Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ορόσημα ενός αιώνα ως προϊόν ΠΟΠ γιορτάζει το γαλλικό τυρί ροκφόρ

Το πέρασμα ενός αιώνα ως προϊόν ΠΟΠ για το εμβληματικό γαλλικό τυρί ροκφόρ σημαίνει το 2025. Παρότι σε μεγάλο βαθμό στο πέρασμα αυτών των 100 χρόνων έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό την αίγλη του, στην Γαλλία οι παραγωγοί αναζητούν τρόποι να αυξήσουν την απήχηση του ανάμεσα στους νεότερους καταναλωτές.

Το ροκφόρ παράγεται αποκλειστικά στην Occitania στη νότια Γαλλία και ωριμάζει στις σπηλιές του Roquefort-sur-Soulzon, όπου ο μύκητας Penicillium roqueforti του δίνει την έντονη γεύση και την κρεμώδη υφή. Ο μύθος λέει ότι το τυρί ανακαλύφθηκε τυχαία όταν ένας βοσκός το άφησε σε μια σπηλιά. Ο βασιλιάς Κάρολος VI προστάτευσε το Roquefort το 1411, παραχωρώντας το μονοπώλιο της ωρίμανσής του στους κατοίκους του Roquefort-sur-Soulzon. Καθοριστική για την εξάπλωση της φήμης του ήταν η έλευση των μέσων μεταφοράς κατά την εποχή του Ναπολέοντα επέτρεψε τη διάδοση της δημοτικότητάς του σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τον Sébastien Vignette, Γενικό Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ροκφόρ, οι πωλήσεις μειώνονταν με ρυθμό 1% ετησίως μέχρι το 2021, αλλά έκτοτε ο ρυθμός της πτώσης έχει αυξηθεί και βρίσκεται πλέον μεταξύ 3% και 4% ετησίως. Παράγοντες όπως η πανδημία του COVID-19, ο πληθωρισμός από τον πόλεμο στην Ουκρανία και η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών έχουν επηρεάσει το τυρί, του οποίου η έντονη γεύση δεν ευθυγραμμίζεται με τις προτιμήσεις πολλών νέων Γάλλων.

Το 2023, η Ισπανία αναδείχθηκε σε κορυφαίο καταναλωτή ροκφόρ, εισάγοντας 1.212 τόνους, ήτοι αυξάνοντας τους όγκους εισαγωγών κατά 17% σε σχέση με το 2022. Το Ροκφόρ έχει κοινά χαρακτηριστικά με το τυρί Cabrales, διευκολύνοντας την είσοδό του στην ισπανική αγορά. Η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ιταλία παρουσιάζουν επίσης μεγάλη κατανάλωση, ενώ η Αμερική, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Βραζιλίας, παρουσιάζει προοπτικές.

Το ροκφόρ δεν είναι απλώς ένα πολύτιμο τρόφιμο, αλλά και μια σημαντική πηγή απασχόλησης στην περιοχή του, απασχολώντας άμεσα 5.000 άτομα

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το µέγεθος της παγκόσµιας αγοράς τυριού προβλέπεται να αυξηθεί από 199,14 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2025 σε 283,10 δις έως το 2032, παρουσιάζοντας ετήσιο...

REPORTS

Στα 166,5 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσει η αξία της παγκόσμιας αγοράς τυριού ως το 2034 με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 4,6%,...

REPORTS

Σε έξαρση βρίσκεται η δερματίτιδα που ταλανίζει τους Γάλλους κτηνοτρόφους, με τον αριθμό των κρουσμάτων να ανεβαίνει στα 51 και τις θανατώσεις να ανέρχονται...

REPORTS

Τη μεγαλύτερη ολοκληρωμένη γαλακτοπαραγωγική εκμετάλλευση και μονάδα παραγωγής σκόνης γάλακτος παγκοσμίως ετοιμάζεται να κατασκευάσει η GEA στην Αλγερία. Η έναρξη της κατασκευής του έργου...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...