Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

H αληθινή αγάπη των Γάλλων για το Fromage μεταφρασμένη σε αριθμούς

Journée nationale du fromage, ή αλλιώς Εθνική Ημέρα Αφιερωμένη στο Τυρί αποτελεί η 27η Μαρτίου για τους Γάλλους. Η αγάπη τους για την τυροκομία είναι τέτοια που ξεπερνά πολλές φορές τα όρια της λογικής. Είναι κομμάτι πλέον της ταυτότητάς τους.

Έχοντας κατά νου λοιπόν την αγάπη αυτή, το γαλλικό thelocal.fr κατέγραψε μερικούς αριθμούς που αποτυπώνουν συνοπτικά την σημασία του fromage (=τυρί) για την καθημερινότητα της Γαλλίας.

246

Ο Σαρλ ντε Γκολ έθεσε κάποτε ένα ρητορικό ερώτημα για τη διακυβέρνηση της Γαλλίας: «Πώς μπορεί κανείς να κυβερνήσει μια χώρα με 246 ποικιλίες τυριών;»

Οι αριθμοί του βέβαια ήταν λάθος. Η γαλλική τυροκομία παρασκευάζει περίπου 1.000 ποικιλίες τυριών – και ορισμένοι εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να ανέλθει σε 1.600 στο μέλλον.

8

Ο αριθμός των «οικογενειών» τυριών στη Γαλλία. Ένας καλός δίσκος στη Γαλλία θεωρείται γενικά ότι αποτελείται από τουλάχιστον τρεις «οικογένειες» – ένα μαλακό τυρί, ένα σκληρό τυρί και ένα μπλε ή ένα κατσικίσιο τυρί. Να θυμάστε, επίσης αν βρεθείτε σε τραπέζι με Γάλλους, ότι μονός αριθμός τυριών σε μια πιατέλα είναι καλύτερος από έναν ζυγό αριθμό, σύμφωνα με τους εθιμολόγους.

2.5

Περίπου σε τόσα χρόνια θα σας έπαιρνε να δοκιμάσετε όλα τα τυριά που παρασκευάζονται τυπικά στη Γαλλία, αν δοκιμάζατε μια νέα ποικιλία κάθε μέρα. Στόχος ζωής για κάποιους.

95

Το ποσοστό των Γάλλων που δηλώνουν περήφανα ότι καταναλώνουν τυρί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ξοδεύοντας το 7% του εβδομαδιαίου μπάτζετ τους για τρόφιμα σε αυτό.

40

Επίσημα, τα δύο πέμπτα των Γάλλων λένε ότι τρώνε τυρί κάθε μέρα. Ανεπίσημα, μάλλον περισσότεροι.

57

Η ποσότητα τυριού που παράγεται (σε κιλά) στη Γαλλία κάθε δευτερόλεπτο, σύμφωνα με αυτόν τον ιστότοπο, ο οποίος διαθέτει κανονικό μετρητή για να σας δείξει τα μεγέθη σε πραγματικό χρόνο. Υπολογίζεται ότι 1,8 εκατομμύρια τόνοι τυριού παράγονται στη Γαλλία κάθε χρόνο.

27

Οι Γάλλοι καταναλώνουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 27 κιλών τυριού κατά κεφαλήν ετησίως.

3

Τα τρία πιο δημοφιλή τυριά στη Γαλλία, με βάση τις πωλήσεις, είναι το Emmental, το Camembert και το Raclette – και ακολουθούν η μοτσαρέλα, το κατσικίσιο τυρί, το Comté και το Coulommiers.

63

Περίπου 63 κωδικοί τυριών έχουν υπαχθεί σε καθεστώς Appellation d’Origine Contrôlée, το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να παραχθούν μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή ανεξάρτητα ποιοτικών χαρακτηριστικών.

1

Η Γαλλία διαθέτει -ή τουλάχιστον σύντομα θα διαθέτει- ειδικό μουσείο για το τυρί.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το 7ο τεύχος του Τυροκόμου

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Πιστός στην απόφαση του να προχωρήσει στην αποεπένδυση παγκόσμιων εμπορικών σημάτων του παρέμεινε ο συνεταιριστικός κολοσσός της Νέας Ζηλανδίας, Fonterra, θέτοντας ως προτεραιότητα της...

REPORTS

«Καράβι που βουλιάζει» φαντάζει η αγορά βρεφικού γάλακτος στην Κίνα, με τους εγχώριους, αλλά και τους διεθνείς παραγωγούς να στρέφονται προς προϊόντα που προορίζονται...

REPORTS

Ο κτηνοτροφικός συνεταιρισμός Eko-Süd (Eco-Milk) στο Αζερμπαϊτζάν τιμά τις νομαδικές ρίζες και ανοίγει νέους δρόμους στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων

REPORTS

Στην παραγωγή ενός τυριού τύπου φέτας ποντάρει η Lactalis USA, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μια επένδυση ύψους 55 εκατ. δολαρίων για...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...