Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μείωση 5% της παραγωγής γάλακτος στην ΕΕ εντός δεκαετίας βλέπει ερευνητής της RaboBank

Η ευρωπαϊκή παραγωγή γάλακτος μπορεί να πέσει κατά 5% στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας λόγω των περιορισμών που βάζει στους παραγωγούς η περιβαλλοντική νομοθεσία σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα γαλακτοκομικών για Ευρώπη και Αφρική της RaboBank, Tom Booijink.

Σύμφωνα με τον Booijink, οι παράγοντες  που θα επιφέρουν αυτή την αναμενόμενη μείωση της παραγωγής γάλακτος είναι πολλοί. Αφενός, οι ρυθμιστικές πιέσεις τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο, με έμφαση σε θέματα περιβάλλοντος και καλής διαβίωσης των ζώων, έχουν αυξήσει το κόστος συμμόρφωσης για τους αγρότες. Επιπλέον, οι δημογραφικές αλλαγές, που χαρακτηρίζονται από τη γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και την αποδημία από τις αγροτικές περιοχές, επιδεινώνουν την έλλειψη εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα.

Η κλιματική αλλαγή επίσης κατά τον Booijink περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη επιβάλλει πρόσθετη πίεση στα συστήματα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, μειώνοντας τη συνολική ανταγωνιστικότητα. Αυτές οι δυναμικές οδηγούν συλλογικά σε μείωση της διαθέσιμης ποσότητας γάλακτος για μεταποίηση στην περιοχή.

Η πτώση αναμένεται να σημειωθεί σε σημαντικές παραγωγικές χώρες, όπως η Δανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία. Ο Booijink δήλωσε ότι η μείωση των ποσοτήτων γάλακτος θα σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων θα μειωθούν επίσης, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις κατά 40-50%, αν και η ευρωπαϊκή ζήτηση αναμένεται να παραμείνει σχετικά σταθερή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Booijink επισημαίνει ότι οι εταιρείες του κλάδου πρέπει να προσαρμοστούν για να αντιμετωπίσουν την προβλεπόμενη μείωση. Οι στρατηγικές περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές για τη διασφάλιση της προσφοράς, καθώς και βελτιωμένες στρατηγικές προμήθειας γάλακτος που προσφέρουν καλύτερες συνθήκες για τους αγρότες. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν διαφανή τιμολόγηση του γάλακτος, μπόνους βάσει απόδοσης και χαμηλότερα εμπόδια για την ένταξη σε συνεταιρισμούς.

Η γεωγραφική διαφοροποίηση είναι μια άλλη προτεινόμενη προσέγγιση, με τις εταιρείες να ενθαρρύνονται να επεκτείνουν τη βάση των περιουσιακών τους στοιχείων σε περιοχές της ΕΕ με αναπτυξιακό δυναμικό ή να μειώσουν την εξάρτησή τους από την αγορά της Γηραιάς Ηπείρου προμηθεύοντας πρώτες ύλες γαλακτοκομικών προϊόντων από εγκαταστάσεις στο εξωτερικό.

Ενώ οι τοπικές δεξαμενές γάλακτος μειώνονται, η έγκαιρη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της προσφοράς και τη βελτιστοποίηση της χρήσης του γάλακτος θα θέσει τις εταιρείες σε καλύτερη θέση για να διατηρήσουν την παραγωγική τους ικανότητα και να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των πελατών, σύμφωνα με την έκθεση.

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα 23,348 δισ. ευρώ υπολογίζεται να φτάσει η αξία της αγοράς τυροκομικών σνακ έως και το 2035, ακολουθώντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να σημειώσει σταθερή ανάπτυξη κατά την επόμενη δεκαετία, και να φτάσει σε αξία τα 687 δισ. ευρώ σύμφωνα...

REPORTS

Μικρή αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος ύψους 1,4% προβλέπει ο FAO για το 2025, με την ανάπτυξη να ωθούν κατά κύριο λόγο η Ασία...

REPORTS

Παρασκευάζεται από γάλα ταράνδου, κατσίκας ή αγελάδας και, για να καταναλωθεί, τοποθετείται φρέσκο σε κυβάκια µέσα σε ζεστό καφέ. Ο λόγος για το «Kaffeost»,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...