στη ΦΕΤΑ, θα µπορούσαµε να παράγουµε περίπου 200.000 τόνους προϊόντος. Παρά τις δυσκολίες, όπως η θανάτωση προβάτων λόγω ευλογιάς, η παραγωγή γάλακτος παραµένει αυξητική χάρη στη βελτίωση των µονάδων και την τεχνολογική αναβάθµιση. Αυτό δείχνει ότι η επάρκεια είναι εφικτή, αρκεί να συνεχίσουµε να στηρίζουµε τους παραγωγούς.
Ποια µέτρα θα πρέπει να ληφθούν για τους προβατοτρόφους που πλήττονται από την ευλογιά;
Τα τελευταία χρόνια η χώρα µας δοκιµάζεται από σοβαρές ζωονόσους, όπως ο καταρροϊκός πυρετός, η πανώλη και τώρα η ευλογιά. Είναι απαραίτητο τα µέτρα βιοασφάλειας που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρµόζονται απαρέγκλιτα, κάτι που µέχρι σήµερα δεν συνέβαινε πάντα. Για την ευλογιά ειδικότερα, το θέµα του εµβολιασµού θα πρέπει να απαντηθεί αποκλειστικά από την επιστηµονική κοινότητα, η οποία πρέπει να δώσει ξεκάθαρες οδηγίες ώστε να προστατευθεί το ζωικό κεφάλαιο. Παράλληλα, η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε άµεσες αποζηµιώσεις των πληγέντων παραγωγών και να στηρίξει την επανεκκίνηση των µονάδων. Η προστασία των ζώων είναι κρίσιµη για τη βιωσιµότητα της ελληνικής προβατοτροφίας και, κατ’ επέκταση, για την παραγωγή φέτας.
Ποιο βλέπετε να είναι το µοντέλο ανάπτυξης της προβατοτροφίας στην Ελλάδα;
Όπως αναφέρθηκε και στην ηµερίδα του «Αγρότη της Χρονιάς», η ανάπτυξη της προβατοτροφίας πρέπει να στηριχθεί σε ανθρώπους που γνωρίζουν τον κλάδο και έχουν εµπειρία. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η στήριξη από τον κρατικό µηχανισµό µέσω στοχευµένων προγραµµάτων για εκσυγχρονισµό υποδοµών (κτίρια, συστήµατα αρµέξεως, αυτοµατοποιηµένες ταινίες µεταφοράς ζωοτροφών), τεχνολογικό εξοπλισµό για προγραµµατισµό και έλεγχο αποδόσεων γάλακτος, καθώς και βελτίωση ζωοτροφών και διατροφής ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Το µοντέλο που οραµατιζόµαστε είναι βιώσιµο, καινοτόµο και ανταγωνιστικό, µε στόχο να ενισχύσει την ποιότητα και να διασφαλίσει το µέλλον της ελληνικής φέτας.
Βιογραφικό
Ο Μιχάλης Σαράντης γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 7 Μαρτίου 1961 και το 1979 αποφοίτησε από το 1ο Γυµνάσιο-Λύκειο Τρικάλων. Μαζί µε τον αδερφό του ∆ηµήτρη, εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του Στέργιου µαθαίνοντας την τέχνη της τυροκοµίας και την προώθηση των τυροκοµικών προϊόντων ανά την επικράτεια. Τα δύο αδέρφια άρχισαν από κοινού να χτίζουν µια νέα τυροκοµική µονάδα η οποία εξελίχτηκε στον σηµερινό Όµιλο «Ελληνικά Γαλακτοκοµεία Α.Ε» που έχει ηγετική θέση στον κλάδο. Μία από τις µεγαλύτερες εξαγορές του οµίλου είναι η απόκτηση της ηπειρώτικης γαλακτοβιοµηχανίας «∆ωδώνη». Το 2024 και µετά από 40 χρόνια, τα αδέρφια ∆ηµήτρης και Μιχάλης Σαράντης παρέδωσαν τη διοίκηση της Ελληνικά Γαλακτοκοµεία στη νεότερη γενιά, η οποία πλέον έχει πλήρη ευθύνη του Οµίλου. Από τον Οκτώβριο του 2025 είναι πρόεδρος της Εθνικής ∆ιεπαγγελµατικής Φέτας. Είναι παντρεµένος και έχει τρία παιδιά.






























