Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

To στοίχημα της καθετοποίησης κερδίζει η «φάρμα Νότα» για το παραδοσιακό γιαούρτι

Χρειαζόμαστε περισσότερες μονάδες καθετοποίησης της πρωτογενούς παραγωγής δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην επίσκεψή του με τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Εύρυθμης Λειτουργίας Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος του δήμου Λαρισαίων κ. Βάϊο Κυριτσάκα.

«Η επίσκεψή μου στη “φάρμα Νότα” στην Τερψιθέα, επιβεβαίωσε την πεποίθησή μου ότι η καθετοποίηση της παραγωγής είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του τόπου μας, ώστε να καρπώνονται την υπεραξία των προϊόντων τους. Ο ρόλος της πολιτείας είναι κομβικός σε μια τέτοια προσπάθεια και γι’ αυτό απαιτείται συντονισμός, μακρόπνοες στρατηγικές και βελτίωση της χρηματοδότησης μέσω προγραμμάτων. Αυτός πιστεύω ότι είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να μεταβούμε από την επιδοτούμενη γεωργία στην σύγχρονη ανταγωνιστική αγροτική παραγωγή». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επίσκεψή του με τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Εύρυθμης Λειτουργίας Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος του δήμου Λαρισαίων κ. Βάϊο Κυριτσάκα, στην καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής γιαουρτιού «φάρμα Νότα» στην Τερψιθέα.

Κλειδιά η χρηματοδότηση και η πιστοποίηση

Ο Θεσσαλός πολιτικός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης η οποία επεξεργάζεται ιδιοπαραγόμενο φρέσκο γάλα και παράγει ποιοτικό γιαούρτι που πωλείται σε όλη τη χώρα. Όπως τονίστηκε από τον υπεύθυνο κ. Χρήστο Νότα η επιχείρηση είναι από τις ελάχιστες καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής παραδοσιακού γιαουρτιού από γάλα ιδιοπαραγωγής στη χώρα. Το γιαούρτι έχει λάβει διακρίσεις για τη γεύση και την ποιότητά του και στο εξωτερικό, όπου πωλείται σε μικρές προς το παρόν ποσότητες στην Γαλλία. Για να ολοκληρωθεί η άρτια μονάδα παρασκευής γιαουρτιού απαιτήθηκε χρόνος και χρηματοδότηση από προγράμματα του ΥπΑΑΤ, ενώ απαραίτητη ήταν και η πιστοποίηση κατά ISO, προκειμένου το τελικό προϊόν να μπορεί να καταστεί ανταγωνιστικό και να σταθεί με αξιώσεις στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Έμφαση σε ταυτότητα και ποιότητα πρώτης ύλης

Επιπροσθέτως τονίστηκε ότι για να έχει το παραδοσιακό γιαούρτι ουσιαστική προοπτική, κατέστη ξεκάθαρο από νωρίς ότι έπρεπε να δοθεί έμφαση στην δημιουργία μιας ισχυρής ταυτότητας. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ήταν απαραίτητο να βελτιωθεί και να σταθεροποιηθεί η ποιότητα της πρώτης ύλης, του γάλακτος, καθώς τα χαρακτηριστικά του επηρεάζουν το τελικό προϊόν. Απαιτήθηκαν εκτεταμένες προσπάθειες σε επίπεδο γενετικής βελτίωσης των ζώων και συνεχής εκσυγχρονισμός των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με προσήλωση στην υγιεινή και την διατροφή των ζώων. Οι κόποι απέδωσαν και το γάλα που παράγεται διακρίνεται για τα υψηλότατα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, γεγονός που συνεισφέρει δραστικά στην διάκριση του γιαουρτιού για την γεύση του, την ποιότητά του και εν τέλει για την ταυτότητά του.

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Κτηνοτρόφος, τυροκόμος, ακτιβιστής και πρωτοπόρος επιχειρηματίας, ο Γιάννης Σταθώρης χαράζει τον δικό του δρόμο και στην εγχώρια τυροκομία. Το μωβ διώροφο κτίριο με την...

REPORTS

Με υπερηφάνεια, η βιομηχανία γάλακτος ΟΜΗΡΟΣ εγκαινίασε το νέο σταθμό συλλογής γάλακτος στη Συδινή Ξάνθης, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα...

REPORTS

«Καράβι που βουλιάζει» φαντάζει η αγορά βρεφικού γάλακτος στην Κίνα, με τους εγχώριους, αλλά και τους διεθνείς παραγωγούς να στρέφονται προς προϊόντα που προορίζονται...

REPORTS

Η ιστορία του τυροκοµείου της οικογένειας Σιαφαρίκα, ξεκινά από το 1930. Αρχικά η συλλογή γάλακτος και η παραγωγή κασεριού γινόταν σε πέντε µικρές αλλά...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...