Πιο συγκεκριμένα, η οικογένεια Deweer της τυροκομικής φάρμας Groendal στο Roeselare του Βελγίου κέρδισε χρυσά μετάλλια για τα τυριά Ancienne Belgique και Vieux Roulerse, αμφότερα τύπου Gouda.
Αν και το «Gouda Ολλανδίας» είναι προϊόν προστατευόμενο από την ΕΕ και πρέπει να παράγεται εγχώρια από τοπικό γάλα, άλλες χώρες μπορούν επίσης να παράγουν τυριά τύπου Gouda.
«Το όνομα Goudse αντανακλά καλά την Ολλανδία και είναι καλό που το βραβείο δεν πήγε για άλλη μια φορά σε τυρί παρμεζάνα», δήλωσε ο Carl-Victor Deweer στην εφημερίδα Telegraaf.
Το Ancienne Belgique ξεχώρισε στο διαγωνισμό ανάμεσα σε 2.200 τυριά από 23 χώρες και έλαβε τη μέγιστη βαθμολογία 100 για τη γεύση, την υφή, την ισορροπία, την ένταση και το άρωμα του.
«Το μυστικό μας είναι ότι, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, τα σκληρά τυριά μας λιώνουν στο στόμα. Είναι ένας συνδυασμός των γειτονικών χωρών παραγωγής τυριών: η σκληρότητα των ολλανδικών τυριών και η πικάντικη γεύση των γαλλικών μαλακών τυριών, και αυτό είναι που αρέσει στον κόσμο», δήλωσε.
Τα χρυσά μετάλλια ήταν πολύ ευπρόσδεκτα, είπε ο Deweer, αλλά η πραγματική τους φήμη οφείλεται στο γεγονός ότι η Αμερικανίδα αστροναύτης Shannon Walker επέλεξε ένα τυρί Groendal για να το πάρει μαζί της στο διάστημα, όχι μία, αλλά δύο φορές.
Πληροφορίες από dutchnews.nl






























