Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Από το Βέλγιο και όχι την Ολλανδία το καλύτερο τυρί τύπου gouda στον κόσμο

Το καλύτερο τυρί gouda στον κόσμο δεν παράγεται στο Χάουντα της Ολλανδίας, αλλά στο Βέλγιο, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή του διεθνούς διαγωνισμού Concours International de Lyon.

Πιο συγκεκριμένα, η οικογένεια Deweer της τυροκομικής φάρμας Groendal στο Roeselare του Βελγίου κέρδισε χρυσά μετάλλια για τα τυριά Ancienne Belgique και Vieux Roulerse, αμφότερα τύπου Gouda.

Αν και το «Gouda Ολλανδίας» είναι προϊόν προστατευόμενο από την ΕΕ και πρέπει να παράγεται εγχώρια από τοπικό γάλα, άλλες χώρες μπορούν επίσης να παράγουν τυριά τύπου Gouda.

«Το όνομα Goudse αντανακλά καλά την Ολλανδία και είναι καλό που το βραβείο δεν πήγε για άλλη μια φορά σε τυρί παρμεζάνα», δήλωσε ο Carl-Victor Deweer στην εφημερίδα Telegraaf.

Το Ancienne Belgique ξεχώρισε στο διαγωνισμό ανάμεσα σε 2.200 τυριά από 23 χώρες και έλαβε τη μέγιστη βαθμολογία 100 για τη γεύση, την υφή, την ισορροπία, την ένταση και το άρωμα του.

«Το μυστικό μας είναι ότι, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, τα σκληρά τυριά μας λιώνουν στο στόμα. Είναι ένας συνδυασμός των γειτονικών χωρών παραγωγής τυριών: η σκληρότητα των ολλανδικών τυριών και η πικάντικη γεύση των γαλλικών μαλακών τυριών, και αυτό είναι που αρέσει στον κόσμο», δήλωσε.

Τα χρυσά μετάλλια ήταν πολύ ευπρόσδεκτα, είπε ο Deweer, αλλά η πραγματική τους φήμη οφείλεται στο γεγονός ότι η Αμερικανίδα αστροναύτης Shannon Walker επέλεξε ένα τυρί Groendal για να το πάρει μαζί της στο διάστημα, όχι μία, αλλά δύο φορές.

Πληροφορίες από dutchnews.nl

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η ευρωπαϊκή παραγωγή γάλακτος μπορεί να πέσει κατά 5% στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας λόγω των περιορισμών που βάζει στους παραγωγούς η περιβαλλοντική νομοθεσία...

REPORTS

Τα 23,348 δισ. ευρώ υπολογίζεται να φτάσει η αξία της αγοράς τυροκομικών σνακ έως και το 2035, ακολουθώντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να σημειώσει σταθερή ανάπτυξη κατά την επόμενη δεκαετία, και να φτάσει σε αξία τα 687 δισ. ευρώ σύμφωνα...

REPORTS

Μικρή αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος ύψους 1,4% προβλέπει ο FAO για το 2025, με την ανάπτυξη να ωθούν κατά κύριο λόγο η Ασία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...