Η ονομασία γραβιέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επισήμανση τυριών εκτός της περιοχής Gruyère της Ελβετίας και της Γαλλίας, αποφάσισε το Τέταρτο Εφετείο των ΗΠΑ στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, επιβεβαιώνοντας την απόφαση του Γραφείου Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ (USPTO) ότι η γραβιέρα μπορεί να να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει το τυρί ανεξάρτητα από το πού παρασκευάστηκε.
«Το τυρί — ανεξάρτητα από τον τόπο παραγωγής του — φέρει ετικέτα και πωλείται ως γραβιέρα στην Αμερική εδώ και δεκαετίες», ανέφερε το δικαστήριο στην απόφασή του. «Οι καταναλωτές τυριού στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιλαμβάνονται το «gruyere»* ότι αναφέρεται σε ένα είδος τυριού, το οποίο καθιστά τον όρο γενικό», ανέφερε.
Η απόφαση θεωρείται ως νίκη για τους ομίλους γαλακτοκομικών των ΗΠΑ και άλλους παράγοντες της αμερικανικής βιομηχανίας. Η πρόεδρος του Συμβουλίου Εξαγωγών Γαλακτοκομικών των ΗΠΑ, Κρίστα Χάρντεν, χαρακτήρισε την απόφαση «εξαιρετικό αποτέλεσμα για τους παραγωγούς και τους αγρότες εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες», σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Το USPTO είχε απορρίψει αίτημα δύο κοινοπραξιών που εκπροσωπούσαν παραγωγούς τυριού από την Ελβετία και τη Γαλλία για μια ονομασία που θα περιόριζε τη χρήση της «γραβιέρας» στο τυρί από το ίδιο το Gruyère. Οι βιομηχανικοί όμιλοι κατέθεσαν μήνυση για αυτήν την απόρριψη και έχασαν πριν από 14 μήνες. Στην ετυμηγορία της Παρασκευής, 3 Mαρτίου 2023, το εφετείο επικύρωσε την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου.
Η ελβετική κοινοπραξία Interprofession du Gruyère και ο γαλλικός όμιλος Syndicat Interprofessionel du Gruyère δήλωσαν «απογοητευμένοι» με την απόφαση της Παρασκευής και θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να προστατεύσουν το όνομα, ανέφερε το Agence France-Presse, επικαλούμενο τον δικηγόρο των ομάδων.
«Πιστεύουμε ότι η πραγματική κατάσταση στην αγορά των ΗΠΑ είναι διαφορετική από αυτή που περιέγραψε το Εφετείο και θα συνεχίσουμε σθεναρά τις προσπάθειές μας για να προστατεύσουμε το σήμα πιστοποίησης προϊόντων ποιότητας Gruyère AOP στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο δικηγόρος Richard Lehv σε μήνυμά του.
*Το γκρουγιέρ (gruyère), ή γκρουέρα, είναι είδος ελβετικού κίτρινου σκληρού τυριού Π.Ο.Π. από αγελαδινό μη παστεριωμένο γάλα που παίρνει την ονομασία του από το ομώνυμο διαμέρισμα (Gruyère) του ελβετικού καντονιού του Φριμπούρ (Fribourg) στην Ελβετία, όπου και παράγεται. Το γαλλικό τυρί Le Brouère, που παράγεται στην κοντινή περιοχή των Βοσγίων ορέων (Vosges) της Γαλλίας, θεωρείται ποικιλία γκρουγιέρ.