Μοναδικά κίτρινα σκληρά τυριά και τύπου φέτας, παρασκευασμένα με γάλατα από αυτόχθονες φυλές προβάτων, όπως το Καλαρύτικο και το Καραμάνικο Κατσικάς, από κοπάδια μετακινούμενων κτηνοτρόφων, σε συνδυασμό και με άλλα τοπικά προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα, θα μπορούν να απολαύσουν προσεχώς οι γαστρονομικοί επισκέπτες της Ηπείρου και του Αργυρόκαστρου στη Νότιο Αλβανία.
Ακολουθώντας τα φημισμένα παραδείγματα του «Route Des Fromages» στη Γαλλία και, του «Hum Passion Tour» στην Ισπανία, φορείς από την Ελλάδα και την Αλβανία (Πανεπιστήμια Ιωαννίνων – Αργυρόκαστρου, Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και πολιτιστική οργάνωση Argjiro), μέσω του προγράμματος Interreg, επιχειρούν να στήσουν το δικό τους «Δρόμο του Τυριού» και να καταστήσουν τη διασυνοριακή περιοχή ως τα… «τυροκομικά Ζαγοροχώρια».
Το εγχείρημα υλοποιείται μέσω του έργου «Cheese Cult» που αξιοποιεί τη διατροφική παράδοση και την τοπική παραγωγή τυριών, έχοντας ως βάση το ότι η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσα από την αύξηση της επισκεψιμότητας στη διασυνοριακή περιοχή.
«Αν θέλει να πάει κάποιος σε μια ορεινή τουριστική περιοχή, η πρώτη που θα διαλέξει είναι τα Ζαγοροχώρια. Μετά θα πάει στα υπόλοιπα. Το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και με τον Δρόμο του Τυριού. Να γίνει πρώτη επιλογή για τους γαστρονομικούς τουρίστες, ένα brand που εκτός από τη γαστρονομία θα συνδυάζει τον πολιτισμό, αλλά και τη συνθετότητα των τοπικών κοινωνιών», τόνισε ο καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Γιάννης Σκούφος σε διαδικτυακή ημερίδα παρουσίασης του έργου, την Πέμπτη 8 Ιουλίου.
Ο ίδιος σημείωσε πως καθοριστικής σημασίας παράμετρος για την επιτυχία του project είναι το να στηθεί ένα σύστημα παραγωγής αυτών των μοναδικών τυροκομικών προϊόντων, που θα έχει ως υπογραφή της προέλευσής του το μικροβίωμα του γάλακτος. «Όλα τα τυροκομικά προϊόντα έχουν μια υπογραφή. Με αυτή τη σταθερά μπορούμε να προχωρήσουμε σε προϊόντα μοναδικότητας. Φέτα Ηπείρου που να είναι το γάλα της από την Ήπειρο ή από τη φυλή του Καραμάνικου, και το ίδιο να γίνει για την ταυτοποίηση και άλλων τυριών όπως είναι η κεφαλογραβιέρα και άλλα», είπε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως αυτό είναι πλέον εφικτό με τις τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί.
Στην παρέμβασή του ο δρ Βάσιος Κώτσιος, από την ΚοινΣεπ «Κοινωνική Αλληλεγγύη», η οποία ανέλαβε να χαρτογραφήσει το δυναμικό που θα μπορούσε να πλαισιώσει το «Δρόμου του Τυριού», ανέφερε ότι έχουν δηλώσει συμμετοχή στο έργο 13 παραγωγοί, 15 τουριστικές υποδομές, 63 Μουσεία, 18 Γεφύρια, 60 πολιτιστικά και 71 περιβαλλοντικά σημεία.
Στην ανάγκη ανάπτυξης δεξιοτήτων στον αγροτουρισμό αναφέρθηκε ο δρ Τηλέμαχος Μπούρτζης της «Premium Consulting», ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ–Δήμητρα, Παναγιώτης Χατζηνικολάου στη μεγάλη σημασία που μπορεί να παίξει το «Cheese Cult», μέσα από την αύξηση της αξίας των προϊόντων της κτηνοτροφίας, στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και τη συγκράτηση των ανθρώπων αυτών στην ύπαιθρο.