Έχοντας κατά νου λοιπόν την αγάπη αυτή, το γαλλικό thelocal.fr κατέγραψε μερικούς αριθμούς που αποτυπώνουν συνοπτικά την σημασία του fromage (=τυρί) για την καθημερινότητα της Γαλλίας.
246
Ο Σαρλ ντε Γκολ έθεσε κάποτε ένα ρητορικό ερώτημα για τη διακυβέρνηση της Γαλλίας: «Πώς μπορεί κανείς να κυβερνήσει μια χώρα με 246 ποικιλίες τυριών;»
Οι αριθμοί του βέβαια ήταν λάθος. Η γαλλική τυροκομία παρασκευάζει περίπου 1.000 ποικιλίες τυριών – και ορισμένοι εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να ανέλθει σε 1.600 στο μέλλον.
8
Ο αριθμός των «οικογενειών» τυριών στη Γαλλία. Ένας καλός δίσκος στη Γαλλία θεωρείται γενικά ότι αποτελείται από τουλάχιστον τρεις «οικογένειες» – ένα μαλακό τυρί, ένα σκληρό τυρί και ένα μπλε ή ένα κατσικίσιο τυρί. Να θυμάστε, επίσης αν βρεθείτε σε τραπέζι με Γάλλους, ότι μονός αριθμός τυριών σε μια πιατέλα είναι καλύτερος από έναν ζυγό αριθμό, σύμφωνα με τους εθιμολόγους.
2.5
Περίπου σε τόσα χρόνια θα σας έπαιρνε να δοκιμάσετε όλα τα τυριά που παρασκευάζονται τυπικά στη Γαλλία, αν δοκιμάζατε μια νέα ποικιλία κάθε μέρα. Στόχος ζωής για κάποιους.
95
Το ποσοστό των Γάλλων που δηλώνουν περήφανα ότι καταναλώνουν τυρί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ξοδεύοντας το 7% του εβδομαδιαίου μπάτζετ τους για τρόφιμα σε αυτό.
40
Επίσημα, τα δύο πέμπτα των Γάλλων λένε ότι τρώνε τυρί κάθε μέρα. Ανεπίσημα, μάλλον περισσότεροι.
57
Η ποσότητα τυριού που παράγεται (σε κιλά) στη Γαλλία κάθε δευτερόλεπτο, σύμφωνα με αυτόν τον ιστότοπο, ο οποίος διαθέτει κανονικό μετρητή για να σας δείξει τα μεγέθη σε πραγματικό χρόνο. Υπολογίζεται ότι 1,8 εκατομμύρια τόνοι τυριού παράγονται στη Γαλλία κάθε χρόνο.
27
Οι Γάλλοι καταναλώνουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 27 κιλών τυριού κατά κεφαλήν ετησίως.
3
Τα τρία πιο δημοφιλή τυριά στη Γαλλία, με βάση τις πωλήσεις, είναι το Emmental, το Camembert και το Raclette – και ακολουθούν η μοτσαρέλα, το κατσικίσιο τυρί, το Comté και το Coulommiers.
63
Περίπου 63 κωδικοί τυριών έχουν υπαχθεί σε καθεστώς Appellation d’Origine Contrôlée, το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να παραχθούν μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή ανεξάρτητα ποιοτικών χαρακτηριστικών.
1
Η Γαλλία διαθέτει -ή τουλάχιστον σύντομα θα διαθέτει- ειδικό μουσείο για το τυρί.